Annonce
Jelling

'Inderst inde håber jeg på et mirakel': 20-årige Alla drømmer om at få sin studenterhue, inden hendes familie sendes ud af Danmark

Alla Shamasneh med veninderne, der også er holdet, der har stået for fredagens demonstration. Ida Kristine Fröhlich, Kathrine Nørskov Riis, Emma Etsubdink Jacobsen, Anne Kjær Stensgaard og Hannah Monberg. Foto: Mette Mørk
Alla Shamasneh kom til Danmark som otteårig. Hun har lært sig flydende dansk, har et stort netværk, har passet sin skolegang og har kurs mod en studentereksamen til sommer. Men nu er familien endegyldigt udvist, og fremtiden er uoverskuelig.

Jelling: "Der er sidste frist for at bestille studenterhuen i dag."

20-årige Alla Shamasneh kigger dystert på mig. Hun føler sig tom for ord, men er fyldt op af frustrationer.

Hun og familien venter nervøst på, at telefonen skal ringe. Det ventede de også på hele dagen i går  - men den ringede ikke. De venter på at få afklaret, om de endnu engang skal pakke deres liv sammen.

Annonce

Ifølge papirerne skal de placeres på Udrejsecenter Avnstrup på mandag. Og der er ikke lang tid til mandag.

- Det er, som om det ikke rigtig kan gå op for mig. Får vi besked i dag om, at vi bliver rykket på mandag, så er huen væk. Alt det, jeg har arbejdet for i 12 år, er væk.

- De har taget min barndom, min ungdom og min frihed og givet mig en utryg hverdag i så mange år. Jeg har bare brug for ro og muligheden for, at jeg må gøre min uddannelse færdig de næste syv måneder.

Alla Shamasneh hader at være i rampelyset, men nu er hun her igen.

Hun vil gerne fortælle sin historie, men vil helst ikke have taget flere billeder eller stille op til flere tv-interviews. For Alla Shamasneh vil bare gerne have lov til at være en helt almindelig pige, der passer sit eget liv.

Familiens situation

Ved siden af hende i det lille køkken sidder hendes mor. Sorte rande under øjnene og hendes spinkle krop gør det overflødigt at spørge til, hvordan hun har det. Men jeg spørger alligevel, så hun selv kan sætte ord på situationen.

- Jeg er stresset. Og meget træt. Vi venter og venter. De sidste uger er tingene gået så hurtigt, og alligevel venter vi hele tiden på afgørelser, fortæller Iman Shamasneh.

Hun vil gerne samarbejde og har været til møde i Hjemrejsestyrelsen, hvor man kan være med til at forhandle sin plan, når man bliver hjemsendt. Hun oplever, at tingene sker i en forkert rækkefølge. Familien har fået 30 dages udsættelse, men risikerer alligevel at blive flyttet til Udrejsecenter Avnstrup. inden de 30 dage er gået.

De har taget min barndom, min ungdom og min frihed og givet mig en utryg hverdag i mange år. Jeg har bare brug for ro og muligheden for, at jeg må gøre min uddannelse færdig de næste syv måneder.

Alla Shamasneh

- Alt, hvad jeg tænker på, er at finde den bedste mulighed for mine børn. Mine børn skal bo et roligt sted uden krig, forklarer hun.

Iman Shamasneh håber inderligt, at hendes tre børn kan gøre skoleår færdigt, så de får afsluttet henholdsvis 9. og 10. klasse, og Alla kan blive student.

Er man fyldt 18 år, har man ikke længere mulighed for skolegang på udrejsecenteret. Og hvor længe de skal opholde sig dér, vides ikke. Der er nemlig endnu ikke en plan for, hvor familien skal sendes hen. Det er blot et faktum, at de ikke kan blive i Danmark. Alle sten er vendt.

Annonce

Kroppen er slidt

- Det er så urealistisk, og alting ændrer sig dag for dag, fortæller Alla Shamasneh.

- Hver dag laver vi en plan og håber, at der er ro på, men hver dag møder vi en større tragedie.

Hun har svært ved at sove. Mange skriver og ringer til hende. Det er rart med opbakningen, men også helt uoverskueligt. Hun har aldrig før prøvet at have så mange ubesvarede opkald og beskeder på sin telefon.

- Jeg er nervøs for min krops reaktion. Også på langt sigt. 12 år under pres. Det er, som om der ikke er noget menneskelogisk i alt det her. Der er ikke noget hensyn. Jeg ved godt, der er en politisk fornuft i det.

Annonce

Kæmper til det sidste

Alla Shamasneh ved godt, at der ikke længere er mange muligheder for at blive i Danmark, men en flig af hende har ikke givet op.

- Inderst inde håber jeg på et mirakel. Ingen kan kæmpe en kamp hårdere end én selv. Det er en individuel kamp, siger hun.

Hun er overvældet over, at hendes veninder har arrangeret en demonstration for at støtte hende og hendes familie.

- Jeg er rigtig rigtig god til at være ked af det. Men jeg er også rigtig god til at være glad og finde løsninger. Det har jeg lært af min mor, siger den 20-årige kvinde og kigger over på Iman, der smiler til sin datter.

Alla Shamasneh drømmer om at blive sygeplejerske eller læge.

- Jeg er bedst sammen med mennesker.

Om hun får adgang til gymnasiet de næste syv måneder - det er det eneste, der lige nu betyder noget for Alla Shamasneh. Studentereksamen er vigtig, for hun véd, at livet er alt for hårdt uden en uddannelse. Uanset, hvor i verden familien havner.- Man kan ikke meget uden en uddannelse. Du bliver nødt til at arbejde for alting, hvis du skal kunne leve, siger hun.

Annonce

Lidt luft

Fredag eftermiddag er der endelig besked. Familien har fået udsat flytningen til Avnstrup til den 5. december, der også er datoen for udrejse.

Deres store ønske er at kunne flytte hele familien til Jordan, hvor Iman Shamasneh kommer fra. Men hendes mand kommer fra Palæstina, og derfor er der fortsat mange uafklarede spørgsmål.

Men lige nu er det største ønske, næstefter at blive i Danmark, at få lov at blive i Jelling, til alle tre børn har gjort skoleåret færdigt.


Annonce
VEJLE For abonnenter

Erhvervsområde midt i byen er dødsdømt og erstattes af 110 boliger i løbet af de kommende fire år: Det kan du vente dig

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Billund

Skal de ældre nu trille helt op i nordvestbyen?

Erhverv

Kæmpe tilflytning til Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kan mærkes hos leverandør: Skal levere varme til 32.000 nye huse

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Jelling

Sandvad i chok: Kriminelle på Center Sandvad er flyttet ind i al hemmelighed - borgmesteren er rystet

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Annonce