Annonce
Vejle

Fixerum hjælper misbrugere: Flere får hjælp

Fixerummet ved Flegmade har vist sig at leve helt op til de forventninger mange havde, da rummet åbnede i 2016. Arkivfoto
Den årlige evaluering af fixerummet ved Flegmade viser, at fixerummet lever op til sit formål. Misbrugere får oftere lægehjælp, og færre dør af overdosis.
Annonce

Vejle: Vejles Kommunes indsats på misbrugsområdet lader til at virke. Den helårlige evaluering af fixerummet ved Flegmade viser, at byen er blevet mere tryg og ren, og der sker færre butikstyverier.

Fixerummet er et sted, hvor borgere med et stofmisbrug kan tage deres stoffer i trygge omgivelser i dertil indrettede kabiner. Skulle uheldet være ude, for eksempel i form af overdoser, kan medarbejderne på stedet hurtigt yde den nødvendige hjælp.

Evalueringen viser, at der i 2018 var seks akutsituationer i fixerummet, hvor der i fire tilfælde måtte foretages alarmopkald. I fixerummet er der i 2018 registreret 1069 stofindtag, fordelt på 84 brugere. Antallet af brugere steg fra 2017 til 2018 med ni personer.

Formanden for Vejle Byråds voksenudvalg, Gitte Frederiksen (V), er tilfreds med evalueringen.

- Vi er glade for, at vi kan se, at den indsats, der bliver gjort, hjælper de svageste borgere og hjælper til, at flere kommer i behandling, siger Gitte Frederiksen.

Vi vidste godt, at mange af de misbrugere var der, men det handlede for os om at at komme kontakt med dem og få tilbudt dem noget hjælp.

Gitte Frederiksen (V), formand for voksenudvalget

Annonce

Nemmere at yde hjælp

Fordi misbrugerne er samlet, har sygeplejepersonale og opsøgende gademedarbejdere også fået nemmere ved at yde hjælp til dem, som har brug for det.

Flere misbrugere får således hjælp til deres generelle helbred, mens andre får sårbehandling, hjælp til at komme til læge eller hjælp til helt at komme ud af deres misbrug.

I 2018 er der i alt foretaget 666 behandlinger på 168 forskellige brugere i fixerummet. Blandt de mest hyppige behandlinger finder man sårpleje og hjælp til medicin.

Gitte Frederiksen fremhæver, at byen er blevet mere ren og sikker, og at misbrugerne får mere hjælp efter fixerummets åbning i 2016.

- Vi vidste godt, at mange af de misbrugere var der, men det handlede for os om at komme i kontakt med dem og få tilbudt dem noget hjælp. Samtidig er byen også blevet mere ren, og der er mindre kriminalitet. Det giver også mere tryghed. Og så er dødeligheden blandt misbrugerne faldet, fortæller hun.

Antallet af borgeranmeldte hændelser til politiet vedrørende misbrugere i Flegmade er fra 2017 til 2018 faldet fra 52 til 48. Antallet af anmeldelser om uro er dog steget med 11 anmeldelser fra 17 til 28.

Evalueringen viser også, at der i 2018 er kommet en øget handel med narkotika i Flegmade-området. Det skal ses i lyset af, at handlen tidligere foregik andre steder i byen, blandt andet i højbaneområdet, men nu er koncentreret omkring Flegmade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce