Annonce
Vejle

Fjordsvømning i billeder: Svømmere og svinefedt kæmpede mod et hav af brandmænd

Der smøres svinefedt i ansigt, på hænder og på fødder for at undgå forbrænding af brændmænd. Foto: Mette Mørk

Der var rødspættede arme og ben hos nogle deltagere, men højt humør over hele linjen, da årets udgave af Vejle Fjordsvøm løb af stablen.

Vejle: Fra en badebro på Ibæk Strandvej, på sydsiden af Vejle Fjord, kunne man søndag kort før klokken 13.00 spotte adskillige sorte våddragter i vandoverfladen. Her plaskede en samling svømmere rundt for at få den sidste smule varme ud i musklerne, inden dagens udfordring, de 1.4 kilometer vand til fjordens nordlige side, skulle tilbagelægges. Alle aldre og kropsbygninger var repræsenteret i første heat, og mens nogle brugte minutterne kort før start på at finpudsede crawl-teknikken, var andre henne og lade hånden dykke en tur ned i arrangørernes bøtter med svinefedt - et værn mod brandmænd, der smøres på hænder og hals for at beskytte huden.

Én af dem var Niels Kobberø Andersen, 58, der deltog i Vejle Fjordsvøm for første gang.

- Jeg tror ikke, vejrforholdene bliver meget bedre, end det her, men jeg har hørt, vinden skulle tage til halvvejs, sagde han godmodigt, inden han bevægede sig ud i vandet.

Sammen med sine konkurrenter, modtog han en række sikkerhedsinstruktioner fra instruktører på badebroen, kort før hornet første gang blæste til start klokken 13.03. Her fik de forklaret, hvilken rute de skulle holde for at undgå strøm og procedurerne for at få hjælp fra sikkerhedsteamet.

Vejle Fjordsvøm i tal

Årets udgave var 14. gang, Vejle Fjordsvøm fandt sted

166 deltagere havde i år meldt sig til start

Mellem 50 og 70 frivillige hjalp til i løbet af søndagen

Der var over 15 både, kajakker og paddleboards i vandet, der undervejs skulle sikre, at ingen deltagere kom i problemer i vandet

Den hurtigste tid i år blev sat af Alexander Fenger med 16 minutter og 47 sekunder

Debutant Niels Kobberø Andersen måtte en tur forbi samaritter, da han kom i mål, efter karambolage med en række brandmænd. Foto: Mette Mørk

Sikkerhed først

Netop sikkerheden er et tema, arrangørerne bag Vejle Fjordsvøm, der er en del af weekendens Vild med Vand-arrangement var yderst opmærksomme på. Det var tydeligt for det fremmødte publikum, der fra nordsiden kunne skue ud over fjorden og se talrige både, kajakker og paddleboards med hjælpere i vandet. De havde til opgave at assistere deltagere, der måtte komme i problemer.

- Bøjerne markerer, hvilken linje, de skal holde, og dem, der har problemer med at orientere sig, sender vi nogen ud til med det samme, så de kan komme tilbage på ret kurs eller få et hvil på boardet. Vi går hellere med livrem og seler, når det kommer til sikkerheden, siger Lena Uekermann fra Fjordsvøm Udvalget i Vejle Svømmeklub. Sammen med TrygFonden, der er medarrangør, havde man sat over 15 både i vandet, der skulle sørge for, ingen kom i knibe.

Det gjorde ingen for alvor, men en ting, arrangørerne ikke kunne gardere sig imod, var de brandbrænd, der huserer på fjordstrækningen og i dag blev forstyrret på det kraftigste af benhårde crawl-tag og spjæt med benene. Det konstaterede flere af de deltagere, der hen ad eftermiddagen dukkede op fra vandoverfladen med rødspættede arme og hænder og svien malet i ansigterne. Heriblandt Niels Kobberø Andersen, der alligevel var fuld af overskud.

- Pyt med det. Det gik jo strålende og føltes meget kortere end forventet. Det var overhovedet ikke ubehageligt, og jeg kunne sagtens nyde turen over, sagde debuntanten, kort efter han kom i mål.

Deltagere og tilskuere kunne nyde solkinsvej og tæt på perfekte svømmefohold. Foto: Mette Mørk
Annonce

De hurtigste til sidst

Hos nogle andre var brandmændene i vandet en forhindring, der dårligt blev ænset. For de hurtigste svømmere, der, som traditionen byder, alle melder sig til i syvende og sidste heat, var det i stedet sekunder og decimaler, der optog dem, når de målrettede løb fra vandet og op på strandkanten, hvor stopuret standsede.

En af dem, der, med største selvfølgelighed, spankulerede hen ad målbredden med sin bare brystkasse intakt, var 18-årige Alexander Fenger, som tidligere har svømmet på landsholdet.

- Det er bare med at bevare fokus og så derudaf. For mig er det mere turen over til startområdet, der handler om omgivelserne ved open water. Den er jo flot og en oplevelse i sig selv, sagde Alexander Fenger.

Han tilbagelagde strækningen på 16 minutter og 47 sekunder, hvilket rakte til prisen som dagens hurtigste. 32 sekunder foran nummer to.

Grønt hold startede fra Ibæk Strandvej med kurs mod Albuen. Foto: Mette Mørk
En af deltagerne fra første heat, Anders Meinhardt, 57, var dagens første mand i mål. Foto: Mette Mørk
Stopuret sluttede først, når deltagerne havde registreret sig i målområdet på land. Foto: Mette Mørk
Deltagere i første heat diskutere, hvilken kurs, der er strategisk bedst. Foto: Mette Mørk
Vejle Fjordsvøm 2018. Foto: Mette Mørk
Vejle Fjordsvøm 2018. Foto: Mette Mørk
Deltagerne blev med 15 minutters mellemrum sendt afsted i grupper af cirka 30 personer. Foto: Mette Mørk
Vejle Fjordsvøm 2018. Foto: Mette Mørk
10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, dyyyyyyyt. Så var starten gået. Foto: Mette Mørk
Der smøres svinefedt i ansigt, på hænder og på fødder for at undgå forbrænding af brændmænd. Foto: Mette Mørk
Deltagere fragtes til startområdet ved Ibæk Strandvej. Foto: Mette Mørk
Der var både, kajakker og paddleboards med livreddere i vandet. Foto: Mette Mørk
Vejle Fjordsvøm 2018. Foto: Mette Mørk
De fleste deltagere benyttede crawl-teknik på den 1.4 kilometer lange distance. Foto: Mette Mørk
I målområdet kunne deltagerne fylde depoterne op med forfriskninger i form af frugt, saft og sodavandsis. Foto: Mette Mørk
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce