Annonce
Børkop

Familien Møller og de mange små tog

Peter Møller og sønnen Jonas i kælderen, hvor der bygges og samles togmoduler i stor stil. Foto: Yilmaz Polat

Familien Møller bruger mange timer på en fælles hobby. Modeltog. I weekenden kan man se det store arbejde ved et modeltogstræf i Englysthallen.

Brejning: De bor på Stationsvej. Sådan må det jo nærmest være, når man er bidt af et galt tog. Det er dog modeltog, og dem er der mange af herinde i det lyse rum, hvor der er tog, skinner, modelhuse og en enkelt levende kat. Og familien Møller.

- Der er meget ro og noget afstressende over at sidde at arbejde med det. Det er bestemt en familiehobby, og det har det været i mange år, forklarer Mette Møller.

Hun forklarer videre, at hun elsker at samle de små landskaber.

- Det kreative i det er lige mig. Det, at man kan fortælle små historier, er det, jeg elsker. Prøv at se modulet herhenne. Her er der en kirke med en lille kirkegård. Her har jeg siddet og lavet små gravsten. Den slags detaljer elsker jeg at sidde med, siger hun.

Hendes mand Peter har en anderledes tilgang til det.

- Jeg elsker først og fremmest at køre med tog. Elektronikken og bygge baner op og så få togene til at køre, siger han.

Små tog i Englysthallen

Lørdag 17. februar og søndag 18. februar kan man komme ind og se de små tog kører rundt på en kæmpe bane, der kommer til at fylde næsten hele hallen.

I alt vil der være 200 meter skinner, og her vil hundredvis af små tog tøffe rundt.

Det er foreningen N Modul Vest, der arrangerer, og det med modul skal forstås på den måde, at hver af de cirka 65 deltagere har et eller flere moduler med. Hver modul er en aflang kasse, hvor man kan lave sit eget lille toglandskab. Modulerne kan så sættes sammen, så man derved får en større modeljernbane.

Det kræver præcision, og ved træffet i Englysthallen i Børkop er der da også et medlem, der forinden har lavet en trafikplan. På den måde sættes modulerne sammen på en måde, så tingene hænger sammen. Og på den måde er der styr på, hvem der kører med hvilke tog. De forskellige opbyggede landskaber kan være meget forskellige.

Træffet starter torsdag, hvor modulbyggere fra Danmark og Sverige mødes, men lørdag og søndag kan offentligheden komme ind og se. Det er i tidsrummet 10-14, og der er fri entré.

Jonas er i gang med at lime "græs" fast. Foto: Yilmaz Polat

Slikbutik

Det er Peter, der fik hobbyen ind med modermælken. Hans far samlede på modeltog, og han tog Peter med til Fredericia, hvor der var en modeltogsbutik.

- Det var min form for slikbutik. Det var der, jeg altid ville hen. Jeg elskede at gå rundt derinde blandt de mange æsker med vogne og tog, husker han.

I en alder af 13 år fik han så et stort modeltogssæt, der var samlet. Og så var han solgt. Men ungdommen kom også futtende, og han kom væk fra det igen. For over ti år siden blev der skrevet et nyt kapitel i interessen.

Moduler. Her arbejder man med små moduler, der kan sættes sammen med andre moduler lavet af andre modeltogsentusiaster.

- Det var det helt rigtige for mig. Det er sjovt at bygge et anlæg, men det er endnu sjovere at være en del af et større anlæg, siger han.

Så småt er det. Her er det en blomsterkumme i midten. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Vestdansk forening

Der var klubber på Sjælland, hvor man samlede moduler, men ingen i Jylland, så Peter tog initiativ til det. Han er ophavsmand og formand for den forening, der hedder N Modul Vest.

- I starten var vi tre medlemmer, og vi var alle her fra området, men nu er N Modul Vest vokset til 44 medlemmer, som kommer fra hele Vestdanmark, forklarer han.

Medlemmerne er både mænd og kvinder, og en af medlemmerne er Mette Møller. Hun er ikke selv en, der har modeltog i blodet fra barnsben, men hun har grebet sin mands lidenskab for de små tog, og at sønnen Jonas også er blevet fanget ind i en verden i størrelsesforhold 1:160 giver bare nogle fordele.

- Når vi som familie har den samme hobby, oplever vi en stor grad af nærvær. Vi samles om en ting, hvor der både er koncentration og planlægning. Vi tager på ture sammen. Sidste år var vi blandt andet til træf i Prag, så vores hobby fylder da bestemt i vores liv, siger hun og smiler.

Et lille tog foran Peter Møller. Det er farvorittoget, nemlig et såkaldt krokodille-tog fra Schweiz. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Træf i weekenden

Og den hobby fylder i det lyse rum i kælderen.

- Hvor mange penge, der er brugt på det? Aner det ikke. Det skal man aldrig tænke på, når man har en hobby, siger Peter Møller med et bredt smil.

Han glæder sig til træffet i den kommende weekend i Englysthallen.

- Vi vil jo bare gerne køre med tog, og det får vi rigtig god mulighed for i en hal, hvor der er 200 meter skinner, siger han.

Stillezone. Jo lidt er det, for det er mediativt at sidde og forme små landskaber. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Vejle For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Drikkevand bliver dyrere: Vandværker betaler landmænd for at droppe sprøjtemiddel

Vejle For abonnenter

Sidst jeg græd, var da hun døde: Mød Jens Peter i serien "Mennesker"

Hedensted

Hvad mit handicap er? 34,8 - og et amputeret ben

Kultur

Se alle billederne: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik tog sig god tid til at se Jellingstenene og Kongernes Jelling

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Børkop

Her skal bygges for en kvart milliard kroner: Jorden skal flyttes men ikke særligt langt. Og det er der flere grunde til

Vejle

Se video fra mindehøjtidelighed: Formand for Vejle Cykel Motion kørte med Chris Anker Sørensen dagen før ulykken

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Alarm 112

30-årig københavner kørte meget slingrende på Vejlefjordbroen

Hedensted For abonnenter

Dora mistede som 56-årig sit job og sin identitet: Nu er hun snart SOSU-assistent med masser af overskud

Egtved

Stemningen var eksplosiv, men økonomien løb kun lige rundt: Alligevel afløser festival det, som alle har kendt til gennem mange år

Annonce