Annonce
Vejle

Fiskeørnen tanker i Vejle på vej til Afrika

Endnu en ørn kan i disse dage opleves i Kongens Kær neden for Ribe Landevej. Det er fiskeørnen, der tanker op, inden den trækker videre mod Afrika. Foto: Erik Borch
Det er ikke kun havørnene, der har et godt blik for Kongens Kær. På denne årstid kan man også opleve fiskeørnen, der bruger kæret som rasteplads på vej mod Afrika.

Vejle: Havørnene har længe boltret sig i Kongens Kær, og nu har endnu en rovfugl slået sig ned i fuglemekkaet mellem Ribe Landevej og motortrafikvejen til Billund.

Tidligere byrådsmedlem Lars Kromann-Larsen, der af og til kommer i kæret, fik mandag middag øje på en fiskeørn, der netop havde fanget en fisk og sat sig til rette i et træ for at fortære den.

- Jeg har tidligere set en fiskeørn flyve hen over kæret, men det er første gang, jeg ser en fiskeørn tage en fisk i søen. Jeg tror dog ikke, at det er en, der holder til i området. Men det er skønt. at vådområdet er blevet så godt, at det også kan bruges af en fiskeørn, fortæller den naturinteresserede eks-politiker.

Skarvens tilstedeværelse dokumenterer også, at søen efterhånden har en pæn fiskebestand, som kan mætte en fiskeørn.

- Fiskene har nok gjort, at den sorthalsede lappedykker er forsvundet herfra, fordi fiskene tager de planktondyr, lappedykkeren spiste, fortæller Lars Kromann-Larsen.

Det er skønt, at vådområdet er blevet så godt, at det også kan bruges af en fiskeørn.

Lars Kromann-Larsen, naturmand og tidligere byrådspolitiker

Tanker op på vejen

Han har ret i, at fiskeørnen ikke har slået sig permanent ned i området omkring Kongens Kær, som det er tilfældet med havørneparret. For en anden ornitolog, den lokale naturformider John Mikkelsen, er fiskeørnen ikke en ny gæst i kæret.

- Det er helt normalt, at vi ser fiskeørnen her på denne tid af året. Det er fugle, der trækker fra Skandinavien til Afrika og får tanket op her på deres tur sydover. Vi har fulgt ørnen de seneste tre-fire dage, og nogle gange er den her en uge, og så dukker der måske en ny op ugen efter, fortæller John Mikkelsen, der har set et aktuelt foto af fem fiskeørne ved Nørrestrand i Horsens.

Havørne kan ikke være med

I mange år var der ingen ynglende fiskeørne i Danmark, men i år er der tre-fire ynglende par med bopæl i kongeriget, bland andet i Gribskov, hvor Naturstyrelsen har sat et webkamera op i reden. Men som deres skandinaviske fæller trækker de danske fiskeørne også til Afrika for vinteren.

- Fiskeørnen er fantastiske til at fange fisk. Der ser virkelig flot ud, og der kan havørnene slet ikke følge med. Det er en oplevelse at se, fortæller John Mikkelsen.

Fiskeørnen har et vingefang på op til 1,6 meter og en karakteristisk fjerdragt med hvid underside og mørk overside.

Rovfuglens teknik er som regel at stå stille i luften omkring 25 meter over vandoverfladen, udse sig en fisk med sit skarpe blik og derpå styrtdykke. Haps.

Fiskeørnen er en suveræn fisker, og det koster lige nu en del fisk livet i søen i Kongens Kær. Foto: Erik Borch
Annonce
Forsiden netop nu
112

Campinghytten var fuld af tyvekoster: Retten udviste de to gerningsmænd

Annonce