Annonce
112

Fanger i statsfængsel klager over ledelsen: Vi mangler information om smitterisiko

Der er en del frustration i statsfængslet i Nr. Snede, hvor nogle af fangerne har skrevet en officiel klage. Arkivfoto: Martin Ravn
Indsatte i statsfængslet i Nørre Snede er frustrerede over mangel på information om corona-situationen og har skrevet en officiel klage. Ledelse afviser kritik: Der er ikke hold i noget af det.

Nr. Snede: En gruppe af de indsatte i den åbne afdeling af statsfængslet i Nørre Snede har nu skrevet en officiel klage til fængslets ledelse.

Årsagen er, at fangerne er frustrerede over de forhold, som corona-restriktionerne har medført. Samtidig mener fangerne, at der mangler information, blandt andet om smitterisikoen i fængslet, og de efterlyser også en handleplan.

"På vegne af indsatte i Nørre Snede Fængsel ønsker vi pr. dags dato at indgive en officiel klage. Klagen handler blandt andet om ledelsens måde at håndtere coronakrisen på, herunder kommunikation til indsatte, uddybelse af retningslinier, manglende information om sagsbehandling, konkrete differencer i orlovs-opsparing - herunder indsatte, der på papiret er orlovsberettigede, men har fået corona-afslag. Manglende tiltag, herunder implementering af spillekonsoller", lyder det i indledningen til klagen.

"Ved denne klage ønsker vi at sikre en bedre dialog mellem de ansatte og indsatte, da der på nuværende tidspunkt bliver givet forskellige informationer til de indsatte, som skaber frustrationer internt blandt de indsatte", står der videre.

Men fængslets ledelse afviser kritikken:

- Der er ikke hold i noget af det. De kommer med en masse spørgsmål, men der er ikke noget i det, siger fængselsinspektør Carl Johan Bjørnsholm.

- Har I været gode nok til at informere?

- Det synes jeg, at vi har. Jeg synes ikke, at vi har kunnet gøre det meget anderledes, svarer han.

Vi har ikke nogen, der er smittede her i fængslet. Og hvis nogen bliver smittet, har vi indrettet en afdeling til at isolere de smittede i.

Carl Johan Bjørnsholm, fængselsinspektør

Bekymret for smitte

Fængslerne er gradvist begyndt at lempe på corona-restriktionerne. Blandt andet kan fanger med børn imødese besøg. Desuden er en række udefrakommende civile ansatte såsom sagsbehandlere og værkfører atter begyndt at vise sig. Derfor kredser en hel del af punkterne i klagen om corona-risikoen:

"Hvordan vil ledelsen sikre, at de indsatte ikke bliver eksponeret for potentiel coronasmitte, når der lukkes op for besøg? Hvad er handleplanen, hvis der kommer corona-smittede i fængslet? Hvordan vil ledelsen beskytte udsatte indsatte, der har sygdomme og kroniske lidelser? Hvordan vil ledelsen sikre, at de indsatte bliver ordentligt informeret om processen i forhold til corona?"

- Vi har gennemgået vores kroniker-liste, og dem med kroniske sygdomme er isoleret i en afdeling for sig selv, siger Carl Johan Bjørnsholm.

- Vi har ikke nogen, der er smittede her i fængslet. Og hvis nogen bliver smittet, har vi indrettet en afdeling til at isolere de smittede i. Dem vi indkalder igen, bliver isoleret de første 14 dage, og alle der kommer ind fra fri fod, bliver også isoleret i 14 dage, understreger inspektøren.

Fangerne bliver ikke testet, men der er tilbud om frivillige test på alle medarbejdere, også de civile.

- En del har benyttet sig af det, men testen giver jo kun et her-og-nu-billede, siger Carl Johan Bjørnsholm.

Annonce

Vi fortæller det, vi må

Et af spørgsmålene i klagen lyder: "Hvordan vil ledelsen sikre, at fængselsbetjentene ikke trækker coronakortet for at slippe for at svare på spørgsmål?"

- Fangerne skal nok få svar på deres spørgsmål - de svar, som vi må give i hvert fald. Vi må ikke fortælle alting, men de får alle de oplysninger, vi kan give, og ting blive slået op på opslagstavler, lyder det fra Carl Johan Bjørnsholm.

Ifølge klagen fra fangerne har 42 ud af 68 fanger i den åbne afdeling skrevet under på klagen.

- Men der er ingen underskrifter på. Hvis der er et underskriftsark, har jeg i hvert fald ikke fået det. Vi er ikke engang helt sikre på, hvem der har skrevet klagen. Men nu har vi lavet et skriftligt svar, og vi vil tage en snak med en af de personer, vi mener står bag klagen sammen med fællestalsmanden, siger fængselsinspektøren.

- Det berettigede er frustrationen over at blive holdt ude fra samfundet. Det er jo en del af det at sidde i fængsel, men der er berettiget frustration over ikke at kunne få besøg eller komme på orlov. Men orlov bliver opsparet, og prøveløsladelse vil blive behandlet på sædvanlig vis, siger Carl Johan Bjørnsholm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
JELLING

Stor forening giver flot løfte: Jellings sportsfolk er klar til at arbejde gratis for at løbe festivalen i gang igen

Annonce