Annonce
Billund

Flag i byerne manglede til årets første konfirmationer: Nu er en flagglad flok klar til sikre dannebrog i gaderne

Jill í Toftum synes, at flag i gaderne giver en særlig stemning - ikke mindst til årets konfirmationer. Foto: Lise Nørgaard
Konfirmationer i en by uden flag til at fejre dem? Det har gjort ondt i øjnene på flere i Billund og Grindsted til årets første konfirmationer. I Billund er der fundet en løsning, og der er flag i gaderne igen, mens det i Grindsted kommer til at tage lidt længere tid.

Billund/Grindsted: En grøn forårsdag i maj med konfirmationer i byen - uden blafrende flag fra gadestænger. Det syn undrede mange i Billund, og henvendelserne væltede ind til Miw, Marianne Jacobsen, der delte sin forklaring på den flagløse by på Facebook.

Et opslag, der fik Jill í Toftum til at reagere, for en konfirmation uden flagalléer i byen er bare ikke det samme. Ligesom mange andre havde også hun undret sig over, hvorfor der ikke var kommet flag op i byen i forbindelse med årets konfirmationer.

Allerede i efteråret meldte Billund Idrætsforening dog ud til Billund Handelsforening, at den ikke længere kunne samle frivillige til at sætte flag op i byen, fordi foreningen i forvejen har svært ved at skaffe frivillige til at drive den forening, der er dens kerneopgave.

Annonce

Men nu er der igen flag i byens gader.

Flag ved særlige lejligheder

- Jeg læste opslaget og tænkte, at det ville være virkelig synd, at der ikke er flag op til konfirmationerne. Det er jo en særlig dag, fortæller Jill í Toftum, der i et andet facebookopslag meldte ud, at hun gerne ville hjælpe og begyndte at søge frivillige til opgaven.

Nu har hun samlet 15 mennesker - en blanding af gamle flagkendinge, nye lokale borgere og internationale beboere, der gerne vil hjælpe til, og drømmen er ikke kun at kunne flage for konfirmanderne.

I 2019 betalte Grindsted Handelsstandsforening og ejendomsmægler Tina Brødsgaard Mathiesen fra Home 10.000 kroner for at få lavet flagvognen, så den kunne kobles bag på en bil. Den gang var det Tour de Pedal og cykelminister Hans Jørgen Mogensen, der stod for flagningen i gaderne i Grindsted. Arkivfoto: André Thorup

- Vi skal selvfølgelig også flage, når Kronprinsesse Mary kommer til byen, og når Peter Fredensborg skal indsættes som provst, siger Jill í Toftum, der også drømmer om at flage på helligdage. Den del er dog ikke helt sikkert endnu, for flere faktorer spiller ind.

- Vi tager én ting ad gangen og prøver dette år ud, og så må vi se, om der er opbakning til det, siger Jill í Toftum.

Hun leger med ideen om et flaglaug. Et sådant er dog ikke stiftet endnu. Det kan nemlig sagtens mærkes, at bymidten har været under ombygning i ti år. Dertil har corona også lagt en dæmper på tingene i de seneste år.

- Jeg synes faktisk, der er rigtig meget at flage for efter de år, der er gået, men det hele trænger til lidt kærlighed. Flere huller til stængerne er dækket til, og nogle er helt fjernet på grund af byggeriet. Vi kunne godt tænke os flag på begge sider af vejen ved Hovedgaden og ved Bamsemuseet, altså en rigtig flagallé, men der er også en del nedslidte stænger, siger Jill í Toftum, der selv fredag havde konfirmation for sit tredje barn.

Annonce

Ny løsning på vej i Grindsted

- Men jeg tror nu, at jeg ville have gjort det under alle omstændigheder, for flag i gaderne hører sig til. Det giver en særlig stemning. Jeg synes, det er lækkert at komme til en by med flag i gaderne, og man får lyst til at opholde sig der, sidde ned og få en is.

Flagstængerne står i midterrabatten, men flere steder mangler der flagstænger langs gaderne. Foto: Lise Nørgaard

Ej heller i Grindsted har der været flag oppe i gaderne til årets første konfirmationer, og det kommer der desværre heller ikke til de kommende, lyder det fra formand for Grindsted Handelsstandsforening, Jonas Pedersen, der kan fortælle, at dem, der har sat flag op i byen tidligere, ikke gør det længere - og det har handelsstandsforeningen ikke været opmærksom på.

- Nu skal vi have fundet en løsning og har lige i øjeblikket to forespørgsler ude hos foreninger. Vi vil nemlig gerne støtte en forening, der vil gøre arbejdet for os, så pengene kan komme foreningens medlemmer til gode, siger Jonas Pedersen.

Vi skal selvfølgelig også flage, når Kronprinsesse Mary kommer til byen, og når Peter Fredensborg skal indsættes som provst.

Jill í Toftum
Annonce
Kultur For abonnenter

'Slik mig op fra slap': Pinlige pornopoeter skæmmer musikfestival - hvordan kan Suspekt blive ved at slippe afsted med den slags klamheder to år efter Sofie Lindes berømte tale?

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se fredagsbillederne fra Jelling: virkelig seje festivalgæster fik vand og teltfester

Jelling Musikfestival For abonnenter

Se alle billederne af Andreas Odbjerg og Tobias Rahim: To store mænd spillede på to alt for små scener

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Alarm 112 For abonnenter

Den ene kvinde blev slået og spyttet på, den anden blev befølt i skridtet ved en pølsevogn: Nu er 48-årig mand dømt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Alarm 112

Højgravid kvinde og mindre barn i alvorligt færdselsuheld: Tre personer sendt på skadestuen

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Navne For abonnenter

- Tro på dig selv og glæd dig over dagligdagens stjernestunder

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Erhverv For abonnenter

Medarbejderstaben er fordoblet: Nu udvider Grindsted-virksomhed med 2200 kvadratmeter

Annonce