Annonce
Erhverv

Fisker afviser at skade Vejle Fjord med nye muslingeskrab

Fisker og direktør Rasmus Wittrup har med Wittrup Seafood A/S vundet opgaven med at drive muslingeanlægget og udlægge muslinger til banker ved Munkebjerg. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Rasmus Wittrup er med sit ene selskab i gang med at få muslinger tilbage i fjorden med et muslingeanlæg. Samtidig overvejer han muligheden for skrabe efter muslinger i yderfjorden med sit andet selskab, hvis Fiskeristyrelsen trods tre kommuners afvisning åbner for muslingefiskeri.
Annonce

Vejle: Det ene udelukker ikke det andet.

Det mener Rasmus Wittrup, der er direktør for Wittrup Seafood A/S og medejer af Snaptun Muslinger ApS. Han er både muslingefisker og muslingeopdrætter.

Wittrup Seafood vil opdrætte blåmuslinger på liner i fjorden for Vejle Kommune i et forsøg på at genskabe muslingebankerne i projektet "Sund Vejle Fjord".

Omvendt besidder Snaptun Muslinger to ud af seks licenser til at skrabe efter muslinger i det yderste af Vejle Fjord.

Fiskeristyrelsen er indstillet på at åbne for muslingefiskeri i yderfjorden efter en forespørgsel fra Bælternes Fiskeriforening. Hvis styrelsen trods modstand fra Hedensted, Fredericia og Vejle kommuner åbner for muslingefiskeriet, overvejer Rasmus Wittrup at benytte sig af muligheden.

- Opdræt og fiskeri er to forskellige erhverv. I Vejle Fjord produceres muslinger, som skal udlægges på steder i fjorden, hvor der er lukket for fiskeri. Muslingefiskeri som erhverv kan vi ikke bare lukke på grund af et naturgenopretningsprojekt. Fordi landmændene vasker gylle ud i åerne i Vejle, lukker man jo heller ikke ned for landbruget, siger han.

Nogen mener, at muslingefiskeriet også har en effekt. Men de sidste 30 år har vi slet ikke fisket efter muslinger i inderfjorden, og det er jo ikke, fordi blåmuslingerne er blomstret op af det.

Rasmus Wittrup

Annonce

Afviser at skade

Forskere fra Syddansk Universitet påpeger i et høringssvar til Fiskeristyrelsen, at det er veldokumenteret, at muslingeskrab påvirker fødekædestrukturer, biodiversitet, bundnære lysforhold og vækstforhold for ålegræs.

Forskerne fraråder derfor muslingeskrab, da de mener, det er i konflikt med fjordtiltagen i projektet "Sund Vejle Fjord".

Men Rasmus Wittrup mener ikke, at muslingskrab skader.

- Vejle Fjord er ødelagt efter årtiers forurening. At nogen mener, at muslingefiskeri skader vandmiljøet, det er der ikke belæg for. Sådan som fiskeriet drives i dag, foregår det på et lille område og på dybt vand, væk fra ålegræs. Det har ingen betydning for hele Vejle yderfjord, at fiskere fanger muslinger på et lillebitte område, siger Rasmus Wittrup.

Synes du ikke, det virker skævt, at du på den ene side er med til at genoprette fjorden i et projekt til over 24 millioner kroner - og på den anden side vil skrabe efter muslinger i fjorden?

- Det har ikke noget med muslingefiskeriet at gøre, at man genopretter Vejle Fjord. Grunden til, at Vejle Fjord er død, er, at der er udledt alt for meget fosfor og kvælstof. Nogen mener, at muslingefiskeriet også har en effekt. Men de sidste 30 år har vi slet ikke fisket efter muslinger i inderfjorden, og det er jo ikke, fordi blåmuslingerne er blomstret op af det, siger han.

Annonce

Dyrt med muslingefarme

Formand for miljø- og teknikudvalget i Fredericia Kommune, Christian Bro (S), mener at hvis fiskerne ønsker at fange muslinger, burde de selv etablere muslingefarme.

Muslingefarme har Rasmus Wittrup allerede flere steder i Danmark. Men det er ikke sådan udelukkende at leve af det, lyder det fra Wittrup.

- Vi vil rigtig gerne muslingefarme, men vi skal også kunne tjene penge og betale vores ansatte. Med den nuværende teknik kan vi ikke gro nok muslinger til, at det er økonomisk rentabelt. Men vi arbejder fortsat med at udvikle vores farme. Som det er nu, er det 10 gange dyrere selv at dyrke og høste muslinger, end det er at fiske dem op naturligt, siger Rasmus Wittrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Vejle

Stort rykind på musicalskolen i Vejle

Annonce