Annonce
Kultur

Fem ting, du måske ikke vidste om Ravningbroen

Der er masser af historie tilknyttet Ravningbroen, der blev bygget omkring år 980. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Ravning: Et imponerende bygningsværk blev bygget i vikingetiden under Kong Harald Blåtand, nemlig Ravningbroen.

Med vidste du, at broen faktisk var danmarkshistoriens længste bro frem til opførelse af den gamle Lillebæltsbro? Her er fem fakta om broen ved Ravning.

1 Bygget i vikingetiden

Ravningbroen blev bygget omkring år 980 i vikingetiden under Kong Harald Blåtand, omkring år 980. Den krydsede Vejle Ådal på det bredeste sted kun ti kilometer syd for datidens kongesæde i Jelling.

Ravningbroen blev med stor sandsynlighed bygget som led i en militær strategi. Den gjorde det muligt at komme hurtigt sydpå fra Jelling til det sønderjyske område, hvor danerne var i krig med tyskerne.

2 Danmarkshistoriens længste bro

Ravningbroen var cirka 760 meter lang, fem meter bred og bestod af 280 brofag og var et kæmpe bygningsværk. Faktisk var broen danmarkshistoriens længste bro, indtil den gamle Lillebæltsbro blev indviet i 1935 - altså næsten 1000 år senere.

Beregninger viser desuden, at broen havde en bæreevne på op til fem ton. Man kan så undres over, hvad man i vikingetiden har haft at transportere, der krævede så stor bæreevne...

3 Imponerende nøjagtighed

Vikingetidens brobyggere har opført Ravningbroen med en imponerende nøjagtighed. Broens forløb er næsten snorlige og afviser maksimalt fem centimeter fra en ret linje.

Nøjagtigheden gjorde arbejdet nemt for Nationalmuseets arkæologer i 1972, da man kunne beregne præcist, hvor de næste brofag skulle findes.

4 Enorme ressourcer

Det har krævet enorme ressourcer at bygge broen - både i egetræ og i arbejdskraft. Faktisk blev der til broen brugt 1.800 pæle af op til seks meters længde og med et tværsnit på 30 gange 30 centimeter.

5 De fleste stolper står der stadig

Nogle af de mange egetræsstolper, Ravningbroen blev bygget af, er blevet trukket op og konserveret og kan nu ses i den udstilling, der findes i den gamle stationsbygning på stedet.

Efter de arkæologiske udgravninger i 1970'erne blev resterne af broen dækket til med jord, så de ikke gik tabt. I dag er området fredet, og langt de fleste af vikingernes store egetræsstolper står faktisk stadig under jordoverfladen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Se Knuds første stik: 766 fik med nålen på den store vaccinationsdag - og der er plads til endnu flere

Annonce