Annonce
Livsstil

Fem flasker rosé med rødgrød og kemi

Dagens test af lyserød vin med naturlige tendenser udfordrer lugte- og smagssansen.

Der er tysk, fransk og spansk rosé i dagens test, og det er ikke typen, man risikerer at møde i supermarkedet.

1 2019 Succés Patxanga Vinícola Succés, Conca de Barberà, Spanien. Libre.vin: 160/136 kroner v. 6 fl. (12 procent)

100 procent trepat. Mørk kobber/orangebrun. Intens duft med indslag fra land og bærbod. Ost, brød, svag brettanomyces (en let staldagtig lugt), jordbær, champignon i muld. Moderat syre, lille bærsødme og mere aromatisk krydring i smagen, der minder om blodappelsin og bitter orangeskal. En let salt tone minder om skarpheden i en blåskimmelost. Der er en lille stikkende fornemmelse på tungen. Vinen er galakser væk fra mængderne af pæn, velopdragen, lys sydfransk rosé, og hvis man holder af den slags, vil denne vin enten være en stor skuffelse eller en åbenbaring. Fire små stjerner.

4

2 2019 Rosé de Janot Jean David, Seguret (Rhône), Frankrig. Gladvin.dk: 114/95 kroner v. 6 fl. (13,5 procent)

Grenache, syrah og tempranillo. Mørk rosa. Bærdomineret duft - vi taler røde kirsebær og lyse hindbær og så lidt lys chokolade og en snert af noget kemisk i retning af opløsningsmiddel. En rosé med struktur i munden - her er peber, bitter solbærskal, en smule tanniner, en pæn syre og en tydelig alkohol. Forholdsvis stor krop af en rosé at være; det er ikke den, du skal vælge som kølemiddel på terrassen - snarere skal den på bordet til kød fra grillen. Og til det formål er den et godt køb ved seks styk-prisen. Fire store stjerner.

4

3 2020 Vin Rosé Clos du Tue-Boeuf, Vin de France (Loire), Frankrig . Gladvin.dk: 138/115 kroner v. 6 fl. (12,75 procent)

100 procent gamay. Rosa med medium intens duft af osteskorpe, kommen, jordbær, peber og tør jord. I smagen er det peber og stilke-bitterhed, der markerer sig først, fulgt af modne jordbær, syrlige, røde kirsebær og ribs. Godt doseret syre og meget nem at drikke, men man skal lige overbevise sig selv efter at have duftet til vinen først.

3

4 2019 Corail Château de Roquefort, Côtes de Provence, Frankrig. Gladvin.dk: 132/110 kroner v. 6 fl. (12,5 procent)

Syrah, grenache, carignan, cinsault, vermentino, mourvèdre og clairette. Lys kobberfarvet. Brød, salt, peber, krydderurtebed, kirsebær og hindbær i en indbydende duft. Flere hindbær i smagen sammen med rabarber og fløde - rødgrød på flaske? I så fald en raffineret udgave med en moderat syre, som fører til en cremet mundfornemmelse og en medium længde på eftersmagen, hvor der lige er et hint af viol. Seks styk-prisen hiver fem stjerner hjem.

5

5 2019 Frei. Körper. Kultur Rosé Bianca & Daniel Schmitt, Rheinhessen, Tyskland. Libre.vin: 208,22/177 kroner v. 6 fl. (1 liter) (11 procent)

Dornfelder og portugieser. Rosa og skyet i glasset (ufiltreret). Gær og gårdsplads, svag neglelakfjerner, der skygger lidt for de røde kirsebær, granatæblekerner og vandmelon, som også er i duften. Syren er høj, og der er kød, syrlige hindbær og kirsebær og våde jordbær i smagen. Brød og gær træder frem i eftersmagen. Optræder mere som en lys rødvin end som en rosé, og den vil gøre sig bedst til en tallerken med noget kød - fx stegt kylling med rabarberkompot eller frikadeller med surt til. Med skruelåg.

3

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Livsstil

Inges køkken: Rabarbermarmelade

EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Give

Se billederne: DM i cykling blev skudt i gang med sved, tilråb og kolde fadøl

Annonce