Annonce
Hedensted

Fjerde bog om Rårup på vej: Denne gang om bomber og brand

Anton Justsen og P.E. Jeppesen har i 12 år arbejdet på at få samlet Rårup Sogns historie. Nu udgiver de bog nummer fire. Arkivfoto

Anton Justesen og Poul Erik Jeppesen har skrevet deres fjerde bog om Rårup og omegn. Og jo, der er også en mølle med.

Annonce

Rårup: I 2006 satte to mænd sig for at samle historien om Rårup, for det var der aldrig rigtig nogen, der havde gjort. Den mission har bragt 88-årige Anton Justesen og 75-årige P.E. Jeppesen vidt omkring.

1. december udgiver de den fjerde bog om sognet, hvor Anton Justesen voksede op og stadigvæk bor. Denne gang ligger der igen der masser af detektivarbejde og kaffesnakke bag den 288 sider lange bog.

- Vi fokuserer på den nordlige del af sognet, Skævlund, Glattrup, Ikær, Nebel og Møgelkær. Og lige som de andre bøger har vi virkelig været ned og grave i protokoller og landsarkivet, forklarer P.E. Jeppesen, der er makkerparrets skribent.

Et af kapitlerne i bogen handler om 17. december 1942, da der faldt engelske søminer ned midt i Åstrup.

- Der var faktisk en fejl i blandt andet Bjerre Herreds Bogen, som daterede begivenheden til 1943, fortæller P.E. Jeppesen.

Der er også øjenvidneberetninger i bogen fa den nat, da Åstrup-borgerne blev evakueret ud over markene og først kunne vende hjem, da tyskerne havde demonteret sprængladningerne.

- En af dem, vi talte med, fortalte, at de var lige midt i juleslagtningen, da bomberne faldt, og at hun var gået lige forbi en mine i mørket, fortæller Anton Justesen.

Annonce

Brand og mølle

En anden historie handler om en brand, der 4. august 1873 ødelagde fire gård og fire huse midt i Åstrup.

- Vi ville gerne vide, hvordan branden opstod, men der var meget få optegnelser om den i aviserne. Vi kunne se, at dommeren i Bjerre Herred havde noteret, at ilden opstod i sadelmageren hus, men vi kunne ikke finde noget om den sadelmager, fortæller P.E. Jeppesen.

Den vilde jagt gik i de gamle papirer, men de to lokalhistorikere må nøjes med at konstatere, at branden forbliver uopklaret.

De to forfatteren har som i de tre andre bøger en mølle-beretning med, nemlig om møllen ved Ravnholt, som de har fundet et bevis på eksisterede.

Bogen bliver officielt udgivet lørdag 1. december ved en reception kl. 14 i kirkecentret i Rårup. Det er Glud Museums Forlag, der udgiver "Brand, bomber og de nordlige tomter".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Vejle

Stort rykind på musicalskolen i Vejle

Annonce