Annonce
Vejle

Flere af Vejles daginstitutioner er hårdt ramt af omikron: De sender en særlig bøn ud til forældrene

Daginstitutionen Havnely har sendt brev ud til forældrene i børnehaven. Her appelleres forældrene til at give deres børn en fridag, da flere ansatte i børnehaven er fraværende med corona. Foto: Google Street View
Havnely i Vejle midtby og Trekløveren på Søndermarken er to af de daginstitutioner, der har sendt en appel ud til forældrene om at give børnene en fridag, hvis det er muligt.

Vejle: Den stigende omikron-smitte begynder nu for alvor at kunne mærkes i de vejlensiske daginstitutioner, der står i et dilemma:

Skal de presse et personale ramt af sygdom og fravær yderligere, eller skal de sætte forældrene i en svær situation i forhold til job og andre pasningsmuligheder?

I Havnely har den integrerede institution nu skrevet ud til alle forældre i børnehaven, at institutionen er så presset på bemandingen, at de gerne ser, at man giver sit barn en fridag, hvis det er muligt. Her er fem ansatte aktuelt testet positiv for corona, mens der også er fravær med andre årsager.

Annonce

Avisen erfarer, at det samme har været tilfældet i en anden institution på Søndermarken, Trekløveren, hvor man også har appelleret til forældrenes muligheder for at beholde børnene hjemme før jul. Her var 11 voksne smittet på samme tid i den integrerede institution.

Fem steder har sendt appel

Vejle Kommunes dagtilbudschef, Rune Asmund Sørensen, bekræfter, at flere daginstitutioner har sendt en appel ud til forældrene i den helt ekstraordinære situation.

- Vi har hen over vinteren haft en håndfuld daginstitutioner, der har sendt en appel ud til forældrene. Vi har lige nu tre-fire institutioner, hvor der er en håndfuld smittede, og når Havnely skriver ud til forældrene, er det, fordi de smittede alle er i børnehavedelen, siger Rune Asmund Sørensen.

En opfordring til forældrene og en beskrivelse af situationen kræver ikke lovhjemmel, men det er ikke noget, dagtilbudschefen håber, at mange dagtilbud må ty til i den kommende tid.

- Der er flere hensyn at tage, når vi skriver ud til forældrene. Er mange syge, er det for at få hverdagen til at hænge sammen. Men det handler også om at få afstemt forældrenes forventning i forhold til, hvad man går ind til med mange vikarer inde over. Samtidig er der en større smitterisiko for deres børn, hvis der i forvejen er smitte i institutionen, siger Rune Asmund Sørensen.

Annonce

Svært at holde i boblen

I Trekløveren var situationen så akut, at det blev nødvendigt at slå flere stuer sammen. Men det er ikke noget, myndighederne anbefaler, for børnene skal helst holdes i deres bobler.

- Det er endnu vigtigere at holde børnene på deres egen stue, hvis der er smitte i huset. Men vi kan ikke gøre det umulige, selvom vi også har etableret en vikarbank, forklarer dagtilbudschefen.

Vikarbanken består af mellem 10 til 20 typisk uerfarne medhjælpere, som sendes rundt, hvor behovet er størst.

Det er endnu vigtigere at holde børnene på deres egen stue, hvis der er smitte i huset. Men vi kan ikke gøre det umulige.

Rune Asmund Sørensen, dagtilbudschef Vejle Kommune

- Den mulighed er institutionerne rigtigt glade for, men det er også en udfordring at fylde vikarbanken op. Det er let at finde et andet job i dag, og nogle af de mere erfarne bliver fastansat rundt i daginstitutionerne, hvilket er en god ting, siger Rune Asmund Sørensen.

Annonce

Endnu højere fravær nu

Kommunen har ikke hjemmel til at lukke daginstitutioner eller indskrænke åbningstiderne, men mindre alle andre muligheder er afsøgt, og det har heller ikke været nødvendigt.

Men i fjerde kvartal var fraværet rundt i de lokale daginstitutioner mellem 30 og 50 procent højere end normalt, og det tal er ikke blevet mindre efter juleferien.

- Vi har heller ikke været i en situation, hvor vi har været nødt til lukke en hel institution eller haft svært ved at holde tilbuddet åbent. Men inden vi kan blive nødt til at etablere noget, der ligner nødpasning, vil vi hellere sende en appel ud til forældrene om at give børnene en fridag, hvis de har mulighed for det, siger Rune Asmund Sørensen.

Annonce

Særligt problem i dagpleje

Kommunen har også mulighed for at sende personale mellem de enkelte institutioner for at aflaste, hvor smitten og fraværet er størst. Men det er svært, når mange institutioner som nu står med smittede ansatte.

- Og så har vi en særlig udfordring i dagplejen, hvor der er smitte i en del hjem. Her kan vi ikke bare sende en vikar ud, og derfor er vi nødt til at sende børn i gæstepleje noget længere væk, end vi plejer, siger dagtilbudschefen.


Annonce
Egtved For abonnenter

'Vi føler os ført bag lyset': Styregruppe har meldt sin exit fra Tour de France-planlægning

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB får kæmpe bøde og går efter hybridgræs helt til kanten: Det er ikke småpenge, kommunen må finde ekstra til banen

VEJLE For abonnenter

Hun lukker sin forretning efter 40 år: Nu siger Betzy farvel til arbejdslivet

Hedensted

Er der for lidt plads i skraldespanden? Nu kan du også aflevere de her produkter på genbrugsstationen

Debat

Styregruppen for tryghed, ro og sikkerhed i Sandvad og omegn svarer på kritik i VAF: Vi kæmper ikke imod asylansøgere, men imod Udlændingestyrelsen

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Vejle

Stormvejret kan betyde oversvømmelser i Vejle: Sommerhusejere får særvarsel - det dige, der skulle sikre deres huse, er forsinket

Erhverv For abonnenter

Se video: Storbrand i Fredericia rammer hårdt i Vejle - 'Vi er sendt tilbage til start, men vi tager fat straks'

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Erhverv

Skat og politi besøgte syv virksomheder under razzia i Vejle: Seks af virksomhederne skal kigges efter i sømmene

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Børkop

Stort idrætscenter har ansat en centerleder, der er kender af det lokale foreningsliv og italienske vine

VEJLE For abonnenter

'Sandvad er ved at grave sin egen grav': Det var ikke Udlændingestyrelsen, der opfordrede de vrede borgere til at droppe demonstrationerne - men hvem var det så?

Alarm 112

Stormens første ofre: En bokser er knockoutet og et væltet træ spærrer Hærvejen

Annonce