Annonce
Erhverv

Fik lys idé for otte år siden: Under første nedlukning tog ægtepar endelig chancen - og nu bliver de hædret for deres mod

Ved at upcycle overskudspap og gamle valgplakater til lampeskærme har Andreas Petersen og Christine Hansson skabt en begyndende forretningseventyr, som netop har landet dem prisen som årets iværksættere i Hedensted Kommune. Foto: Morten Pape
Da coronanedlukningen for halvandet år siden gav plads i kalenderen, sprang Christine Hansson og Andreas Petersen ud i livet som selvstændige. Upcyclingen af overskudspap og gamle valgplakater gav dem tirsdag prisen som årets iværksættere.

Hedensted: Mens de fleste formentlig forbinder den første store coronanedlukning med usikkerhed og krisestemning, er det med ganske anderledes positive miner, ægteparret Christine Hansson og Andreas Petersen kan mindes den skelsættende tid fra marts 2020.

For godt nok blev hun hjemsendt fra sit job som frisør i Hedensted, og han fik også pludselig væsentligt mindre travlt som projektleder hos det grafiske firma HL Repro i samme by.

Men i stedet for at være nervøse for fremtiden, udnyttede de den ekstra tid i hverdagen til at forfølge en iværksætterdrøm, som første gang spirede allerede for otte år siden.

Annonce

Dengang blev håndbremsen trukket af hensyn til familieliv og renoveringsprojekt, men nu kunne ønsket om at spille en rolle i den bæredygtige agenda ikke længere holdes tilbage.

Firmaet Relife Studio blev etableret - og tirsdag blev parret belønnet for deres mod og nytænkning gennem kåringen som årets iværksættere i Hedensted Kommune.

- Man kan sige, at vi kastede bolden op, og så fik den lov til at hænge ret mange år i luften, inden vi var klar til at gribe den. Jeg lever efter det ordsprog, at er man i tvivl, har man allerede svaret, og for os gav det ikke mening på det tidspunkt. Det ville være dødsdømt, siger Christina Hansson.

Fra affald til lamper

Dødsdømt er det langt fra i dag.

Christine Hansson er fuldtid, men det endnu unge startup har også måtte ansætte to praktikanter for at kunne følge med, mens Andreas Petersen ligeledes er gået op på tre faste dage i firmaet.

De fleste ville nok mene, Christine Hansson og Andreas Petersen timede springet som selvstændige ret skidt. Selv ser de ganske anderledes på det. Foto: Morten Pape

Alle producerer de noget, som er lige dele simpelt og genialt.

Råvaren er overskudspap fra HL Repro, som bliver skåret til og i hånden limes sammen til fortrinsvis lamper.

Vi har ikke drømmen om salgschef, hr-afdeling og egenkapital på 38 mio. kr. Bare der er penge til et par praktikanter og en ny brugt maskine i ny og næ, er vi et godt sted.

Andreas Petersen, Relife Studio

Således skabes der unikke produkter ud af et materiale, som ellers hidtil har endt sine dage i en container på vej til genbrugspladsen.

- Jeg har altid været et menneske, som hader at smide ting ud. Så det hele startede ud fra tanken om, hvad man kunne gøre ved alt det pap, jeg i produktionen hos HL Repro kunne se, der bare gik til spilde, siger Andreas Petersen.

Annonce

Alt undtagen computer er genbrug

Den bæredygtige tankegang går igen overalt i produktionen. For ikke blot klassificeres stort set samtlige materialer egentlig som affald fra andre firmaer. I hallen er også blandt andet værktøj og borde noget, der er kommet tiloveres andensteds fra.

For Christine Hansson handler firmaet Relife Studio om meget andet end at skabe pæne tal på bundlinjen. Foto: Morten Pape

Selv kameraet, som er brugt til at tage fotos til hjemmesiden, var aflagt fra familien.

- Det eneste, vi egentlig har været ude og investere i, er vores computer. På den måde har vi været privilegerede af ikke at skulle overtale banken om, hvor god vores idé var midt i en nedlukning, men samtidig er det også del af hele fortællingen om, hvad firmaet er bygget på, siger Christine Hansson.

Annonce

Glæde over profit

For nuværende bliver varerne primært solgt via firmaets hjemmeside. Men der er også et samarbejde med blandt andet FJ Huse, som får pappet fra sine byggerier upcyclet til lamper, der fungerer som indflytningsgave til kunderne.

Ens egne børn er jo altid de smukkeste, så på den måde er vi oprigtigt stolte af, at mere objektive mennesker også synes, vi har fat i en rigtig god idé.

Christine Hansson, Relife Studio

Og netop den type samarbejder sigter Relife Studio efter at få flere af.

Alligevel understreger iværksætterne, at lykken for dem ikke er at få en stor aftale med Imerco, Salling Group eller en helt tredje.

- Tværtimod. Selvfølgelig skal der være overskud, for ellers er der heller ikke noget firma. Men vi vil hellere vokse stille og roligt end at risikere at drukne i en stor forhandler. For os er målet at gå glade på arbejde, hvor værdierne også skinner igennem via en mental sundhed i stedet for at køre fuld skrue indtil man kollapser af stress, siger Christine Hansson.

Annonce

Omskifteligt sortiment

Det skal dog ikke sidestilles med, at ejerne nu blot læner sig tilbage og stiller sig tilfredse med verdens gang.

Oprindeligt blev der trådt på bremsen, da ideen om Relife Studio første gang tog form. Foto: Morten Pape

I hovedet er der fortsat mange ideer til, hvordan sortimentet kan udvides med nye produkter af overskudspap. Eksempelvis er en skraldespand og en bordlampe på beddingen, og af sine egne paprester har Relife Studio kreeret en skammel.

- Pap giver enormt mange muligheder, for kan det ikke bygges af pap, kan det ikke bygges overhovedet. Vi udvikler, når det giver mening, og på grund af vores størrelse har vi en fordel i den korte afstand fra tanke til handling. Mærker vi en efterspørgsel efter ovale lamper, kan vi skifte retning, og derfor kan sortimentet hele tiden ændre sig, siger Andreas Petersen.

Tidligere vinder af iværksætterprisen

2016: inOmega3

2017: Procraft

2018: Hewi Sugaring

2019: Træls

2020: Mortens Gastronomi

Firmaet kører lige nu uden lager, forstået på den måde, at produkterne først bliver lavet, når ordren tikker ind. Både af hensyn til lagerplads og for at kunne skabe et fornuftigt dagligt arbejdsflow.

Annonce

Vil tjene som inspiration

I dag er parret ikke i tvivl om, at det var den rigtige beslutning af udskyde det selvstændige eventyr.

I mellemtiden er bæredygtighedsbølgen vokset år for år, så det nu fylder i bevidstheden på en bredere skare af forbrugere.

Relife Studio sælger primært pendler i forskellige udgaver lavet ud af overskudspap. Foto: Morten Pape

På samme måde er kundegrundlaget også vokset, da hele firmaet netop er grundlagt med tanken om at skabe værdi ud af ellers ubrugelige materialer.

- Havde folk haft samme tanke om vores paplamper for otte år siden? spørger Andreas Petersen retorisk.

- Skal vi være ærlige, er designet jo ikke unikt, og der findes i forvejen paplamper. Det unikke ligger i historien, der forhåbentlig kan tjene som inspiration. For ansatte, familier, kunder, andre virksomheder. Inspiration til at tænke anderledes og se den bæredygtige omstilling i et nyt, kreativt lys, siger Christine Hansson.

Relife Studio er den sjette vinder af Hedensted Kommunes Iværksætterpris. Prisen blev overrakt hos Mortens Gastronomi i Hedensted, som var den seneste modtager.

Alle produkterne bliver lavet i hånden. For nuværende af ejerne selv samt to praktikanter. Foto: Morten Pape
Annonce
Billund For abonnenter

56-årige Mona drøner rundt i byen på el-scooter: Nu samler hun ind til afghanske flygtninge i Jelling

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Mistænkelig lugt lukker kirke: 'Det er et utroligt ubehageligt rum at være i, og man kan smage et eller andet'

Navne For abonnenter

- Jeg har oplevet at blive slået ned bagfra, fordi jeg ser ud, som jeg gør: Mød Ravn i serien 'Mennesker'

Hedensted

Mysterium om cykelbjerg opklaret: Derfor lå stor bunke cykler i skovkanten ved rasteplads

VEJLE

Munkebjerg er ramt af flokvandring: Tvunget til at smække døren i for flere spisende gæster

VEJLE

Lyt: Det var ikke en drengedrøm, men det blev pludselig hans levevej - Daniel McBurnie tilegner Lysts Michelin-stjerne til én særlig person

Navne For abonnenter

Dorthe mistede sin 17-årige 'Fredemus', da han blev ramt af to biler og døde på stedet: Han vil altid have en særlig plads i mit hjerte

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Smerten ved at arve verdens største legetøjsfabrik

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle Boldklub For abonnenter

VB møder Viborg: Derfor er det kampen, VB skal vinde og slet ikke tåler at tabe

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Annonce