Annonce
Billund

Flere elever på Grindsted Landbrugsskole: Coronaen giver behov for sikkerhed

I alt 43 nye elever starter på Grindsted Landbrugsskole efter sommerferien, og det er et flot tal i forhold til tidligere. Seks af de elever, der starter på grundforløb 1, er i øvrigt EUX-elever. Det vil sige, at de benytter muligheden for at læse en gymnasial uddannelse, samtidig med at de bliver uddannet landmænd. Denne uddannelse tager fire år, ligesom den "almindelige" landmandsuddannelse. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Ønsket om at sikre sig selv har sammen med aflyste rejseplaner fået flere til at søge ind på Grindsted Landbrugsskole i år. Studievejleder glæder sig over stigningen.

Grindsted: Når det i perioder er svært at finde arbejde i Danmark, bliver det dobbeltsvært, hvis man tilmed står uden nogen uddannelsespapirer i hånden.

Sådan lader mange unge til at tænke, og det tror de hos Grindsted Landbrugsskole er forklaringen på, at der i år er flere elever på både grundforløb 1 og grundforløb 2 end ved samme tid sidste år.

Hvor der i august 2019 startede 18 på grundforløb 1, er der i år skrevet 23 elever op til uddannelsesstart efter sommerferien. Og hvor der sidste år sad bare 10 i klassen til grundforløb 2, er tallet nu fordoblet, så 20 elever er klar til at tage hul på den den del, hvor landmandsuddannelsen reelt begynder.

Annonce

- Vi oplever en stigning, og når jeg taler med de unge, har coronaen spillet ind hos nogle af dem. Der er de helt unge, som vælger at komme hurtigt i gang, fordi de alligevel ikke rigtig kan komme ud at rejse eller andet i et sabbatår. Og så er der de lidt ældre midt eller sidste i 20'erne, som har arbejdet, men uden at få sig en uddannelse. De tænker: "Okay, nu skal det være". Der er et større behov for at sikre sig selv, fordi coronaen har vist, at arbejdsmarkedet kan være meget usikkert, siger studievejleder på Grindsted Landbrugsskole, Poul Thomsen.

Hver fjerde er en pige

Grundforløb 1 henvender sig typisk til elever, der lige er gået ud af folkeskolen, og som måske endnu ikke er helt sikre på, hvilken uddannelse der er den rigtige. Det er 20 uger, som giver de unge et indblik i landmandsuddannelsen, men hvor de bagefter også kan vælge at springe over på en anden erhvervsuddannelse, for eksempel som tømrer eller mekaniker.

Over 90 procent af eleverne på Grindsted Landbrugsskole vælger dog at fortsætte ind på grundforløb 2 og dermed uddannelsen til landmand.

Grundforløb 2 er for dem, der helt sikkert ved, at de vil være landmænd, eller hvis det er nogle år siden, de gik ud af folkeskolen.

- Nogle tror, at det primært er landmandssønner, der søger ind hos os, men det er det ikke. Det er folk med interesse for husdyr, teknik og at køre med traktor. Man behøver ikke noget forhåndskendskab til landbruget. Man skal bare drømme om at arbejde med naturen, og hos os lærer man så alt om fodring af dyr, anatomi, maskiner, korn og marker. Man kommer vidt omkring, siger Poul Thomsen.


Uddannelsen bliver hele tiden opdateret, så den passer til tiden, og i dag har vi fag som naturfag og biologi, hvor man lærer ekstra meget om kemi og sprøjtemidler. Man har også engelsk. Så det er en "moderne" uddannelse, som flere heldigvis ser ud til at få øjnene op for.

Poul Thomsen, studievejleder på Grindsted Landbrugsskole


Piger udgør ret stabilt 25 procent af skolens elever, og de er meget værdsat, for det giver en god dynamik med både drenge og piger sammen, oplever studievejlederen.

- Pigerne har typisk en ekstrastor interesse i husdyrene. Det er lidt interessant at se den forskel. Men man kommer igennem det hele, og det er dejligt, hvis flere er ved at få øjnene op for uddannelsen. For vi har da sagtens plads til mange flere elever, siger Poul Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Vejle Madfest kom godt fra start: Men der var nærmest for mange smagsprøver

Vejle

Crazy Red and Whites: Seks Vejle-kendisser fortæller om deres bedste landsholds-oplevelser

Annonce