Annonce
Jelling

Flere og flere unge fra Fårupgård dømmes for vold: Vi spørger hvorfor

Bag det smukke ydre gemmer der sig flere sager om kriminalitet på Fårupgård, end der var for bare få år siden. Ungecentret er blevet mere opmærksomme på at anmelde overfald på personalet, og desuden er de unge beboere mere belastede end tidligere, lyder nogle af forklaringerne. Foto: Nicolai Skovgård
De unge beboere på Fårupgård Ungecenter er mere kriminelle end for få år siden, og desuden er centret blevet mere opmærksomt på at anmelde vold og trusler mod de ansatte. Det er nogle af forklaringerne på, at Vejle Amts Folkeblad det seneste halve år har skrevet om flere sager, hvor unge på centret har begået kriminalitet.

Jelling: En 16-årig dreng bliver dømt for at nikke en pædagog skaller; en 15-årig pige bliver dømt for tredje gang på et halvt år; og en 16-årig dreng dømmes for at true med at klappe den daværende forstander ned.

Det er tre eksempler på sager, som Vejle Amts Folkeblad har skrevet om inden for det seneste halve år, og som alle har fundet sted på Fårupgård Ungecenter ved Jelling.

Stedet er, ifølge sin egen hjemmeside, "Vejle Kommunes tilbud til 12- til 18-årige børn og unge med særligt vanskelige psykosociale problemstillinger".

Ungecentret er dukket op i flere politisager og retssager end tidligere, og det vedkender konstitueret forstander på Fårupgård Ungecenter Viggo Melbye Larsen også. Ifølge ham er der flere grunde til, at det er tilfældet - blandt andet det faktum, at ungecentret har med de mest svært anbringelige unge at gøre.

- De unge, vi har på centret i dag, er væsentlig mere udfordret end for bare få år siden. Vi kan godt mærke, at de er mere belastede og mere kriminelle. Førhen var det sådan, at de skulle være truet i deres udvikling og på vej ud i kriminalitet, men nu er de i højere grad aktive i kriminalitet, før der bliver lavet indsatser over for dem, som gør, at de havner hos os, siger han.

Det er et vilkår, at vi arbejder med udadreagerende unge, og vi gør simpelthen os selv en bjørnetjeneste, hvis vi ikke anmelder episoderne, så vi måske kan få dem stoppet.

Viggo Melbye Larsen, konstitueret forstander på Fårupgård Ungecenter

Anmelder mere end før

Med til historien hører også, at flere episoder bliver anmeldt. Viggo Melbye Larsen fortæller, at de seneste års episoder om voldsomme overfald på ansatte på blandt andet psykiatriske opholdssteder har fået dem til at være mere opmærksomme på det.

- Sådan nogle sager har gjort, at vi og mange andre institutioner er begyndt at anmelde mere. Det er et vilkår, at vi arbejder med udadreagerende unge, og vi gør simpelthen os selv en bjørnetjeneste, hvis vi ikke anmelder episoderne, så vi måske kan få dem stoppet, siger han.

Som den sidste årsag peger den konstituerede forstander på, at man også har børn med sanktionsdomme boende på centret.

- Hvis de laver kriminalitet igen, så skal det for en dommer, og derfor kan I se flere sager om Fårupgård på retslisterne, siger han.

Professionelle forældre

Viggo Melbye Larsen påpeger i forbindelse med årsagerne til de flere kriminalsager, at ungecentret ikke bruger magt over for de unge, hvis de kan nøjes med mindre foranstaltninger - ligesom lovgivningen foreskriver.

Han beskriver deres rolle over for de unge som, at de er deres professionelle forældre - professionelle i den forstand, at de får løn for opgaven.

- Vi ved godt, at vi aldrig bliver deres biologiske forældre, men der ligger en vigtig opgave for vores pædagoger i at strukturere de unges hverdag og holde de rammer, som de biologiske forældre måske ikke kunne overholde. Det er for eksempel ikke til diskussion, om de skal i skole eller ej, siger den konstituerede forstander.

Det har Viggo Melbye Larsen i øvrigt været siden årsskiftet, og han er det frem til 1. juni, hvor Hans Christian Norlyk starter i jobbet som forstander.

Fårupgård Ungecenter

Fårupgård Ungecenter er et tilbud til 12 til 18-årige børn og unge med særligt vanskelige psykosociale problemstillinger. Ungecentret tilbyder korte eller længerevarende ophold for unge.

Et kort ophold skyldes ofte, at de unge i en periode har brug for at komme væk fra deres vante omgivelser, mens et længere ophold typisk på et til tre år er til unge, der er kriminalitetstruede eller idømt en ungdomssanktion under Fase 2-ordningen. Fase 2 dækker kort fortalt over et ophold på døgninstitution eller andet opholdssted.

Ungecentret har desuden et "Pigernes Hus" til piger, der kan have forskellige vanskeligheder, deriblandt psykiatriske diagnoser.

Der er også tilknyttet en skole på samme adresse, hvor de unge får målrettet undervisning og kan tage folkeskolens afgangsprøve.

Centret er beliggende i smukke omgivelser ved Jelling og med udsigt til Fårup Sø.

Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB vandt igen - og den bedste var på midten

Annonce