Annonce
Danmark

Fem gode råd til succesfuldt hjemmearbejde

Annonce

I en verden hvor e-mails, møder, bimlende og bamlende telefoner, lange uhensigtsmæssige processer og forstyrrelser, dag efter dag stjæler vores tid, er det på tide, at vi tager vores tid tilbage.

Det har været mit mål længe og med to bøger i bæltet og en tredje på vej i 2021, gør jeg mit til at dele indsigter om et arbejdsmarked, der er skruet helt skævt sammen: Vi bruger simpelthen vores tid på det forkerte. Vi arbejder alt for mange timer. Vi holder for få pauser og vi er blevet kidnappet i en kontormiljø fuld af forstyrrelser, mens vores trivsel og arbejdsglæde ofte kun hænger i med det yderste af neglene. Men det skal være slut nu.

Med coronaens indtog er der for alvor blevet sat strøm til en række eksisterende trends i vores arbejdsliv. Og ’med strøm’ mener jeg både, at det kan få noget til at kortslutte samt sætte fut i nye vaner. Nye vaner som for eksempel at arbejde hjemmefra og pludselig opleve at blive langt mere produktiv.

En af de mere tankevækkende oplevelser i forbindelse med de øgede restriktioner og det megen ekstra hjemmearbejde, fik jeg under et netværksmøde for en uges tid siden. Mødet blev (naturligvis) afholdt via Zoom, og her sagde en af deltagerne: ”Jeg håber aldrig coronaen slutter. Det er det bedste, der er sket for vores familie”. Og en anden sagde ”coronaen fik bugt med min stress. Jeg elsker at arbejde hjemmefra”.

Wow, tænkte jeg. Var det virkelig SÅ usundt før Coronaen?

Jeg er tindrende bevidst om, at coronaen betyder et urimeligt økonomisk og socialt tab for mange. Inklusiv mig selv, der normalt lever af at holde foredrag og konferencer, hvilket er mere eller mindre lukket ned og har været det siden marts. Men jeg glædes desto mere over, at coronaen har haft en positiv betydning i forhold til vores måde at se på hjemmearbejde. Hvem havde troet, at der ville være virksomheder, der nu oplever langt større produktivitet af, at alle medarbejdere er sendt hjem på hjemmekontoret?

Der udkommer i disse måneder løbende interessante rapporter om hjemmearbejde og dets betydning - og de peger stort set alle på, at hjemmearbejde og videomøder vil fortsætte - også længe efter coronaen er blevet slået i gulvet.


Der udkommer i disse måneder løbende interessante rapporter om hjemmearbejde og dets betydning - og de peger stort set alle på, at hjemmearbejde og videomøder vil fortsætte - også længe efter coronaen er blevet slået i gulvet.


De grundlæggende forandringer er blevet varige. Du får her fem gode råd til succesfuldt hjemmearbejde:

1) Sørg for at have klare rammer på din arbejdsdag. Beslut dig for, hvornår du vil holde pause (helst 10 min. pr. time), samt hvornår din dag slutter. Selvom det bare er dig selv, du skal aftale det med, så er det vigtigt at overholde aftalen. Hjemmearbejde må ikke blive ”hele dagen-plus-lidt -af-aftenen-arbejde”. Tydelige rammer er vigtigt for din fortsatte produktivitet og trivsel på hjemmekontoret.

2) Planlæg din arbejdsdag: Brug formiddagen til de sværeste opgaver. Sørg for at planlægge arbejdszoner, hvor du lukker alle forstyrrelser ude: Ingen e-mail, telefon eller møder i nogle faste tidsrum.

3) Søg sparring og kollegialt samvær efter kl. 12.00. Det er også om eftermiddagen, du skal lægge dine møder. Ved at bruge formiddagen til dybdearbejde og eftermiddagen til sparring, møder, planlægning og socialt samvær, sikrer du, at du bruger dine timer mest optimalt i forhold til, hvordan din hjerne normalt fungerer.

4) Vær bevidst om, hvornår du har din mailbrowser åben. Tjek din mail i faste slots i løbet af dagen, og luk mailen ned igen, mens du arbejder. Hvis du undervejs skal finde oplysninger via nettet, så brug en anden browser end din mailbrowser, så du ikke forstyrres af din e-mail.

5) Luk heeeelt ned (også på telefonen), når din arbejdsdag slutter. Men inden du lukker ned: Lav en to-do-liste for, hvordan du skal bruge dine bedste formiddagstimer i morgen, når du åbner igen. Og sørg for at have det materiale, du skal bruge, så du ikke behøver at åbne din mail før efter kl. 10.30.

God arbejdslyst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VEJLE For abonnenter

Totalt kaos på plejehjemmet: Mens deres 94-årige mor lå for døden, måtte Lone og Hanne hjælpe med at gøre rent og lave mad til hele afdelingen

Erhverv

Julefrokosten blev corona-aflyst: Personaleforening sender 160 medlemmer på restaurant i stedet

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce