Annonce
Vejle

Finlandsparken er sluppet af ghettolisten - det kan være en stakket frist

Finlandsparken er nu ikke længere en hård ghetto, hvis man læner sig op af kritierierne for regeringens ghettoliste. Udviklingen glæder borgmester Jens Ejner Christensen (V). Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Et fald i antallet af ledige blandt beboerne i Finlandsparken betyder, at det almene boligområde med 11 blokke ikke længere er med på regeringens liste over hårde ghettoer.
Annonce

Nørremarken: Finlandsparken kan godt sende dannebrog til tops.

Efter flere år med status som ghetto er AAB's 11 blokke med 529 boliger på Nørremarken i Vejle nu gledet ud af regeringens ghettoliste.

Det skyldes en positiv udvikling i antallet af ledige, som er faldet fra 41,1 procent sidste år til 39,5 procent i år.

Dermed opfylder Finlandsparken ikke længere to af de fire opsatte kritierier, som sender et alment boligområde ind på den ofte så udskældte liste af hårde ghettoer.

Annonce

Det er de små marginaler

Udviklingen skaber glæde hos Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V).

Vejle Kommune havde selv regnet på tallene, inden dette års ghettoliste traditionen tro blev offentliggjort 1. december klokken 11, så kommunen var forberedt på den positive nyhed.

- Selvfølgelig er jeg glad for, at Finlandsparken ikke længere er på ghettolisten, og at tingene bevæger sig i den rigtige retning. Vores argumentation har hele tiden været, at ghettolisten ikke er den samme i Vejle, som den er i København, Aarhus og Odense, og at marginalerne hos os er så små, at vi også kan komme på listen igen, siger Jens Ejner Christensen (V).

Annonce

Corona kan skubbe tilbage

Derfor er hans glæde også med et vist forbehold, for borgmesteren er bevidst om, at ghettolistens arbejdsløshedstal er halvandet år gamle.

Og med den aktuelle coronakrise, der har øget ledigheden, risikerer glæden i Finlandsparken at blive kortvarig.

Ghettolistens fire kriterier

Et udsat boligområde, der er på regeringens såkaldte ghettoliste, er et alment boligområde, hvor der bor mindst 1000 beboere, og hvor minimum to ud af fire følgende kriterier er opfyldt:

  1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent, opgjort som gennemsnittet over de seneste to år. Finlandsparken ligger på 39 procent.
  2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet, opgjort som gennemsnit over de seneste to år (2,27 procent). Finlandsparken ligger på 1,71 procent.
  3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe. Finlandsparken ligger på 74,9 procent.
  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen. Finlandsparken ligger på 62,9 procent.

- Vi er godt klar over, at man bruger tal med forsinkelse, og der kan skylle en corona-tsunami ind over os, når det gælder ledigheden. Derfor kan vi hurtigt komme på listen igen, siger Jens Ejner Christensen.

Annonce

Fortsætter udviklingsplan

Finlandsparkens nyvundne status får heller ingen betydning for den udviklingsplan, som boligselskabet AAB har udarbejdet sammen med Vejle Kommune.

Selvom det almene boligområde nu ikke længere er en hård ghetto, skal man stadig nedbringe antallet af almene familieboliger i Finlandsparken til højest 68 procent. Det skal ske med nybyggeri af andre boligtyper i området.

- Der er tale om en landsdækkende problematik for ghettoområderne, og den er jeg enig i. Vi tager det positivt, at vi er kommet godt i gang, og det arbejde fortsætter ufortrødent, siger borgmesteren.

Når Finlandsparken trods sit fravær på den nye liste fortsat skal leve op til kravene fra regeringen, skyldes det, at alle almene boligområder, der stod på den såkaldt "hårde ghettoliste" 1. december 2018, skal opfylde regeringens krav.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Meningsmåling: Nye Borgerlige er på vej i byrådet - men uforandret mellem rød og blå blok

Annonce