Annonce
Vejle

Familiens spanske terrasse skulle myldre med liv - corona gør det sociale liv svært

Familien Grann Lilholm på deres terrasse, hvorfra de har udsigt til Gibraltar. Billedet er taget nytårsdag på det sted, hvor de havde regnet med at tage imod masser af venner. Men det har coronapandemien forhindret. Til gengæld nyder de solen, omgivelserne og de blot syv minutters gang til stranden. Foto: Taja Lili Grann Lilholm
Familien Grann Lilholm flyttede i september til Manilva, hvor coronaen rammer familiens sociale liv i et delvist nedlukket samfund.

Malaga: Familien Grann Lilholm har realiseret, hvad mange familier går og drømmer om, men aldrig får taget sig sammen til.

Familien fra Engum har rykket teltpælene op, udlejet huset og er rykket til sydligere og varmere himmelstrøg.

Siden september har familien boet i et hus, de købte for et år siden i den lille spanske by Manilva en times kørsel syd for Malaga.

Dorte Grann og Mads Lilholm har altid drømt om at flytte til udlandet, og flere omstændigheder skubbede til de planer.

Annonce

Børnenes trivsel spillede ind

Dorte Grann, der er en anerkendt portrætfotograf og fortsat har opgaver for faste kunder hjemme i Danmark, lider af senfølger efter en hjernerystelse, hun fik, da hun i august 2019 faldt på en båd.

Derfor spiller vejret, men også børnenes trivsel en stor rolle i beslutningen om at flytte til Sydspanien.

Mundbind er obligatorisk, så snart familien forlader deres hjem i Manilva. Her venter Dorte Gran i Billund Lufthavn efter seneste tur hjem for at løse opgaver som fotograf i starten af december. Foto: Dorte Grann

- Et lunere klima er godt for mig, og så ville vi også gerne prøve noget nyt, fordi vores tvillinger på 11 år ikke var glade for at gå i skole derhjemme. Samtidig vil vi gerne lære det spanske sprog og kulturen hernede at kende, fortæller Dorte Grann.

Annonce

Svært at se smil under mundbind

Men det med at lære en ny kultur og lære nye mennesker at kende under en corona-pandemi, hvor store dele af det spanske samfund igen er lukket ned, har vist sig mere end vanskeligt.

Det gælder både for voksne og parrets tre børn, som er rejst med til Manilva, mens den ældste, 21-årige Taja Lili, studerer i København.

Tvillingerne Polly Jean og Zoe Siff samt lillesøster på otte år, Lotus Lee, går alle i den lokale skole "Pablo Picasso" i Manilva, og her skal alle elever bære mundbind, både i frikvarter og i timerne.

Lotus Lee får lige som resten af eleverne i den lokale skole hver morgen målt deres temperatur i skolegården. Foto: Dorte Grann

- Det tog nogle måneder at få dem ind på en af de tre lokaler skoler, men de begyndte i november. Deres skolegang bliver dog besværliggjort af, at de skal sidde med mundbind. Det er ikke let at lære kammeraterne at kende, når man ikke kan se, om de smiler under mundbindet. Pigerne kan rigtig mange spanske ord, men der er en del at lære endnu, for at de kan føre flere samtaler, fortæller Dorte Grann.

Pigerne skal i gang med sprogundervisning på skolen to eftermiddage om ugen, mens hele familien øver sig på det spanske via sprog-appen "Mondly".

Annonce

Det er umuligt at søge job

Det gælder også 47-årige Mads Lilholm, som ikke har kunnet finde arbejde i området, og det skyldes også corona-pandemien.


Politiet kører rundt og kontrollerer. Da vi var på en legeplads ved stranden, stoppede politiet op og beordrede mundbind helt på.

Dorte Grann


- Jeg har været 25 år i forsikringsbranchen, men hernede var det min plan, at jeg skulle finde noget ufaglært arbejde og gå til hånde på en restaurant, en strandbar eller i en country club. For at få lidt indhold i hverdagen og lære nogle folk at kende. Men som situationen er nu, er det stort set umuligt. Jeg har ikke kunnet opsøge de steder, hvor jeg kan søge job, så jeg sørger for pigerne, fortæller Mads Lilholm, der senest var ansat i Arbejdsskadestyrelsen.

Han håber, at hans passion for vin kan åbne nogle døre, og ellers overvejer han at genoptage forsikringsarbejdet med hjemmekontor et par dage om ugen.

Annonce

Familien savner selskabet

Han mål er at finde et arbejde, når tingene igen bliver mere normale, og familien har ikke sat en tidsramme for deres ophold i Manilva, men det bliver mindst et år i det spanske.

Det hele afhænger af, hvordan tingene udvikler sig, og om alle trives.

Pigerne går i skole fra klokken ni til 14, og skolegården er forbudt område for forældrene. Eleverne får kun lov til at forlade skolen, når en forælder står udenfor skolegården og vinker dem ud. Foto: Dorte Grann

- Vi har altid ønsket at bo i udlandet, og nu skulle det prøves. Vi er glade for, at vi har gjort det, men coronaen påvirker vores hverdag meget. Især socialt. Vi troede, at vi skulle have terrassen fyldt med venner hernede. Men vi er isolerede på grund af coronaen og mangler selskab. Vi har heldigvis nogle få danske venner, som vi besøger, men vi glæder os til at få et større socialt liv. Det har ikke været så nemt, fortæller Dorte Grann.

Annonce

Besværligt at flyve hjem

Hun flyver af og til tilbage til Danmark og lokalområdet for at løse arbejdsopgaver som fotograf, og her skal hun hver gang fremvise en frisk negativ coronatest for at komme ind og ud af landene.


Som situationen er nu, er det stort set umuligt. Jeg har ikke kunnet opsøge de steder, hvor jeg kan søge job.

Mads Lilholm


- Det kan stadig lade sig gøre, men det er blevet mere besværligt at rejse hjem. Jeg vil dog ikke undvære mine kunder derhjemme, fortæller den 49-årige fotograf.

Annonce

Selv fødselsdag var påvirket

Alle i familien er underlagt de generelle restriktioner, som betyder at man skal gå med mundbind, når man forlader sit hjem. Uanset om det er for at gå en tur eller for at handle.

Det aktuelle udgangsforbud betyder, at alle skal være i eget hjem mellem klokken 22 og syv næste morgen, og det giver nogle gange udfordringer.

- Da jeg sidst havde været hjemme, landede jeg hernede omkring midnat, og da Mads var kørt ud for at hente mig i lufthavnen, blev han standset af politiet. De kører rundt og kontrollerer, og vi ved endnu ikke, om han får en bøde, fortæller Dorte Grann.

Lotus Lee måtte undvære den bedste gave på sin otte års fødselsdag, da ingen i den periode måtte køre udenfor Manilva Kommune. Foto: Dorte Grann

Selv fødselsdagen for familiens yngste blev påvirket af pandemien.

- Lotus Lee ønskede sig en Barbie-bil til sin otte års fødselsdag, men på det tidspunkt måtte vi ikke køre udenfor vores egen lille kommune, og der er ingen større butikker her i Manilva. Derfor fik hun sin fødselsdagsgave med to ugers forsinkelse, da vi igen måtte køre til Malaga i december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Give

Corona sender 45 elever og 9 lærere hjem

Sport

OL-billetter på spil i Vejle

Annonce