Annonce
Vejle

Flere børn skal passes: Vejles venteliste vil vokse de kommende år

Det myldrer med børn. Og det bliver kun endnu bedre de kommende år. Det giver Vejle en opgave med at etablere op mod 1000 ekstra pladser frem til 2028. Arkivfoto: Martin Ravn
Vejle Byråd er på vej med flere udvidelser af pasningstilbuddet. Det er også nødvendigt, for antallet af børn stiger de kommende 10 år.

Vejle: I øjeblikket arbejder Vejle Byråd med flere udvidelser af antallet af pladser i børnepasningen. Det er også nødvendigt. Fagforeningen FOA har beregnet, at der om 10 år skal være 974 ekstra pladser i kommunens vuggestuer, børnehaver og dagpleje i forhold til nu.

Dagtilbudschef i Vejle Kommune, Rune Asmund Sørensen, kan godt genkende tallene.

- De kommer fra kommunens egen befolkningsprognose. Men vi kommer snart med nye tal, og forventningen er, at tallet bliver lidt lavere. Forudsigelsen om udviklingen i antallet af borgere bygger på forskellige forudsætninger, som er politisk valgte. Blandt andet om, hvor der besluttes nye boligområder. Vi har det sidste par år set en lavere tilflytning til Vejle Kommune. Det kan give et lidt mindre behov for ekstra pladser, forklarer han.

Flere børn i vente

  • Efter Vejle Kommunes seneste befolkningsprognose fra august sidste år er der flere børn i vente.
  • Antallet af 0-2-årige stiger fra 3780 i 2018 til 4446 i 2032 eller 17,6 procent flere.
  • Antallet af 0-5-årige stiger fra 3745 i 2018 til 4612 i 2032 eller 23,2 procent flere.
  • Antallet af dagplejere var i 2007 433,49 fuldtidsstillinger. I 2019 er det 209,13 fuldtidsstillinger.
  • FOA har opgjort, at antallet af børn i private pasningsordninger er steget fra 18.461 i hele landet i 2014 til 22.654 pr. 1. januar 2019.

De barske realiteter

Et blik på tallene i den nugældende befolkningsprognose viser, at antallet af 0-5-årige børn ventes at stige fra nu 7525 til 9058 i 2032. Det er en stigning på lige over 20 procent.

Ud over tilflytning er en anden del af forklaringen, at der er flere personer i "forældrealderen". Antallet af 25-39-årige stiger fra 19.640 i 2018 til 22.610 i 2032. Det svarer til 15 procent flere.

FOA mener, at det er vigtigt, at kommunerne skaffer flere pladser til børnene.

- Gør kommunerne ikke det, er der risiko for, at kapitalstærke virksomheder i stedet byder ind med private pasningstilbud. Virksomheder, som i stedet for at lade pengene komme børnene til gode, trækker pengene ud til ejerne. Det vil gøre det endnu vanskeligere at stille krav om ordentlige normeringer, efteruddannelse af personale samt ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Dem, det rammer hårdest, er børnene, for det er deres hverdag og trivsel, det handler om, siger Mogens Bech Madsen, der er formand for pædagogisk sektor i FOA.

Annonce

Dagplejen halveret

Med omkring 120 børn pr. institution har Vejle Kommune altså brug for otte nye daginstitutioner i løbet af de næste 10 år.

Pudsigt nok svarer behovet nogenlunde til det fald, der har været i antallet af dagplejere.

Siden kommunereformen i 2007 er antallet af dagplejere halveret fra 423 til 211. Hvis de hver har fire børn, så har dagplejen mistet cirka 850 pladser. Det er et generelt problem på landsplan, at det er svært at skaffe nye dagplejere.

Leder af Vejle Kommunes dagpleje, Lise Fabricius, siger:

- Vi har konstant et opslag, hvor vi søger dagplejere. Vi vil gerne have flere. Vi må ud og fortælle historien om den gode hjemmearbejdsplads, som det er. Nogle er lidt nervøse ved en 48-timers arbejdsuge. Men når man får talt transporttid og selvbetalte pauser med, er andre job også deroppe ad. Det er stadig et job med fremtid i. Forældrene efterspørger dagplejemuligheden. I dag er der betydelige krav til at være dagplejer. Derfor ser vi også, at der faktisk er pædagoger, der vil være dagplejere. Dagplejere bliver glade for jobbet, når først de er ansatte, siger hun.

Annonce

Massakren i Jelling

Forældrenes valg af dagpleje er ujævnt fordelt i Vejle Kommune. Det skyldes blandt andet traditioner.

Der er mange pladser i Give- og Børkop-områderne. En gang var der også på Jellingegnen.

Men her skete, hvad Lise Fabricius kalder "en massakre" på grund af for få børn. Antallet af dagplejere i Jellingområdet faldt fra 36 i 2007 til nu 11.

Ud over færre børn dengang forklarer hun også faldet i antallet af dagplejere med "naturlig afgang". Deres gennemsnitsalder er 50-55 år, så flere stopper på grund af alder. Det betyder, at kommunen skal finde en del nye dagplejere blot for at fastholde antallet af pladser.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Egtved For abonnenter

Thyra, Kasper og rigtigt mange andre risikerer at skulle vinke farvel til noget af det, som de holder meget af - meget snart

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Live valgdebat: Hvordan får vi bedre offentlig transport, hvor skal solcelleparkerne ligge, og hvilke byer skal have byggegrunde?

Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: VB vinder 3-1 efter straffesparkskonkurrence

Sport

VB videre i overtidsdrama: Sousa blev helten i 3-1 sejren over AC Horsens

Alarm 112

De afslørede sig selv: Butikstyve kom i slagsmål uden for forretningen

Alarm 112

Han kørte videre fra påkørsel: Vaks trafikant fulgte efter ham

Billund For abonnenter

Niårige Magnus har en kræfttumor i hjernen og har fået 81 gange kemo: - Vi nyder ham, mens vi har ham

Alarm 112

Efterlysning af 17-årig: Fundet i god behold

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Lene Langelund lukker sin ellers velkørende butik i Hedensted: Har sidste åbningsdag 27. november

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Vejle

Alternativt bingo: Håbefuldt parti benytter sine få valgplakater som spilleplader - det er ikke specielt grønt at spille med

Vejle For abonnenter

Dømt for sygehus-svindel, de lokale lejere bor billigere, gågaden lukket for valgplakater, Vejle kåret som årets transportkommune og lokal forening ramt af global varekrise: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Billund For abonnenter

Kirkbi har købt endnu en bygning i Billunds bymidte: Prisen var 18 millioner kroner

Annonce