Annonce
Alarm 112

Finn styrtede i en dyb vandfyldt grøft, og sad uhjælpeligt fast i okkeret med sin elcykel oven på sig: Heldigvis havde Bent rykket sin vanlige løbetur

Finn Holmark viser stedet, hvor han 24. november sidste år fik et blackout og endte i grøften med sin elcykel over sig ude af stand til at komme op igen ved egen hjælp. Foto: Mikael Lund
Et styrt på elcykel kunne have fået fatale konsekvenser for 71-årige Finn Holmark. Men han blev reddet.

Brande: Onsdag 24. november startede ellers som en helt almindelig dag for 71-årige Finn Holmark fra Brande, der i årtier har været inkarneret cykelmotionist. Da hans hustru Ingrid kort før klokken 11 kom hjem til parrets hus på Lars Nielsens Vej, trak han i cykeltøjet og begav sig ud på sin daglige træningstur.

Men turen udviklede sig helt anderledes end vanligt.

Finn Holmark cyklede ad banestien ”Den skæve Bane” mellem Brande og Drantum. Efter et par kilometer krydser stien Hyvildvej. Indtil da var alt gået fuldstændig planmæssigt, men umiddelbart efter at han havde krydset vejen, fik han et blackout, fortsatte ind imellem to af de opsatte pæle, der skal holde banestien fri for biler og andre motorkøretøjer, kørte ud over en meterhøj skrænt og direkte ned i grøften.

Annonce

Det sidste kan han ikke huske, men regne ud, for da han igen kom til bevidsthed, lå han i bunden af den vandfyldte grøft med sin 23 kilo tunge elcykel henover sig ude af stand til at flytte sig ved egen hjælp.

Da Finn Holmark kom til sig selv, sad hans ene ben nemlig urokkeligt fast i okkerlaget, der danner en nærmest bundløs bund under grøften, mens hans hoved var endt i et buskads på den modsatte side af grøften. For ikke at risikere at drukne i det kolde vand, fik han lagt hovedet op på en gren, hvorefter han døsede hen igen.

Opdaget af motionsløber

Omkring en times tid senere – omkring kl. 12.30 – hørte Finn Holmark gruset på stien knase, hvilket fik ham til at råbe om hjælp. Råbet blev heldigvis hørt af Bent Tvermose, der var ude på sin daglige løbetur. Ganske ukarakteristisk havde han denne dag valgt at bytte om på rækkefølgen, så løbeturen foregik inden frokost, hvilket var Finn Holmarks held – selvom Hyvildvej passerer ganske få meter fra stedet, var han i bunden af grøften totalt skjult for forbipasserende bilister.

Heldigt for ham var det også, at Bent Tvermose ikke hører til de løbere, der motionerer med lyd i ørerne - så havde han formentlig overhørt Finn Holmarks råb om hjælp.

”Jeg har hørt dig”, hørte den uheldige motionscyklist Bent Tvermose svare, men heller ikke han kunne få Finn Holmark på ret køl igen.

En telefon havde han heller ikke på sig, men det havde Finn Holmark faktisk: den lå bare i hans venstre baglomme, hvor han ikke selv kunne nå den, og da Bent Tvermose fik den fisket op af hans lomme, havde den ligget under vand så længe, at den gik død, straks efter han fik den tændt.

Annonce

Måtte have hjælp af brandfolkene

I stedet sprang Bent Tvermose op på vejen og fik standset en forbipasserende bilist, som tilkaldte en ambulance, men heller ikke de to ambulancereddere kunne få bjærget den havarerede cyklist. Derfor blev der kl. 12.47 også sendt bud efter brandfolkene fra den lokale Falck-station, og kort efter var der endelig manpower nok samlet på stedet til at få Finn Holmark hevet op af grøften.

Først skulle han dog lige fikseres på en båre, som han blev spændt fast til med en rem, der først blev ført rundt om kroppen på ham. Pudsigt nok en opgave han flere gange selv var med til at udføre i øvelsesøjemed i sin tid som værnepligtig ved Civilforsvaret (nu Beredskabsstyrelsen), fortæller han.

I mellemtiden var der også nået en lægeambulance frem til stedet, så det var det helt store beredskab, der blev rullet ud, konstaterer Finn Holmark ovenpå den voldsomme oplevelse.

Ambulancelægen målte ved hjælp af et øretermometer hans kropstemperatur til 34 grader, og det sidste Finn Holmark husker fra turen i grøften var, at hun sagde til brandfolkene: ”Nu skal han op!”

Annonce

Cyklen overlevede også

I ambulancen fik han sit tøj klippet af. Det våde cykeltøj blev erstattet af alutæpper – ”det var pissekoldt”, gyser Finn Holmark - som derefter blev pakket ind i varmetæpper. På sygehuset blev han vasket overfladisk og derefter scannet, men utroligt nok var han sluppet fra styrtet uden knoglebrud.

En hjernerystelse slap han dog ikke for, selvom han var iført cykelhjelm, men uden hjelmen var det utvivlsomt gået langt værre, konstaterer han nøgternt. Det bratte møde med vegetationen på grøftekanten kunne også være blevet fatalt for hans syn, hvis han ikke havde haft cykelbriller på, tilføjer han – og lige præcis brillerne er faktisk det eneste, han har mistet i forbindelse med sin tur i grøften.

Cyklen tog Bent Tvermose såmænd med sig hjem, så den ikke skulle blive stjålet, og ikke nok med det: Den blev først tilbageleveret til ejeren efter at være blevet grundigt vasket – det kan man da vist kalde for service!

Hverken cyklen eller elmotoren har i øvrigt lidt nævneværdig overlast, oplyser Finn Holmark, hvilket jo nok skyldes, at han har taget af for faldet med sin krop.

Annonce

Sov 20 timer i døgnet

Først omkring kl. 23 blev han taget ud af de varmetæpper, han fortsat var pakket ind i på sygehuset. Det blev han, selvom han stadig følte, at han frøs, men ”optøningen” til normal kropstemperatur må ikke gå for stærkt. Selvom personalet egentlig var indstillet på at sende ham hjem den efterfølgende dag, blev det til tre dage i hospitalssengen, før han var hjemme igen. Den voldsomme oplevelse havde dog sat sig sine spor i kroppen:

- Jeg sov næsten 20 timer i døgnet i flere uger, fortæller Finn Holmark, som i løbet af en normal dag både er ude at cykle og gå en tur ad faste ruter på henholdsvis 37 og 6 kilometer - det duer jo ikke bare at ligge på sofaen, fastslår han.


Det er ved at blive godt igen.

Finn Holmark

Halvanden måned efter sit dramatiske styrt er han så småt ved at være i fuld vigør igen, men han kan stadig mærke slaget hen over ryggen, hvor cyklen landede oven på ham. Derudover er han stort set sluppet fra styrtet uden mén.

– Det er ved at blive godt igen, konstaterer han og udtrykker sin store taknemmelig over for alle, der var involveret i at få ham hevet op af grøften og bragt til hospitalet.

Selvom han meget af tiden var uden bevidsthed, kan han regne ud, at der har været en del mennesker på opgaven, og dem vil han gerne takke for indsatsen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020: Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Vejle

I kan stadig nå det: Men der er ekstra run på bryllupperne på en speciel dato

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Alarm 112

Hverdagshelte får dusør af politiet: Reddede flere menneskeliv

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Annonce