Annonce
Jelling

Flaget på halvt over kongehøjene for prinsgemalen

Tre flag på stribe omkring Jelling Kirke markerede onsdag, at prins Henrik er død. Sidst splitflagene var på halv, var da dronning Ingrid døde i år 2000. Jelling fører splitflag over kongehøjene efter en tilladelse fra kong Christian den Niende i 1903. Foto: Leif Baun

I anledning af prins Henriks død blev der onsdag flaget på halv stang over kongehøjene i Jelling. Sidst det skete, var ved dronning Ingrids død i år 2000.

Jelling: Onsdag blev der flaget på halv stang med splitflagene over den gamle kongestad Jellings oldtidshøje. Årsagen var prins Henriks død sent tirsdag aften.

- Vi skal flage med splitflag, når majestæten dør. Vi kan flage, når det er en anden i kongehuset. Jeg synes, det ville være underligt, hvis ikke vi netop her i Jelling markerede prins Henriks død, siger sognepræst Kristian Bøcker, der traf beslutningen om at få flagene på halv stang onsdag morgen.

Jelling med de to runesten og gravkammeret i Nordhøjen kan betragtes som kongehusets ældst kendte familiegravstedfra midt i 900-tallet

Normalt er splitflagene i Jelling ikke på halv stang, heller i forbindelse med flagdage som langfredag. Sidst splitflaget var på halv stang i Jelling, var da dronning Ingrid døde 7. november 2000.

Annonce

Vi skal flage med splitflag, når majestæten dør. Vi kan flage, når det er en anden i kongehuset. Jeg synes, det ville være underligt, hvis ikke vi netop her i Jelling markerede prins Henriks død.

Kristian Bøcker, sognepræst

Prinsen i Jelling

nePrins Henrik har været i Jelling flere gange, første gang i 1974. Desuden var han her i 1992 i anledning af regentparrets sølvbryllup, i 1997 i anledning af dronningens 25 års jubilæum på tronen samt to gange i år 2000. Første gang var i anledning af genbegravelsen af de formodede rester af kong Gorm, og cirka tre måneder senere ved et dobbeltarrangement den 3. december 2000.

Dén dag blev Jelling Kirke genindviet efter en totaludsmykning, som var det officielle Danmarks markering af årtusindskiftet. Her deltog toppen af Danmark med statsminister Poul Nyrup Rasmussen i front for den politiske del. Senere samme dag deltog regentparret i åbningen af Kongernes Jelling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB-træner: Vi skabte nok til at vinde

Annonce