Annonce
Give

Festivalen kører videre takket være de frivillige

Give Festivalen har altid kørt den første lørdag i august - det ved både store og små. Foto: Jim Hoff
Når 37. udgave af Give Festival lørdag 3. august ruller over scenen og teltet i lystanlægget bliver det efter den gode, gennemprøvede opskrift fra 1983. Det er gennem alle årene lykkedes at få musikerne til at se bort fra honorarer.

Give: Det er altid den første lørdag i august, amatørmusikere og frivillige flokkes foran, bag og på scenen i Lystanlægget.

Sådan har det været siden 1983, hvor festivalen første gang blev afviklet. Altid første lørdag?

- Der har måske været et enkelt år, hvor man måtte rykke frem til 2. lørdag i august. Oplysningen har jeg fra Knud Buhl. Han fortæller, at man måtte flytte festivalen fordi han og Karin Kjesma ikke kunne den første lørdag. Også den gang var det de frivillige der drev værket, så arrangementet måtte indrettes efter dem, siger Bruno Søndersø Jensen.

Hvilket år afvigelsen fandt sted kan ingen lige huske. Men at det skulle være sket, er der ingen grund til at tvivle på.

Det skete i hvert fald ikke i 1984. Bruno Jensen har nemlig fået fingrene i en plakat fra det andet år, det blev holdt festival i lystanlægget. Det var lørdag 4. august, så der er ikke meget at være i tvivl om: første lørdag i august.

Plakaten viser også tydeligt, at konceptet for festivalen der det samme, som det, der køres efter lørdag 3. august 2019.

Annonce
Det eminente kopiband Almost AC/DC har vane for at trække godt med folk til scenekanten. Arkivfoto

Pause ved ølteltet

Selvfølgelig er der sket ændringer gennem årene. Men i hovedtrækkene er det samme opskrift. I 1984 var det Helge Engelbrecht og Carl Otto Johansen, der var på scenen for at præsentere de forskellige orkestre og servicere publikum med oplysninger af forskellig art.

En sådan serviceoplysning kunne for eksempel være, at "Gerner Hansens Trio underholder ved ølteltet pausen". I pausen mellem klokken 18 og 19 var der ingen musik fra scenen, for"aftensmaden" skulle kunne nydes i relativ fred og ro. Men altså med en syngende trio ved ølteltet.

Sådan er det ikke længere. Pausen holdes ikke længere, blandt andet også fordi der for øjeblikket ikke er problemer med at skaffe musikere til at spille. Hvor man fra starten afviklede alle gruppernes optræden på scenen, er der nu også musik i teltet.

En anden ændring er, at festivalen nu spiller op allerede klokken 12. Det er en time tidligere end i 1984. I den anden ende er festivalen også blevet udvidet. Med hele tre timer, endda.

DJ på plads

Hvor man i starten sluttede festivalen klokken 23, er det nu tidspunktet, hvor det sidste band går på scenen. Når de har spillet og den sidste akkord er slået på scenen, spillers der op i teltet.

Det sørger en DJ for. Det er noget af det sidste, der er faldet på plads i planlægningen af Give Festival 2019.

- Vi kan afsløre, at dette års Give Festival DJ er fundet. Vi er super glade for at Diskotek "See Twice" har lovet at kigge forbi vores telt og give den max gas i de sidste timer af næste lørdags Give Festival. Mange tak til Jimmy for at hjælpe os med opgaven, hedder det således i et opslag på Give Festivals facebookside sidst på lørdag eftermiddag 26. juli.

Festivalen i år slutter officiel klokken 2. På det tidspunkt har 17 forskellige bands været i gang for at underholde publikum. Det er et enkelt band færre end i 1984. Men den gang var der kun en halv time mellem bandene, så de spillede ikke ret længe hver.

Nu er der fem kvarter mellem grupperne. Så i dag får de hver en time på scenen og så er der lige et kvarter til at klare omstillingen af lyd og den måde, den enkelte gruppe helst vil have deres instrumenter placeret.

Give Festival er musik i det åbne og med stor garanti for god musik og hygge. Men først på dagen kan der være lidt for god plads til at slå ud med armene. Arkivfoto: Mette Mørh

Faste udgifter

Det er lidt en luksus at have så mange bands, der vil spille gratis på Give Festival. For ud over et glas øl og en sandwich er der ikke noget honorar til de optrædende.

Det er selve festivalens grundidé: Der skal ikke være penge blandet ind i det. Publikum betaler ikke for at komme ind. Og orkestrene får ikke noget for at spille.

De eneste penge, der er på festivalen, kommer ind fra salg af drikkevarer og mad. De skal betale de omkostninger, der ikke lader sig afregne i naturalier, annonceringer omkring festivalen, for eksempel.

- Det er grunden til, at man ikke må medbringe egne drikkevarer til festivalen. Det har vi generelt ikke de store problemer med. Selvfølgelig kommer der nogen med en øl i hånden, men de tømmer den som regel inden indgangen, siger Bruno Jensen.

Der er også en omkostning til at hyre vagtmandskab. Der skal simpelthen være vagter af hensyn til alles sikkerhed. Men de sørger så også for, at ingen gemmer poser med drikkevarer bag træerne i anlægget.

Bands nok

Endnu er der ikke problemer med at skaffe grupper til at spille på festivalen.

- Men det er de færreste, der melder sig frivilligt til at spille klokken 12. Vi må jo erkende, at der kan være lidt langt mellem publikum først på dagen. Men når jeg får snakket med bandene, så går det jo alligevel. Især hvis jeg kan stille dem i udsigt, at de næste år kommer til at spille lidt senere på dagen, siger Bruno Jensen.

Sidste band på scenen har også været der flere gange. Det er "Almost AC/DC", der i år lukker og slukker for livemusikken. Men de har nu gjort det før og er et stærkt efterspurgt orkester. Så det er ikke altid, de kan få Give Festivalen passet ind i deres turné.

Men når de spiller op i Give, er betalingen fortsat en fadøl og en sandwich. Her hjælper det nok lidt, at et af medlemmerne i gruppen har været formand for Give Festival og at også et andet medlem har lokal tilknytning.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce