Annonce
Ikast-Brande

Flere Brande-projekter på tegnebrættet

Ved åen er det tanken at anlægge en bro og en friluftsscene/amfiteater på den modsatte brink. Illustration: Arkitektfirmaet Domo
Ejendom på Storegade 34 kan blive omdrejningspunkt for planer om trappe-projekt.
Annonce

Brande: De store planer for Brande står nærmest i kø i øjeblikket. Ganske vist er der ikke udsigt til, at planerne om Bestseller Tower & Village bliver realiseret foreløbig, men til gengæld er en række andre projekter lige på trapperne.

På Brande Citys generalforsamling mandag aften præsenterede foreningen de planer for midtbyen, som egentlig skulle have været offentliggjort helt tilbage i slutningen af marts.

Dengang måtte generalforsamlingen udsættes, og det samme blev offentliggørelsen af planerne, som derfor har måttet vente yderligere fem måneder med at komme til offentlighedens kendskab.

Og ”lige på trapperne” er i mere end en forstand helt bogstaveligt ment. Dels indgår netop trapper som et helt centralt element i planerne, dels forventer Brande Citys udviklingsgruppe, 360 grader Brande, at planerne kan realiseres indenfor en tidshorisont på tre til fem år.

- Vi forventer at gå i gang i 2022, siger Axel Månsson,

- Og være færdige i 2023, supplerer Jens Pedersen. Sammen med Kent Lykke og Preben Christensen udgør de 360 grader Brande, som har arbejdet med planerne siden de startede deres samarbejde, hvilket skete en rum tid inden Brande City blev skabt som en sammenlægning af Brande Borgerforening og handelsstandsforeningen.

Annonce

Scene ved åen

At der ikke bare er tale om luftkasteller understreges af, at Axel Månsson og Jens Pedersen har opkøbt den ejendom, Storegade 34, der er omdrejningspunktet for planerne. Planen er, at ejendommen, som i dag danner ramme om Skattekisten samt to lejligheder, skal rives ned for at skabe passage fra Torvet til Brande Å.

Når ejendommen fjernes, skal den ikke bare efterlade et hul i husrækken – den skal erstattes af en form for portal, forklarer de fire, som også bemærker, at det vil frigøre to gavle til bemaling efterfølgende.

Ved åen er det tanken at anlægge en bro og en friluftsscene/amfiteater på den modsatte brink, lidt i stil med de sidste udgaver af Sensommerrock i 2012-13, bare på permanent basis.

Scenen ved åen skal forbindes med Torvet af trapper, som bl.a. kan benyttes til udeservering på små plateauer – eventuelt overdækkede – og en storskærm til eksempelvis store sportsbegivenheder indgår også i planerne.

Ideen tilskriver firebanden afdøde arkitekt Kristian Kristiansen. Hans ide var at skabe en forbindelse fra åen til stationen, og andre byers succes med at fritlægge deres åer og vandløb og inddrage dem i bymiljøet har vist, at han havde fat i noget rigtigt.

Desuden har Jens Pedersen hentet inspiration på Cuba, hvor han har set, hvordan det kan fungere i praksis.

Annonce

Tiden er moden

- Timingen er helt perfekt. Det passer lige ind, siger Kent Lykke med tanke om den proces, der netop nu er i gang omkring udviklingen af midtbyerne i både Ikast og Brande. Her er 360 grader Brandes projekt også kommet med i puljen.

”Et monument for byen – noget der giver genlyd til glæde for alle byens borgere”, siger Jens Pedersen om planerne, som ifølge Preben Christensen udelukkende har udløst positive bemærkninger og opbakning fra de af byens store virksomheder, der er blevet præsenteret for dem.

- Tiden er jo moden – også på grund af skolen, supplerer Axel Månsson – med trappen får man på en naturlig måde bundet Artium og resten af Centerparken sammen med midtbyen, og samtidig bliver åen en del af midtbyen på en helt anden måde end i dag.


Vi er meget målbevidste – det her bliver til noget.

Preben Christensen, formand for Brande City og medlem af 360 grader Brande


- Det handler om at få fyldt byen op med mennesker igen og at gøre det attraktivt og spændende at bevæge sig på Torvet, uddyber Axel Månsson, som uden direkte at afsløre noget også oplyser, at de tilkendegivelser, gruppen indtil videre har fået, indikerer, at ”projektet ikke er helt umuligt”.

I Brande har man historisk set været gode til at samle penge til store projekter, påpeger Jens Pedersen, og Preben Christensen er endnu mere klar i mælet:

- Vi er meget målbevidste – det her bliver til noget!

Gruppens soleklare forventning er, at byrådet bakker op om planerne. Foreløbig er der fra politisk hold i forbindelse med det nyligt indgåede budgetforlig afsat en pulje på syv millioner kroner over de kommende to år til midtby-udvikling i kommunens seks største byer, herunder Brande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Preben skal aflive 12.000 raske mink: Det kan ikke betyde andet end konkurs

Annonce