Annonce
Vejle

Farvel til øjebæ: Mølle skal genopstå som moderne boliger

Den tidligere valsemølle og tekstilfabrik ligger som en øjebæ mellem Grejsdalsvej og Grejs Å. Foto: Kaare Johansen
Efter årtiers forfald er størstedelen af den gamle valsemølle ved Grejsdalsvej fjernet - men den nye ejer har planer om at genopføre den til boligformål.

Grejsdalen: I årtier har den faldefærdige ruin af en industribygning skæmmet Grejsdalen.

Den tidligere valsemølle og tekstilfabrik har ligget som en øjebæ mellem Grejsdalsvej og Grejs Å -  kort før Grejsdal Kirke og boligerne i den gamle tæppefabrik, når man kommer inde fra byen.

I årenes løb har en række ejere knækket halsen i forsøget på at få indrettet den 140 år gamle bygning til boligformål. For fire år siden opgav den seneste ejer, Dane Crane Holding, en plan om at renovere bygningskomplekset, og størstedelen blev revet ned.

Nu har en ny ejer overtaget projektet. Og politikerne i Vejle Byråds tekniske udvalg har godkendt, at der sættes gang i arbejdet med en ny lokalplan. Hvis det projekt gennemføres, genopstår møllebygningen som boliger.

I dag er det kun resterne af den gamle grå møllerbolig i træ, der står tilbage. Den pynter langt fra i landskabet og bliver ifølge teknisk forvaltnings oplysninger til politikerne brugt som tilholdssted for grupper af unge.

Forvaltningen har oplysningerne fra naboer til ruinen. Gennem årene er der kommet mange klager, og de mange graffiti, der "pryder" ruinen, fortæller også historien om et samlingssted for unge.

Annonce

Kopi af den gamle mølle

Men det kan snart være slut. Den nye ejer vil fjerne resten af ruinen og derefter gå i gang med at bygge nyt - som en kopi af den oprindelige mølle fra 1884.

Grejsdalens gamle valsemølle har oplevet en omtumlet alderdom - alene nedrivningen af de oprindelige bygninger har strakt sig over årtier. Her et foto fra 2016, hvor en del af bygningen stadig står. Arkivfoto: Mads Hansen

Ifølge de foreløbige skitser regner projektmageren med, at der kan indrettes otte lejligheder i den nye bygning. Afløseren for den gamle mølle skal bygges inden for soklen af den tidligere mølle og i samme højde. Det betyder, at der skal bygges i fire etagers højde.

Annonce

Ny kommuneplan

Udover en ny lokalplan er det nødvendigt med en ændring af kommuneplanen for grunden.

I dag er der ikke mulighed for at indrette etageboliger på stedet. Derfor skal projektet sendes i såkaldt fordebat, så interesserede parter kan komme med deres indsigelser, inden selve lokalplanen og kommuneplantillægget kommer i otte ugers høring.

Sådan kan kopien af den oprindelige møllebygning komme til at tage sig ud. Skitse fra teknisk udvalgs dagsorden

I første omgang har politikerne sagt ja til, at sætte arbejdet med en ny lokalplan og selve kommuneplantillægget i gang.

Omtumlet otium

  • Valsemøllen fra 1884 har haft et omtumlet otium. Ifølge det historiske atlas for Vejle har der tidligere været lejligheder i møllebygningen, og flere projekter har rumsteret.
  • I 2007 erhvervede Middelfart Marinapark ApS ejendommen og den 1286 kvadratmeter store grund. Selskabets projekt blev aldrig realiseret, og i 2014 købte holdingselskabet Dane Crane ejendommen for 750.000 kroner.
  • Oprindelig var planen at renovere bygningen - men det opgav selskabet med ejer Kurt Elith Thomsen i spidsen et par år senere. I stedet skulle bygningen rives ned - og akkurat som i det nuværende projekt genopføres i den oprindelige stil.
  • Selskabet gik konkurs, inden planen kunne føres ud i livet. Fabriksbygningen er revet ned, men resterne af den oprindelige møllerbolig står der stadig.
  • Oprindelig var valsemøllen en af en hel række industribygninger, der udnyttede kraften i Grejs Å. Der blev  først og fremmest produceret rugmel, men siden også hvedemel.
  • Da valsemøllen lukkede, blev bygningen ifølge Vejle Købstads historiske atlas ombygget til lejligheder - men ifølge arkiv.dk skulle der inden have været tekstilvirksomhed i bygningen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce