Annonce
Vejle

Flere børn skal passes: Vejles venteliste vil vokse de kommende år

Det myldrer med børn. Og det bliver kun endnu bedre de kommende år. Det giver Vejle en opgave med at etablere op mod 1000 ekstra pladser frem til 2028. Arkivfoto: Martin Ravn
Vejle Byråd er på vej med flere udvidelser af pasningstilbuddet. Det er også nødvendigt, for antallet af børn stiger de kommende 10 år.
Annonce

Vejle: I øjeblikket arbejder Vejle Byråd med flere udvidelser af antallet af pladser i børnepasningen. Det er også nødvendigt. Fagforeningen FOA har beregnet, at der om 10 år skal være 974 ekstra pladser i kommunens vuggestuer, børnehaver og dagpleje i forhold til nu.

Dagtilbudschef i Vejle Kommune, Rune Asmund Sørensen, kan godt genkende tallene.

- De kommer fra kommunens egen befolkningsprognose. Men vi kommer snart med nye tal, og forventningen er, at tallet bliver lidt lavere. Forudsigelsen om udviklingen i antallet af borgere bygger på forskellige forudsætninger, som er politisk valgte. Blandt andet om, hvor der besluttes nye boligområder. Vi har det sidste par år set en lavere tilflytning til Vejle Kommune. Det kan give et lidt mindre behov for ekstra pladser, forklarer han.

Flere børn i vente

  • Efter Vejle Kommunes seneste befolkningsprognose fra august sidste år er der flere børn i vente.
  • Antallet af 0-2-årige stiger fra 3780 i 2018 til 4446 i 2032 eller 17,6 procent flere.
  • Antallet af 0-5-årige stiger fra 3745 i 2018 til 4612 i 2032 eller 23,2 procent flere.
  • Antallet af dagplejere var i 2007 433,49 fuldtidsstillinger. I 2019 er det 209,13 fuldtidsstillinger.
  • FOA har opgjort, at antallet af børn i private pasningsordninger er steget fra 18.461 i hele landet i 2014 til 22.654 pr. 1. januar 2019.
Annonce

De barske realiteter

Et blik på tallene i den nugældende befolkningsprognose viser, at antallet af 0-5-årige børn ventes at stige fra nu 7525 til 9058 i 2032. Det er en stigning på lige over 20 procent.

Ud over tilflytning er en anden del af forklaringen, at der er flere personer i "forældrealderen". Antallet af 25-39-årige stiger fra 19.640 i 2018 til 22.610 i 2032. Det svarer til 15 procent flere.

FOA mener, at det er vigtigt, at kommunerne skaffer flere pladser til børnene.

- Gør kommunerne ikke det, er der risiko for, at kapitalstærke virksomheder i stedet byder ind med private pasningstilbud. Virksomheder, som i stedet for at lade pengene komme børnene til gode, trækker pengene ud til ejerne. Det vil gøre det endnu vanskeligere at stille krav om ordentlige normeringer, efteruddannelse af personale samt ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Dem, det rammer hårdest, er børnene, for det er deres hverdag og trivsel, det handler om, siger Mogens Bech Madsen, der er formand for pædagogisk sektor i FOA.

Annonce

Dagplejen halveret

Med omkring 120 børn pr. institution har Vejle Kommune altså brug for otte nye daginstitutioner i løbet af de næste 10 år.

Pudsigt nok svarer behovet nogenlunde til det fald, der har været i antallet af dagplejere.

Siden kommunereformen i 2007 er antallet af dagplejere halveret fra 423 til 211. Hvis de hver har fire børn, så har dagplejen mistet cirka 850 pladser. Det er et generelt problem på landsplan, at det er svært at skaffe nye dagplejere.

Leder af Vejle Kommunes dagpleje, Lise Fabricius, siger:

- Vi har konstant et opslag, hvor vi søger dagplejere. Vi vil gerne have flere. Vi må ud og fortælle historien om den gode hjemmearbejdsplads, som det er. Nogle er lidt nervøse ved en 48-timers arbejdsuge. Men når man får talt transporttid og selvbetalte pauser med, er andre job også deroppe ad. Det er stadig et job med fremtid i. Forældrene efterspørger dagplejemuligheden. I dag er der betydelige krav til at være dagplejer. Derfor ser vi også, at der faktisk er pædagoger, der vil være dagplejere. Dagplejere bliver glade for jobbet, når først de er ansatte, siger hun.

Annonce

Massakren i Jelling

Forældrenes valg af dagpleje er ujævnt fordelt i Vejle Kommune. Det skyldes blandt andet traditioner.

Der er mange pladser i Give- og Børkop-områderne. En gang var der også på Jellingegnen.

Men her skete, hvad Lise Fabricius kalder "en massakre" på grund af for få børn. Antallet af dagplejere i Jellingområdet faldt fra 36 i 2007 til nu 11.

Ud over færre børn dengang forklarer hun også faldet i antallet af dagplejere med "naturlig afgang". Deres gennemsnitsalder er 50-55 år, så flere stopper på grund af alder. Det betyder, at kommunen skal finde en del nye dagplejere blot for at fastholde antallet af pladser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VEJLE For abonnenter

Totalt kaos på plejehjemmet: Mens deres 94-årige mor lå for døden, måtte Lone og Hanne hjælpe med at gøre rent og lave mad til hele afdelingen

Erhverv

Julefrokosten blev corona-aflyst: Personaleforening sender 160 medlemmer på restaurant i stedet

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce