Annonce
Vejle

Farvel til børnehjemmet: Børnene på Brummersvej bryder tabuet og fortæller om deres liv

Børnehjemmet på Brummersvej 4 har dannet hjem for hundredevis af børn i de 70 år, hjemmet har eksisteret. Den 31. maj 2020 er en epoke slut, når børnehjemmet lukker. Foto: Søren Gylling
Efter 70 år med et børnehjem på Brummersvej er det slut den 31. maj. Brummersvej lukker, fordi bygningen er solgt til ejerkredsen bag Privathospitalet Mølholm.

Vejle: Børnehjemmet Brummersvej slog dørene op til herskabsvillaen den 4. november 1950.

Den tidligere tandlægevilla var blevet købt af Vejle Amts Plejehjemsforening og omdannet til børnehjem med plads til 20 børn i alderen to til 14 år.

Formålet med Brummersvej var oprindeligt at udgøre et hjem for de børn, der ikke kunne anbringes i privat pleje, og den første forstanderinde på stedet, Magda Pedersen, delte gavmildt ud af sin moderlige kærlighed. Hun blev da også kaldt "mor" af børnene i huset.

Det fortæller Ingrid Borch og Anne Marie Søgaard, som har delt deres historier fra Brummersvej med Vejle Amts Folkeblad.

De boede begge to i en årrække på Brummersvej sammen med mange andre børn og ikke mindst forstanderinden, som af bestyrelsen for børnehjemmet var pålagt at bo her. Hvis hun bare én nat ikke overnattede på hjemmet, skulle bestyrelsen have det at vide.

Annonce

For nogen af dem var Schelde en streng, men retfærdig kvinde, der gjorde alt, hvad der stod i hendes magt for at give børnene på Brummersvej de bedste forudsætninger for at klare sig i livet. For andre var hun en kold kvinde, der gjorde stor forskel mellem de børn, hun kunne lide, og dem, hun ikke brød sig om. | Sagt om børnehjemsleder Schelde

Delte meninger

I 1968 overtog Elisabeth Schelde-Jensen (kaldet Schelde, red.) forstanderindeposten på Brummersvej.

Hun kom fra en stilling som afdelingsleder på Skolehjemmet Vejle Fjord, og da hun startede, var personalet på Brummersvej fortsat ugifte kvinder, der boede på hjemmet. Det blev dog sværere og sværere at opretholde denne stil, og der begyndte at skete store og jævnlige udskiftninger af personalet.

I 1976 blev bopælspligten helt ophævet.

Uanset hvem, der arbejdede på Brummersvej i denne periode, var det Schelde, der var den toneangivende. Det fortæller Poul Kjærgaard, tidligere socialrådgiver ved Vejle Kommune.

De fem børn, som Vejle Amts Folkeblad har talt med fra denne periode, har opfattelser af Schelde, der stikker i flere forskellige retninger.

For nogen af dem var hun en streng, men retfærdig kvinde, der gjorde alt, hvad der stod i hendes magt for at give børnene på Brummersvej de bedste forudsætninger for at klare sig i livet.

For andre var hun en kold kvinde, der gjorde stor forskel mellem de børn, hun kunne lide, og dem, hun ikke brød sig om - eller som ikke opførte sig, på den måde hun ville have det.

Under Schelde blev rammerne på Brummersvej moderniseret, så børnene efterhånden gik fra at sove på sovesale til at få deres egne værelser. Badeværelserne blev sat i stand, og efterhånden kom der både tv og computere på børnehjemmet.

Pædagogiske målsætninger

Efter 27 år med Schelde som leder af Brummersvej overtog Klaus Mønster Hansen nøglerne til huset fra Elisabeth Schelde-Jensen i 1995 og overtog rollen som forstander.

Han var med til at udarbejde den pædagogiske målsætning for Brummersvej, som blev defineret ud fra de fire hovedord: Omsorg, meningsfulde valg, helheder og ligeværdighed.

Samtidig blev den målsætning defineret, at Brummersvej ikke længere skulle være et sted for langtidsanbringelser, men i højere grad huse børn, der skulle døgnanbringes. Dog var der fortsat børn, som boede på Brummersvej i flere år. Blandt andet Ahmed Abdirahman, som Vejle Amts Folkeblad har talt med.

Han boede på Brummersvej, da en ny forstander, Torben Schougaard Berntsen, overtog ledelsen i januar 2000.

Torben Schougaard Berntsen blev på posten, indtil Susanne Roed Von Qualen blev ansat som leder i juli 2018.

Vejle Amts Folkeblad har i forbindelse med den forestående lukning af Brummersvej talt med otte børn af Brummersvej igennem tiderne.

De fortæller den historie om deres opvækst, som flere af dem ikke tidligere har delt med alle og enhver. Den første beretning handler om Ingrid Borch - og de øvrige fortællinger følger hen over påske.

Susanne Roed Von Qualen har været leder af Brummersvej siden 2018. Nu skal hun være med til at låse hoveddøren til villaen for sidste gang. Foto: Søren Gylling
I januar 2000 blev Torben Schougaard Berntsen leder på Brummersvej. Han var blandt andet med til at ansætte Ahmed Abdirahman som medarbejder. Ahmed boede som barn på Brummersvej i en lille håndfuld år. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet kom først og slukkede kælderbrand

Annonce