Annonce
Vejle

Fjernvarme på lang rejse: Tvis investerer 90 millioner kroner i 20 kilometer rør

En for alle - alle for en. Tvis-formand Lars Schmidt i midten krydsede spader med formændene for varmeværkerne i Bredsten-Balle og Jelling Tage Majgaard (til venstre) og Frans Andersen. Foto: Mette Mørk
Fremover skal fjernvarmeforsyningen fra det fælles selskab, der dækker store dele af Trekantområdet, nå helt til Jelling og Bredsten.

Vejle: I luftlinje er der 27 kilometer mellem Jelling og det store kraftværk ved Kolding Fjord - Skærbækværket.

Gennem underjordiske rør er rejsen endnu længere - men det er den afstand, vand varmet op ved overskudsvarme snart skal tilbagelægge. Dermed er der virkelig tale om fjern varme til forbrugerne i Jelling og Bredsten-Balle.

Helt præcist kommer fjernvarmevandet til at at løbe det sidste stykke fra Vejle i en 20 kilometer lang rørledning.

Annonce

Det første spadestik til den nye ledning blev taget onsdag, og efter planen er rørene til Jelling og Bredsten klar til brug i oktober.

Projektet er ifølge Tvis-formand Lars Schmidt det største, siden Tvis-systemet gik i drift i midten af 1980'erne. Dengang forbandt man fjernvarme-systemerne i Fredericia, Kolding og Vejle, så man kunne udnytte overskudsvarme fra Skærbækværket og de store industrier i Fredericia - først og fremmest raffinaderiet.

Prisen for den 20 kilometer lange rørledning er 90 millioner kroner. Men ifølge Tvis' egne beregninger er den samfundsmæssige værdi 33 millioner kroner over en 20-årig periode, fordi man sparer fossilt brændsel.

Overskudsvarme i rå mængder

Tvis udnytter overskudsvarme fra Shell Raffinaderiet og fra affaldsforbrændingen i Kolding plus biomasse-varme fra Skærbækværket. Ifølge Tvis reducerer man CO2-udledningen med knap 5400 ton per år. Samtidig lover formand Lars Schmidt gevinst for både nuværende og fremtidige fjernvarmekunder:

- Vi har masser af varme i nettet, som betyder, at vi kan tilbyde, at endnu flere kan få grøn varme, lyder det fra formanden i en pressemeddelelse.

Overskudsvarme siden 1986

  • Tvis er et varmetransmissionsselskab ejet af Kolding Kommune, Fredericia Kommune, Middelfart Kommune og Vejle Kommune stiftet i 1983 og i drift siden 1986.
  • Varmen fra Tvis er primært baseret på overskudsvarme fra Shell Raffinaderiet, affaldsvarme fra Energnist og biomasse-varme fra Skærbækværket. Man udnytter dermed varme, der ellers ville gå til spilde.
  • I dag er seks fjernvarmeselskaber koblet på Tvis’ ledningsnet. Det udvides til ni fjernvarmeselskaber fra 1. oktober 2021.
  • Den nye ledning til Jelling og Bredsten-Balle skal forsyne sammenlagt 1682 fjernvarmebrugere i de to byer.
  • Selvom overskudsvarmen kommer til de to fjernvarmeværker, vil deres solcelleanlæg fortsat stå for produktionen af cirka en tredjedel af varmen.

Lars Schmidt tog spadestikket til den nye ledning sammen med formændene for fjernvarmeværkerne i henholdsvis Bredsten og Jelling, Tage Majgaard og Frans Andersen.

Det var på alle måder et corona-spadestik i det grønne område ved Thit Jensen Vej i Bredsten. Et hurtigt stik og så tilbage i bilerne uden hverken lange taler eller traktement.


Vi har masser af varme i nettet, som betyder, at vi kan tilbyde, at endnu flere kan få grøn varme.

Lars Schmidt, formand for Tvis


Formændene for de to lokale varmeværker udtrykker i den efterfølgende pressemeddelelse fra Tvis stor tilfredshed med, at deres medlemmers radiatorer snart bliver opvarmet med vand fra det store transmissionsselskab:

Annonce

Glæde hos lokale varmeformænd

- Samarbejdet giver os mulighed for at tilbyde nye forbrugere varme til en pris, der er konkurrencedygtig, lyder det fra Frans Andersen.

Hans kollega fra Bredsten-Balle Kraftvarmeværk, Tage Majgaard, kan glæde sine fjernvarmebrugere med, at prisen kommer ned, når varmen fra Tvis begynder at flyde i rørene.

-  Tvis skal levere cirka 70 procent af vores varme, og vi udfaser stort set de sidste fossile brændsler.

Den nye ledning får udgangspunkt ved Rosborg i det vestlige Vejle. Derfra strækker udgravningen sig til Skibet, hvor den deler sig. Mod nord går det 8,3 kilometer til Jelling og mod vest 4,9 kilometer mod Bredsten-Balle.

De første syv kilometer af den nye ledning fra Vejle til Skibet er fælles. Derfra deler den sig mod nord og vest. Kort: Tvis 

Men som det fremgår af spadestikket, går arbejdet i første omgang i gang mod vest - nemlig i Bredsten. Projektleder ved Tvis Brian Schmidt siger:

- Vi er startet ved Bredsten-Balle Kraftvarmeværk og bevæger os mod Skibet, hvor vi etablerer tre etaper mere til Jelling, Rosborg og til Tvis’ eksisterende ledning i Vejle.

Annonce

Udnytter corona

Nedgravningen af fjernvarmerør har det med at genere trafikken - og i den forbindelse har Tvis besluttet, at mest muligt af arbejdet skal foregå, mens samfundet er mere eller mindre lukket ned på grund af corona:

-  Aftalen med Arkil er, at vi så vidt muligt skal udnytte, at der er lukket for skolerne i disse dage, så vi skal have etableret så meget som muligt af strækningerne, hvor skolebørnene færdes, under skolernes nedlukning.

- Kan vi ikke etablere fjernvarmeledningen i cykelstien mellem Bredsten-Balle og Skibet på en tilstrækkelig sikker facon, tilbyder vi i samarbejde med Vejle Kommune skolebus til de ældre elever, lyder det fra Brian Schmidt.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Grillkyllinger og citronmåner er altid et hit: Se hele listen med Vejle-virksomheder, der er blandt de 1000 største i Danmark

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB spillede en god kamp i Brøndby, og det lignede længe point; blev fældet af to sene mål

Vejle For abonnenter

Arnløv kan stå som sejrherre, men ende som taber, hvis Sikær og borgmesteren rotter sig sammen

Podcast

Lyt: Far til tre døde bag rattet i sin nye bil

Vejle Boldklub For abonnenter

Læs livebloggen: Sådan forløb VB's kamp mod Brøndby

Kultur

Ung filminstruktør med rødder i Ølsted laver en krigsfilm

Vejle For abonnenter

Lones kræftknude blev dobbelt så stor, mens flere af hendes venner svigtede: - Det kom som et lyn fra en klar himmel og slog mig fuldstændig ud

Erhverv For abonnenter

De brølende 70'ere: Brandmænd blev syge, mens de reddede 150 grise ud fra lynramt gård

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle For abonnenter

Den store guide til Vejles offentlige toiletter: Her kan du lade vandet på strøgturen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Kultur For abonnenter

Anbefaling: Fem krimier til uhyggelig efterårs-læsning

Debat For abonnenter

Skal du i bil fra den ene ende af Vejle til den anden? Så husk lige madpakken

Hedensted

Hedensted oplever kæmpe babyboom: Nu skal børnene passes i busser

Annonce