Annonce
Vejle

Fiskerne kalder det 'svineri': De vil høres, inden slammet dumpes i fjorden

Det står skidt til med Vejle Fjord, der ligesom Lillebælt lider under årtiers forurening. - Vi er derfor noget forundret over, at Miljøstyrelsen, set fra vores synsvinkel, ukritisk giver tilladelse til klapning af ufattelige mængder af slam fra sejlrender, havne og et stort projekt som Baltic Pipe, skriver foreningen Vejle Amatørfiskerforening til miljøministeren. Arkivfoto: Mette Mørk
I et brev til miljøminister Lea Wermelin (S) udtrykker Vejle Amatørfiskerforening stor bekymring for de enorme mængder slam, der dumpes i Vejle Fjord. Fiskerne kæmper nu for at blive hørt, når ansøgninger om klapning behandles.

Vejle: Fritidsfiskerne vil høres, inden staten giver tilladelser til at bruge Vejle Fjord som losseplads.

I årevis har kommuner og virksomheder dumpet slam, sand og mudder ved Vejle Fjords udmunding ved Trelde Næs.

Tilladelserne til den såkaldte "klapning" gives af Miljøstyrelsen, og ifølge fritidsfiskere fra Vejle Amatørfiskerforening sker det på en lukket måde, der blandt andet forhindrer foreninger som deres i at blive hørt.

Annonce

- Vi har ikke lov til at indgive høringssvar, inden styrelsen træffer afgørelse. Når en afgørelse foreligger, så må vi godt gøre indsigelser, men når først tilladelsen til klapning er på plads, så er det umuligt at gøre noget ved. Foreninger, eksperter og miljøorganisationer burde have lov til at komme til orde og fortælle om de miljømæssige konsekvenser, det svineri har, siger Benny Villadsen fra Vejle Amatørfiskerforening, der holder til ved Bybæk Bådelaug.

I et brev til miljøminister Lea Wermelin (S) og samtlige af Folketingets miljøordførere efterlyser Vejle Amatørfiskerforening mere åbenhed.

Fritidsfiskerne håber, at brevet fører til debat og ændringer.

Skader fjorden

Foreningen udtrykker generel bekymring for, hvordan slammet påvirker planter og dyreliv i fjorden.

- Når den store pram sejler ud til Trelde Næs og åbner bunden, så kommer der jo en kæmpe sky af skidt, og der er jo ingen, som ved, hvad der bliver af det skidt. Vi fanger færre og færre fisk, og der klappes mere og mere. Vi kan selvfølgelig ikke bevise en sammenhæng, men vi mener, miljøpåvirkningerne bør undersøges, siger Benny Villadsen.


Det er vanvittige mængder, der skal klappes. Selvom det er nemt og billigt at sejle ud og dumpe slam i fjorden, så burde man se på, om der ikke er andre måder at komme af med slammet på.

Benny Villadsen, Vejle Amatørfiskerforening


Mogens Flindt, forskningsleder ved biologisk institut på Syddansk Universitet, har tidligere talt for helt at lukke klappladsen ved Trelde Næs. Dumpningen truer ifølge ham med at sande fjordbunden til, hvilket vil forringe levevilkår for ålegræs, fisk og muslinger.

Klapningen skader ifølge Mogens Flindt Vejle Fjord og ikke mindst tiltagene i genopretningsprojektet "Sund Vejle Fjord".

Annonce

Store mængder på vej

Kolding Kommune har med opførelsen af bydelen Marina City planer om at dumpe omkring 350.000 kubikmeter bundmateriale. Energinet klapper 154.000 kubikmeter fra arbejdet med gasledningen Baltic Pipe. Oveni har Vejle Erhvervshavn fået fornyet sin klapningstilladelse på 100.000 kubikmeter fra uddybning af sejlrenden.

Fritidsfiskerne i Vejle Amatørfiskerforening er en del af genopretningsprojektet "Sund Vejle Fjord", og det frustrerer formanden for Vejle Amatørfiskerforening, Henning Fredberg, at det arbejde kan risikere at blive forplumret med de store mængder slam, der er på vej til klappladsen.

- Vi håber da, at vi på sigt kan få stoppet den klapning og få vores politikere til at se på andre måder end dumpning. Det ærgrer os, at når man nu prøver at få ålegræs til at gro, opfisker krabber, opdrætter muslinger og snart etablerer stenrev som en del af Sund Vejle Fjord, så ikke gør noget ved havneslammet, siger Henning Fredberg.

Vejle Kommune har et i høringssvar bedt Miljøstyrelsen om at revurdere klappladsen ved Trelde Næs. Kommunen har også opfordret styrelsen til at undersøge alternativer til at dumpe slam i fjorden.

Vejle Amts Folkeblad har forsøgt at få en kommentar fra Miljøministeriet og miljøminister Lea Wermelin.

Miljøministeriet oplyser i en mail:

"Ministeriet har modtaget brevet fra Vejle Amatørfiskerforening, og der er ved at blive set nærmere på det."

Hvad er klapning?

  • Når der udgraves i en havn eller en sejlrende for at sikre en passende vanddybde, kan man søge om at bortskaffe bundmaterialet på havet.
  • Her er der blevet udpeget pladser, kaldet "klappladser", hvor der kan gives tilladelse til at dumpe materiale.
  • Da klapning potentielt kan være skadeligt for miljøet, kræver arbejdet en myndighedstilladelse fra Miljøstyrelsen.
  • Klapning er den eneste tilladte dumpningsform i danske farvande og har været brugt i mange år.
  • I Danmark klappes årligt cirka 3.300.000 kubikmeter havbundsmateriale.
  • Klappladserne blev udpeget af de nu nedlagte amter. Der er ikke efter kommunalreformen i 2007 sket nogen revurdering af de udpegede steders egnethed - på trods af en markant stigning i dumpede mængder.
Benny Villadsen fra Vejle Amatørfiskerforening efterlyser mere åbenhed i processen, når Miljøstyrelsen behandlinger ansøgninger til at klappe. Arkivfoto: Mette Mørk

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Live: Lykkes det VB at tage sæsonens første point?

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Vejles gamle miljøskib kæmper for rent hav i Norge

Vejle For abonnenter

Sådan tjener du penge på Instagram: Influencere er blevet den nye reklamesøjle

Sport

Anders Grinderslev i dansk drama i Vejle

Erhverv

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Anders fra Odder har vundet to kampe ved OL

Alarm 112

Folk på bredden så et tomt surfboad og frygtede drukneulykke: Helikopter, båd og biler rykkede ud

Erhverv

Planen for tiny houses i Vejle siger byggemodning og salg i 2023: Men en tidsramme på to år er "meget ambitiøs", lyder de seneste meldinger

Alarm 112

Beboer kørt til kontrol efter brand: Madlavning brændte på

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle

Debat

Sæt pris på naturen, også når vi bygger motorveje

Annonce