Annonce
Fredericia

Fire nyansatte vejleder i kviktest på gymnasiet: Elever og personale skal teste sig selv for corona

Fremover tester gymnasieeleverne og personale på Fredericia Gymnasium sig selv. Her er det Emil Norup Dalhof fra 2.e, der under supervision og med trin for trin instruktion, foretager en antigentest på sig selv.  Foto: Søren Gylling
Efterskoler samt ungdoms- og voksenuddannelser skal senest 15. april selv stå for at få elever og personale testet to gange om ugen. Onsdag startede Fredericia Gymnasium selvpodning.

Fredericia: - Først tørrer I bordet af med servietten, som I smider ud i posen på bordet. Så åbner I testkittet.

40 gymnasieelever og to lærere har taget plads ved bordene i gymnastiksalen og bliver trin for trin instrueret i, hvordan de poder sig selv for covid-19.

Alle ungdoms- og voksenuddannelser samt fri- og efterskoler skal fra 6. april og senest 15. april sørge for, at elever og personale fremover poder sig selv to gange om ugen under supervision af personale, der er uddannet af Carelink, som står for kviktest i Region Syddanmark.

- Det er en ny opgave, der er kommet ind i undervisningssektoren. Vi har derfor ansat fire nye medarbejdere til at organisere arbejdet med, at omkring 500 elever og personale bliver testet to gange om ugen, som er en forudsætning for, at de kan gå i skole. Det er en stor logistisk opgave at få lavet 1000 test om ugen, siger rektor på Fredericia Gymnasium, Poul Erik Madsen.

Annonce

Trin for trin vejledning

Den ene af de fire nyansatte er Lærke Laurberg, der blev student fra Fredericia Gymnasium sommeren 2019. Mens hendes tre nye kolleger scanner sygesikringsbeviserne og holder øje med, at alt forløber, som det skal, er Lærke Laurberg iført et headset, hvorfra hun giver selvpoderne instrukser i, hvordan de hælder væsken op, inden de åbner den indpakkede vatpind.

Lærke Laurberg, der dimitterede fra Fredercia Gymnasium sommeren 2019, er vendt tilbage til gymnasiet for en stund. Nu med adgang til lærerværelset. Hun er en af de fire nyansatte medarbejdere, som fremover skal vejlede og supervisere, når elever og personale to gange om ugen skal teste sig selv for covid19. Foto: Søren Gylling

Hvordan de indfører vatpinden og drejer rundt først i det ene og derefter i det andet næsebor. Der bliver grinet og tørret øjne, for selvom mange synes, det er rart selv at have kontrol over pinden, så er det stadig en podning, der kilder og rammer tårekanalerne.


Det er en fantastisk ide, hvis det fungerer ligeså godt som en kviktest. Det her er meget tidsbesparende.

Emil Norup Dalhof, elev i 2.e på Fredericia Gymnasium


Efter testen skal selvpoderne afvente resultatet og endnu et besøg af de to selvpodningsvejledere, der kommer rundt og scanner resultaterne.

Annonce

Elever foretrækker selvtest

Det er første, men bestemt ikke sidste gang, at Emil Norup Dalhof og Line Möller Jeppesen, der begge går i 2.e, selv fører podningspinden. Og det har det de helt fint med.

Hvordan har du det med, at du nu skal teste dig selv?

- Det er meget rart, at testen foregår på skolen. Og jeg synes, det er mere behageligt, når jeg selv kan styre det, siger Line Möller Jeppesen, mens hun venter på testsvaret, og tilføjer:

- Der er jo ikke så meget at gøre ved, at det bliver en del af hverdagen, men det skal helst ikke vare for evigt.

Line Möller Jeppesen fra 2.e på Fredericia Gymnasium venter på svar på den selvpodning, hun netop har foretaget for første men ikke sidste gang. Fremover skal elever og personale på alle ungdomsuddannelser teste sig selv. Fredericia Gymnasium var klar til selvpodning fra onsdag morgen. Foto: Søren Gylling

Klassekammeraten Emil Norup Dalhof synes ikke, der er den store forskel på, om han selv poder eller en anden gør. Men han er godt tilfreds med, at han fremover selv skal gøre det.

- Det er en fantastisk ide, hvis det fungerer ligeså godt som en kviktest, for det er lidt noget bøvl, når man skal have test andre steder. Det her er meget tidsbesparende, siger Emil, der er glad for at være tilbage til en normal hverdag - også selvom det kun er hver anden uge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

NPV afviser kritikken af Gammelhavn: 'Det bliver en moderne og bæredygtig by for alle aldre'

Egtved

Gourmetrestaurant glæder sig over genåbning: Men en vandskade forsinker det hele to uger

Annonce