Annonce
Jelling

Fik revet tænder ud i de små klasser: Tandlægeskrækken plager stadig Anita

Selvom det er 20 år siden, Anita Hoffland Jørgensen har fået andet end en undersøgelse af sin mundsundhed hos tandlægen, har hun i dag ingen smerter. Det er tiden hos tandlægen i hendes barndom, som har givet hende en forskrækkelse for livet. Foto: Peter Branderup Mathiasen
Voksne besøger sjældnere tandlægen. 38-årige Anita Hoffland Simonsen husker tilbage på de små skoleklasser som en grufuld tid i en tandlægestol, og det er 20 år siden, hun sidst har fået andet end en undersøgelse hos tandlægen.
Annonce

Jelling: Bange for tandlægen? Eller måske lugten af tandlægeklinik eller spidse nåle i tandkødet?

Nye tal fra Danmarks Statistik slår fast, at gruppen af 30-59-årige går markant mindre til tandlægen end tidligere.

Det menes, at hovedårsagen til fraværet i lænestolen hos tandlægen er tandlægeregningens størrelse.

Men også tandlægeskræk kan være en ærlig forklaring på, hvorfor nogle mennesker ikke kontakter tandlægen.

38-årige Anita Hoffland Simonsen fra Herningvej nord for Jelling har tandlægeskræk. Det har hun haft, siden hun som toårig faldt ned fra en sofa og flækkede begge sine fortænder med en sut i munden.

Anita Hoffland Simonsens mor måtte sætte sig i tandlægestolen med datteren ovenpå og holde hende fast, så tandlægen kunne trække de to fortænder ud.

Tænker Anita Hoffland Simonsen tilbage på sin skoletid i de yngste klasser, ser hun kun sig selv sidde i en tandlægestol.

- Jeg fik revet mange af mine mælketænder ud, da jeg var begyndt i skole. Og fra 11-13-årig gik jeg med tandbøjle. Jeg så det nærmest som et overgreb. I dag kan alene lugten i en tandlægeklinik sætte alarmklokkerne i gang i mig, fortæller Anita Hoffland Simonsen.

I dag er det 20 år siden, hun sidst har fået en behandling udover en undersøgelse hos tandlægen.

- Når min mand Lasse tager afsted til tandlæge, får jeg da dårlig samvittighed. Jeg kunne godt bestille en tid til mig selv, men jeg ved inderst inde, at jeg ikke kommer afsted, når tiden kommer, siger Anita Hoffland Simonsen.

Annonce

Skjuler frygten for børnene

64 procent i aldersgruppen 30-59-år besøgte i 2007 tandlægen i løbet af året. Det tal lå i 2019 på 53 procent.


Jeg har overvejet at lade mig lægge i fuld narkose, så jeg ikke er bevidst om, hvad der sker. Så er alt fint. Jeg har født tre børn, og det er ikke slemt i forhold til at besøge en tandlæge.

Anita Hoffland Simonsen


Tilbage i 2010 gravede Anita Hoffland Simonsen modet frem, så hun kunne komme afsted til en undersøgelse hos en tandlæge i Tyskland.

Men det gjorde hun udelukkende fordi, der dukkede smerter op i hendes tænder.

- Jeg viser ikke min frygt for tandlægen til mine tre børn. Min ældste datter på ni år fik først for nyligt at vide, at jeg ikke holder meget af tandlægeklinikker. Det kom helt bag på hende, da mine børn ikke frygter tandlægen, fortæller hun.

Anita Hoffland Simonsens mor lider af parodontitis, som tidligere gik under navnet paradentose, og det håber Anita Hoffland Simonsen ikke på går i arv, da det vil kræve regelmæssige tandlægebesøg.

Skulle Anita Hoffland Simonsen en dag finde på at kontakte tandlægen igen, så er det kun fordi, hun er i smerter. Tandlægeregningen er for hende ikke et problem.

- Jeg har overvejet at lade mig lægge i fuld narkose, så jeg ikke er bevidst om, hvad der sker. Så er alt fint. Jeg har født tre børn, og det er ikke slemt i forhold til at besøge en tandlæge, fortæller Anita Hoffland Simonsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce