Annonce
Vejle

Finlandsparken slipper for bulldozerne: Til gengæld skal der bygges 219 nye boliger

AAB Vejle slipper for at sælge eller nedrive nogle af blokkene i Finlandsparken. Boligminsteren har nu godkendt den udviklingsplan, der skal nedbringe antallet af almene familieboliger fra 100 til 68 procent i boligområdet på Nørremarken. Foto: Mette Mørk
Der skal bygges 219 nye boliger i Finlandsparken, som udvides med nye arealer. Med ministerens godkendelse af udviklingsplanen tvinges ingen af Finlandsparkens beboere ud af deres hjem.

Vejle: Boligminister Kaare Dybvad (S) har godkendt den udviklingsplan, boligforeningen AAB Vejle har udarbejdet sammen med Vejle Kommune for det lokale ghettoområde Finlandsparken.

Dermed skal ingen beboere i boligområdet på Nørremarken tvinges ud af deres hjem. Det frygtede mange ellers, da et bredt folketingsflertal vedtog ghettopakken sidste år.

AAB slipper også for at bestille de store nedrivningsmaskiner, for Finlandsparken er blandt blot tre ud af 15 ghettoområder, der slipper for at rive boliger ned for at nå i mål med ghettopakkens krav om færre almene familieboliger i de udsatte boligområder.

- Jeg er glad for, at vi nu har fået den endelige bekræftelse på, at planen for Finlandsparken er godkendt. Nedrivning har været det ultimative spøgelse, der hang over det her, men vi har hele tiden haft en god fornemmelse og troet på, at det ikke ville komme til at ske. Nu har vi fået det bekræftet, fortæller borgmester Jens Ejner Christensen (V).

Annonce

Nedrivning har været det ultimative spøgelse, der hang over det her, men vi har hele tiden haft en god fornemmelse og troet på, at det ikke ville komme til at ske. Nu har vi fået det bekræftet.

Jens Ejner Christensen (V), borgmester

Nybyggeri er nøglen

Med godkendelsen har boligministeren også blåstemplet den ønskede dispensation, så Finlandsparken kan nøjes med at nedbringe antallet af almene familieboliger til 68 procent og ikke 40 procent, som loven ellers forlanger, inden 2030.

I dag er samtlige 529 boliger i Finlandsparken almene familieboliger. Men i stedet for at tvinge beboere ud af deres hjem med det formål at nedrive eller sælge en eller flere af områdets 11 blokke, kommer AAB og Vejle Kommune i mål med 68 procent-kravet ved at tillade nybyggeri i Finlandsparken.

Med godkendelsen af helhedsplanen forpligter de to parter sig til at skabe rammerne, så der kan opføres i alt 219 nye boliger i Finlandsparken, der derfor udvides med nye arealer blandt andet omkring Nørremark Centret og på det grønne område ved Byg og Leg i den modsatte ende.

Vil holde borgermøder

Den største portion af nybyggeriet skal være private boliger, der enten er udlejningsboliger, ejerboliger eller andelsboliger i mindre grad.

Derudover har AAB mulighed for at bygge ungdomsboliger og ældreboliger, ligesom det, ifølge Boligministeriet, er tilladt at udvide boligområdet med erhvervsenheder.

Udover nybyggeri forpligter AAB sig også til at ændre 23 eksisterende familieboliger til ældreboliger, og dermed er det samlede krav opfyldt.

- Som jeg forstår det, har vi nu et år til at komme i gang og videre med at udmønte planen. Vi vil i dag tage kontakt til AAB, og så skal vi følge det spor, vi har lagt. Vi skal fortsat inddrage borgerne og holde flere møder for at høre, om de kan bidrage med idéer og få processen fremad, siger borgmesteren.

12 ud af 15 ghettoområder river blokke ned

  • Finlandsparken slipper for at sælge eller rive blokke ned, nu hvor boligministeren har godkendt udviklingsplanen for boligområdet på Nørremarken.
  • At nedrivning var en konkret trussel, vidner planerne i landets øvrige hårde ghettoområder om.
  • Udover Finlandsparken slipper blot Sundparken i Horsens og Agervang i Holbæk for nedrivning.
  • I de 12 andre ghettoområder i landet skal der i alt nedrives 3745 boliger. Flest af dem ligger i Vollsmose i Odense og Gellerupparken i Aarhus, hvor der fjernes henholdsvis 1000 og 945 boliger.
  • I alt forpligter de 15 udpegede ghettoområder til at bygge 10.131 nye og hovedsageligt private boliger.
  • 888 almene familieboliger skal ændres til ungdoms- eller ældreboliger, mens 730 almene boliger i syv af ghettoområderne skal sælges.
  • Følges de godkendte planer ikke, kan boligministeren gribe ind med henblik på at sikre fremdriften og realisere omdannelsen af de 15 ghettoområder.

Skal i gang med planen

Parterne skal nu have lagt, hvad Jens Ejner Christensen kalder en "procesplan", som skal indeholde de konkrete greb, der skal tages i brug for at komme i mål med nybyggeriet og udvidelsen af Finlandsparken.

- Vi skal nu se mere konkret på, hvordan planen skal udmøntes, og vi har allerede købt en del af Nørremark Centret. Nu skal vi i gang med at omforandre Finlandsparken og bygge mere til, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se kortet: 16 veje er fortsat helt eller delvist lukkede på grund af regnen

Annonce