Annonce
Egtved

Fest og høj musik skaber debat på Facebook: Parter går sammen om fælles appel om gensidig forståelse

En fælles appel til de unge, forældrene og naboerne i Egtved. Illustration: Heidi Søgaard Sloth
Henover sommeren har høj musik og rod i byrummet, som følge af festende unge mennesker, skabt røre blandt nogle af Egtveds borgere. Nu er flere parter gået sammen om en fælles appel.

Egtved: Det er sommer. Skole og uddannelse er slut. Mange unge mennesker er hjemme - for manges vedkommende er det blevet til en sommerferie i Danmark som en følgevirkning af coronaen. En anden konsekvens af coronakrisen er også, at de sædvanlige koncerter og festivaler er blevet aflyst, og diskoteksfester er der heller ingen af. Ligeledes er det ikke længe siden, det var sidste skoledag, og mange sprang ud som studenter.

Og hvad gør de unge så? Jo, de mødes hos hinanden, i parker og forskellige steder i byrummet for at give den gas og hygge sammen.

De unges festligheder har været af forskellige karakterer. Nogle mere eller mindre larmende og udfarende end andre. Og specielt har musik fra soundbokse af forskellige arter kunnet udsende dominerende høje lyde.

Annonce

Der skal dialog til

De unges festligheder har især på Facebook resulteret i lange kommentar-tråde af anklagende og beklagende karakter. Og måske har nogle dem ikke været helt så konstruktive, som man kunne ønske, og ej heller motiverende for byens unge mennesker.

Det mener i hvert fald en gruppe bestående af Egtved Udviklingsråd, en SSP-konsulent, landbetjenten, Egtved Skole og elevråd, Sødalen-gruppen og byparkens parkudvalg. De er derfor gået sammen om en fælles appel, der lægger op til mere forståelse og dialog.

I en pressemeddelelse skriver de blandt andet:

“Vi har en ekstraordinær situation i år, hvor der måske vil være lidt mere gang i den i Egtved by, fordi de unge er mere hjemme. Og det er fuld forståeligt, at de gerne vi mødes og holde en fest, så måske skal vi som borgere tænke over de unges situation og tåle lidt mere end normalt."

I blandt andet pyparken i Egtved har de unge festet. Og ikke hver gang har de fået ryddet op efter sig. I hvert fald ikke med det samme. Dette foto er blevet lagt op på Facebook-gruppen "6040 Egtved".
...Men dagen efter tog de unge alligevel hånd om det. Dette foto er blevet lagt op på Facebook-gruppen "6040 Egtved" af Oliver Bertelsen, der er en af de unge, som meget gerne vil appellere til, at folk forstår, at der altså også er en del unge, der opfører sig fornuftigt. Privatfoto: Oliver Bertelsen

Gruppen skriver videre:

"Når vejret er godt, så mødes de unge mange forskellige steder rundt i byen, og vi håber, alle vil være med til at få det til at fungere uden konflikter og diverse skæld ud på Facebook.”

Annonce

Appellen

- De unge mennesker er træt af at få skæld ud, især på sociale medier. Så vi tog et møde for at finde frem til, hvad vi kunne gøre ved hele situationen, lyder det fra Inger Pabst, der er formand for Egtved Udviklingsråd.

Appellen

En appel til de unge: Vis hensyn til naboerne, der hvor I holder fest. Måske er det okay at spille lidt høj musik indtil klokken 22 i hverdagene og til klokken 23 i weekenderne. Men herefter skal musikken lige dæmpes lidt. Vi skal udvise hensyn. Husk at rydde op efter jer, så området er lige så pænt, som da I kom.

En appel til forældrene: Som ansvarlige forældre skal vi tage en snak med vores unge og forklare dem, at de skal skrue lidt ned for musikken, når de mødes udendørs. Der er nogen der skal på arbejde næste dag, som har brug for at sove. Måske er der små børn i huset, som ikke kan sove på grund af høj musik.

Måske er der nogle forældre der en gang imellem kan lægge hus og have til en fest, så det ikke går ud over naboerne til de grønne områder hver weekend.

Vi beder forældrene til de unge mennesker om at hjælpe dem godt igennem sommeren uden sure naboer der skælder ud og ringer til politiet.

Husk de unge på, at de skal rydde op efter sig.

Typisk er det én årgang fra skolen der samles, når det sker, beder vi årgangens forældre om at holde lidt øje med, at de unge holder fest i respekt for de omkringboende. Det kan I blandt andet gøre ved at I aftaler, hvem der lige går forbi en gang imellem. Det giver også tryghed for de unge, at der er voksne omkring dem.

En appel til naboer til fester: Politiet får rigtig mange opringninger fra folk, der er generet af høj musik. Opkaldene kommer primært på det tidspunkt, hvor mange går i seng. Derfor kan politiet ikke køre ud til alle opkald.

Så føler du dig generet af høj musik, så start med at gå en tur hen til de unge og forklar dem, hvor du bor og hvor meget det larmer. Det vil de fleste unge mennesker godt kunne forstå. De fleste unge mennesker er fornuftige, søde og rare.

Dette møde møntede sig ud i en pressemeddelelse og en plakat med en appel til både de unge, til forældrene og til naboerne i Egtved.

Her rådes de unge for eksempel til at dæmpe deres musik efter bestemte klokkeslæt, og de opfordres til at udvise hensyn og rydde op efter sig i de områder, hvor de har festet.

Forældrene opfordres til at tage en snak med de unge mennesker og for eksempel forklare dem, at de skal skrue lidt ned for musikken, når de mødes udendørs. Ligeledes bringes et forslag til, at nogle forældre en gang imellem kunne lægge hus og have til en fest, så det ikke hele tiden går ud over naboer til de grønne områder.


De unge mennesker er træt af at få skæld ud, især på sociale medier.

Inger Pabst, formand for Egtved Udviklingsråd


Naboerne opmuntres til for eksempel at gå en tur hen til de unge og forklare dem, hvor de bor, og hvor meget det larmer.

Annonce

Appel fra en af de unge

Også nogle af byens unge foretrækker en bedre tone i dialogerne, frem for at modtage sure kommentarer på for eksempel Facebook. Herunder blandt andet 16-årige Oliver Bertelsen fra Egtved:

- Det er fint nok, at man skriver om os på facebook. Alle har jo ret til at ytre sig. Men i stedet for at kalde os uopdragne, kunne man måske finde nogle andre ord, som at det, vi har gjort, måske kan være uansvarligt eller lignende, siger han.

Oliver Bertelsen efterlyser samtidig, at de unge kunne få et sted i Egtved, hvor de har lov til at mødes og også gerne et sted, hvor de kan spille musik til efter klokken 23.

- Vi kan godt forstå, hvis nogle bliver trætte af den høje musik, og vi lytter også til det, når nogle er kommet og har bedt os om at skrue ned. Det kan da godt ske, at der en fulderik, der kommer til at skrue op igen, men så beder vi ham om at skrue ned igen, forklarer Oliver Bertelsen, der samtidig har en appel til byen.

Nemlig den om der måske kunne findes eller oprettes et sted, hvor de unge gerne må være og spille høj musik, og hvor de frit kan feste længe.

- For eksempel så er der jo omme bag ved fodboldbanerne. Der bor jo ikke nogen lige ved siden af, så der kan vi måske bedre få lov til at få et sted, hvor vi kan mødes og hygge sammen.

Annonce
Give For abonnenter

Købmand klar med flere millioner til istandsættelse af butikken: Familien skal da være købmænd her i mindst 80 år til

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Her kan du komme til at holde i kø: Motorvejsbro i Vejle får lysregulering i 10 uger

Billund For abonnenter

Filskov Kro mangler medarbejdere: - Vi har sagt rigtig meget nej, og det gør virkelig ondt

Kultur

Ustadigt vejr holder ikke Verdensballetten tilbage: - Vi har aldrig aflyst en forestilling på grund af dårligt vejr

Vejle

Forening får stor gave: Nu kan vi virkelig gøre en forskel

Alarm 112 For abonnenter

Mystisk rød lastbil efterladt tæt ved turistattraktion: Chauffør er kørt til hjemland i nyindkøbt personbil - landbetjent føler sig magtesløs

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

'Ny' skrot-virksomhed ser dagens lys på havnen i Vejle: Støber 4000 kvadratmeter beton til ny indsamlingsplads

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Erhverv

Anni og Lars hitter med nyt tiltag på tankstationen: Kunderne kommer fra hele landet

Kultur For abonnenter

Han kan ikke spille et instrument, men han har et monsterhit: Vejledreng har fået amerikansk pladekontrakt

Vejle Boldklub

Steven Gerrards fætter træner med VB

Annonce