Annonce
Vejle

Fem fede dage på Rødkilde: Elevaktivister kæmper for bæredygtighed

Rødkildes elever arbejdede med bæredygtighed i sidste uge. Skolens miljøråd og elevråd har sat gang i aktiviteter, der måske kaster 10.000 kroner af sig i en konkurrence. Tirsdag var tøjbyttedag. Foto: Leif Baun
I sidste uge stod bæredygtighed øverst på skemaet på Rødkilde Gymnasium. Der blev spist kødløst, slukket lys og byttet tøj.
Annonce

Vejle: Tirsdag i sidste uge var der tøjbyttedag på Rødkilde Gymnasium.

Byttedagen var blot et af mange indslag i det ugelange projekt "Fem Fede Dage", der er sat i verden af organisationen Vedvarende Energi, der arbejder for at bremse klimaforandringerne og forsøger at engagere eleverne i den fælles indsats.

- Vi var lidt med sidste år og syntes, det lød godt. Vi gør det i samarbejde med skolen, skolens miljøråd og elevråd, fortæller en talsperson for de to råd, Sigurd Seindal Krabbe.

- Vi kunne rigtig godt tænke os at sprede de bæredygtige initiativer, så de tanker ikke blot er et samtaleemne på skolen, men også kommer med de enkelte elever hjem, så de får en snak rundt om spisebordet om, hvad vi hver især kan gøre for at være mere bæredygtige, tilføjer han.

Annonce

Dag for dag

Mandag var maddag, hvor kyllingekødet blev erstattet af vegetarretter, tirsdag var tøjdagen, hvor der blev afleveret og byttet tøj.

Onsdag var døbt off-dag. Lys, varme og ventilation blev slukket i en time, og det blev målt, hvor stor besparelsen var. IT-systemerne fik særbehandling ved ikke at blive slukket, da man frygtede, at det ville rode i systemerne.

Torsdag handlede om transport, herunder hvordan man kommer mest bæredygtigt i skole.

Da avisen spørger, hvor mange elever, der kører til og fra Rødkilde i deres egne eller kammeraternes biler, er de unge noget i tvivl, men ender på et bud omkring halvdelen.


Vi kunne rigtig godt tænke os og sprede de bæredygtige initiativer, så de tanker ikke blot er et samtaleemne på skolen, men også kommer med de enkelte elever hjem, så de får en snak rundt om spisebordet.

Sigurd Seindal Krabbe


Festivalfredag var det sidste ugedagsnavn - det dækkede over en opfordring til at tage på ferie i Danmark, for eksempel på en festival frem for at flyve til udlandet. Suppleret med, at eleverne spillede lidt hyggemusik i en af pauserne fredag.

Annonce

Elevønske til skolen

Tilde Sofie Harzen Jensen fra 3.j siger:

- Ud over bæredygtigheden får også venskaber ud af at gøre det her.

- Og samarbejde mellem alle årgange, tilføjer Melanie Grønborg Simon fra 3.l.

Fem Fede Dage

  • Med "Fem Fede Dage" sætter UngEnergi (Vedvarende Energi) fokus på, at vi hver især kan være med til at skabe det samfund, som vi har lyst til at leve i. På gymnasier landet over vil elever vise alle de fede, seje, sjove, innovative og grønne løsninger, som de finder på i løbet af de Fem Fede Dage i november.
  • Blandt alle de gode ideer og fede grønne projekter kåres et vindergymnasium, som modtager en præmie på 10.000 kroner.

En ting, de ønsker sig, er, at der kommer mere sortering af affald på skolen - noget, der vil kræve nye affaldskurve rundt om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce