Annonce
Vejle

Se videoen: Fiskere gjorde usædvanlig fangst i Vejle Fjord

De to amatørfiskere Kjeld Hawaleschka og Poul Hansen fra Vejle fangede onsdag en havtaske i Vejle Fjord. Normalt lever havtasken på dybt vand i Nordsøen, og biolog kalder det derfor en usædvanlig og heldig fangst.
Annonce

Vejle: Da fiskerne Kjeld Hawaleschka og Poul Hansen hev deres fiskegarn op af Vejle Fjord onsdag, spærrede de øjnene op.

Normalt fanger de nemlig ikke mange fisk, men her lå en sjælden en af slagsen i vores farvand.

- Vi blev noget forundret, da vi så uhyret komme op med åben mund og spidse tænder. Vi lurede lidt på, om det var en havtaske, siger Poul Hansen.

I Danmark lever havtasken normalt i Nordsøen. Den er kendt for sin brede mund med underbid, der har givet den tilnavnet "bredflab". Det eksemplar, fiskerne hev op af Vejle Fjord, vejede cirka tre kilo.

Kjeld eller Poul har fisket fra barnsben, men de har aldrig før nu fanget sådan en krabat.

- Det er lidt en lidt skæv fisk. I og med jeg ikke fanger mange fisk i fjorden, undrer jeg mig da over, hvad den laver her i inderfjorden, siger Kjeld Hawaleschka.

Poul har også et bud.

- Det kan være, at dens indre gps er gået i stykker, siger han.

- Havtasken jager sit ofte ret store bytte på en helt speciel måde. Mens den ligger halvt begravet og godt kamufleret nede på havbunden, så bevæger den sin forreste frie finnestråle, hvor der sidder en lille dusk. Dusken ligner lidt mad, og kan derfor lokke byttedyr hen til dens store gab, forklarer Mads Fjeldsø Christensen, biolog og projektleder ved Vejle Kommune. Foto: Kristian Pahus
Annonce

En strejfer

Hvorfor denne havtaske har forvildet sig ind i Vejle Fjord, kan Mads Fjeldsø Christensen, biolog og projektleder ved Vejle Kommune, ikke give et kvalificeret bud på.

- Jeg har ikke hørt om fangst af havtaske i Vejle Fjord tidligere. Det er meget usædvanligt. Normalt lever havtasken på dybt vand ude i Nordsøen ned til 1000 meter dybde og i gydeperioden endnu dybere. Herude er den ret almindelig og fanges ofte som bifangst i fiskernes bundtrawl, siger han.

Han mener, at havtasken er "enlig svale". Det er da heller ikke første gang, at Vejle Fjord får besøg af ikke-herboende havdyr. Der har før været eksempler på, at delfiner og hvaler forvilder sig ind i fjorden.

- I disse år sker der store forandringer i fiskenes udbredelser som følge af stigende havtemperaturer og klimaforandringer. Måske det kan være en forklaring, siger Mads Fjeldsø Christensen.

Han lykønsker de to fiskere med den heldige fangst.

Annonce

En delikatesse

Og hvad gør Kjeld Hawaleschka og Poul Hansen med havtasken? Den skal spises. Havtaske regnes nemlig for at være for en delikatesse. Kiloprisen ved fiskehandleren er over 200 kroner.

- Ud af en havtaske kan kun omkring en femte del spises, men det skulle smage fortræffeligt, siger Kjeld Hawaleschka.

Man skal passe på sine fingre, for havtasken har et stort gab og spidse tænder. Foto: Kristian Pahus
Kjeld Hawaleschka fra Vejle fangede sin første havtaske i Vejle Fjord, hvor den ikke normalt hører hjemme. Havtasken kan blive op til 2 meter lang. Foto: Kristian Pahus
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

"Så skal han hjem og holde fest...": Nej, børnefødselsdage må vente til oktober, hvis det står til kommunen

Debat

Så fik vi et regionsbudget i hus

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce