Annonce
Vejle

Farvel til håndværkerby - goddag til ejerboliger midt i Vejle

Sådan kommer det nye byggeri på sydsiden af Flegmade til at tage sig ud ifølge en illustration fra forslaget til lokalplan. Illustration: Ravn Arkitektur
Efter godt et års tilløb er lokalplanen for 110 boliger på sydsiden af Flegmade på vej gennem det politiske system.

Vejle: På nordsiden af Flegmade har entreprenørfirmaerne travlt med byggeri. På sydsiden af gaden mellem Flegborg og Boulevarden er der ro. Men næppe længe endnu.

Hvis alt går efter planen, kommer der næste forår gang i boligbyggeriet i det område, der i dag huser Håndværkerbyen. Allerede for et år siden kunne Vejle Amts Folkeblad fortælle, at der var byggeplaner i det knap 15.000 kvadratmeter store område. Og nu er den nødvendige lokalplan på vej gennem det politiske system.

Tirsdag skal teknisk udvalg beslutte, om planerne skal sendes videre til byrådet og senere i offentlig høring. Hvis planarbejdet forløber efter bogen, betyder det, at arbejdet med op til 110 boliger sættes i gang på den anden side af nytår:

- Jeg håber, vi går i gang med første etape i løbet af foråret, siger Morten Hansen, direktør i Omnia Invest A/S, der står bag projektet.

Gade under forvandling

  • Flegmade mellem Boulevarden og Flegborg har været under forandring de seneste år.
  • Tidligere var gaden hjemsted for en række bilfirmaer og autoværksteder - blandt andet Vestergaard A/S. Men erhvervsområdet er ved at blive omdannet til et boligområde.
  • På nordsiden bygger PFA 228 lejligheder, med planlagt indflytning næste forår for de første lejere.
  • På hjørnet ved Boulevarden er Junge Byg i gang med at opføre 86 ungdomsboliger og en Lidl-butik.
  • De seneste par år har Vejle Kommune arbejdet med at indrette gaden som en del af den nye supercykelsti og har samtidigt gennemført et projekt med kunstnerisk udsmykning af fortovet - foreløbig i den ende, der er nærmest Vejle Kunstmuseum.

Området åbnes mod syd

Det nye projekt er et led i en større omlægning af det tidligere erhvervsområde omkring Flegmade. Med lokalplanen følger en kortskitse, der viser, at der kan skabes stiforbindelse mod syd på tværs til Vestre Engvej og Sønderåen med Fem Søstre:

- Åbningen af området er ikke umiddelbart en del af vores projekt - men det er en mulighed, der står åben, siger Morten Hansen.

Ifølge direktøren kan vejlenserne se frem til en grøn boligplan. Det er ganske vist meningen, at der skal bygges forholdsvist højt ud mod Flegmade - op til seks etager - akkurat som PFA gør det på nordsiden. Men i området bag frontbygningen skal der være et parklignende miljø. En beplantningsplan er en del af lokalplanforslaget. Her er de enkelte træer tegnet ind.

Annonce

Ejerboliger

Som planerne er udformet i dag, er der plads til cirka 110 boliger fordelt på 16.000 kvadratmeter. Det betyder, at en række af de kommende lejligheder vil være temmelig store:

- Der bliver tale om kvalitets-ejerboliger, lyder det fra Morten Hansen.

Da avisen første gang berettede om planerne tilbage i oktober 2018, udløste de nogen undren hos de nuværende lejere i Håndværkerbyen - blandt andet på dyrlægeklinikken Centrum Dyreklinik. Men ifølge Morten Hansen forsøger man at have en tæt dialog med lejerne. Og så understreger han, at planen er etapeopdelt:

- Vi opererer med tre etaper. Det betyder, at der er stor fleksibilitet i planen i forhold til de nuværende lejere.

I området bag facaden mod Flegmade skal der være grønt og luft mellem boligerne - ifølge planen. Illustration: Ravn Arkitektur
Annonce

Tidshorisont på seks år

Direktøren forudser, at det vil vare i omegnen af seks år, før planen er fuldt gennemført. Og i selve oplægget til lokalplan lægges der vægt på, at stueetagen i byggeriet ud mod Flegmade ikke skal huse beboelse. Som der står i indstillingen til teknisk udvalg:

Det er vigtigt for oplevelsen langs Flegmade, at stueetagen mod Flegmade i videst muligt omfang anvendes til erhverv, klinikker, restaurant med videre frem for boliger. Dette skal medvirke til at give en aktiv stueetage og et interessant gadeforløb.

Hvis planen gennemføres som skitseret, er der mulged for at skabe en sammenhæng mellem de grønne områder langs Sønderåen på til Flegmade og Byparken. Illustration fra lokalplanen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Den ene gravede have - den anden ligger syg og har lånt krykker: Vandrekammerater tager ny udfordring næste år

Alarm 112

Brand var en and

Billund

S-politikere kæmper for syriske flygtninge: - Vi er rystede over, at man vælger at hjemsende mennesker på et utroligt tyndt grundlag

Alarm 112 For abonnenter

87-årig døde ved brand i ældrebolig: Der var hverken røgalarm eller sprinkler i lejligheden

Annonce