Annonce
Vejle

Flere vil åbne værested for Vejles unge hjemløse - politikerne skal bare hoste op med pengene

De unge udsatte er kede af at miste deres sted og ved ikke, hvor de nu skal gå hen. Men det bliver der måske lavet om på. Politikerne tager stilling til et muligt kommende værested i næste uge. Arkivfoto: Martin Ravn

Lige om lidt lukker byens hidtil eneste værested for de mest udsatte unge. Men allerede nu har flere aktører meldt sig på banen og vil overtage. De kræver blot, at politikerne prioriterer målgruppen og åbner op for pengepungen.

Annonce

Vejle: Værestedet i Flegmade lukker.

Men måske får de 18-30-årige et nyt sted at gå hen. I hvert fald har to lokale aktører budt ind på opgaven og vil drive et tilbud for byens yngste udsatte.

Det fremgår af dagsordenen for det kommende møde i voksenudvalget, hvor politikerne enten kan give én af ansøgningerne eller ingen af dem grønt lys. Her få dage inden vil byrådsmedlem og formand Gitte Frederiksen (V) ikke tage stilling til sagen.

- Vi må drøfte det i udvalget og så ellers se, hvor vi lander. Det er ikke til at forudse, siger Gitte Frederiksen.

På nuværende tidspunkt vil jeg bare glæde mig over, at så engagerede mennesker ønsker at gøre en forskel.

Gitte Frederiksen (V), byrådsmedlem og formand for voksenudvalget
Annonce

Fik nul støtte fra kommunen

Initiativet til et nyt sted kommer i kølvandet på meldingen om, at det eksisterende tilbud - etableret og drevet af Sanne Bjerggård med virksomheden Kaos&CO og i samarbejde med Røde Kors - lukker inden for ganske få uger på grund af vanskelig økonomi.

Værestedet fik ingen støtte fra Vejle Kommune, men har i et halvt år klaret sig med relativt få midler fra fonde.

Røde Kors i Vejle med leder Lene Thorborg i spidsen har dog ikke tænkt sig at kaste håndklædet i ringen, organisationen melder sig dermed på banen som første interesserede aktør.

Organisationen vil ifølge den indsendte ansøgning skabe et sted for unge hjemløse og såkaldt marginaliseringstruede. Planen er at ansætte en leder og to faste medarbejdere samt nogle frivillige.

Annonce

Ingen steder at gå hen

Man håber, at jobkonsulenter, socialrådgivere, gadesygeplejersken og andre relevante fagfolk får faste træffetider på værestedet.

Derudover er der lagt op til masser af fysiske aktiviteter, blandt andet i form af arbejdende værksteder, og udflugter til nær og fjern for at styrke selvtillid og sammenhold og lære, hvordan man "opfører sig blandt såkaldte almindelige mennesker".

Prisen ender årligt på 1,8 millioner kroner.

- Byen må ikke miste et sted til de udsatte unge. De har så hårdt brug for det. Vi har varmestuen, Café Parasollen og herberget, ja, men de unge passer ikke ind de nævnte steder og kommer der ifølge vores erfaringer heller ikke, forklarer Lene Thorborg, leder af Røde Kors i Vejle.

Annonce

Parasollen ønsker at udvide

Den anden interesserede aktør er Café Parasollen. Det sociale værested søger om et ekstratilskud på 350.000 kroner om året for i samarbejde med de opsøgende gademedarbejdere at udvide det eksisterende tilbud i Vestergade med ungegruppen.

Ved seneste optælling for cirka halvandet år siden havde Vejle 117 hjemløse, hvoraf 41 var under 30 år.

Café Parasollens tanke er at holde åbent to aftener om ugen med eventuelt fællesspisning og aktiviteter i eller uden for huset. Man ønsker at agere mentor for de udsatte, hjælpe dem med deres problemstillinger og invitere til samarbejde med kommunen og øvrige tilbud, som det hedder i ansøgningen.

For at kunne løfte opgaven kræver det ifølge Café Parasollen en medarbejder på minimum 30 timer om ugen.

Annonce

Risiko for en tabt ungdom

Som leder af værestedet, der nu lukker, retter Sanne Bjerggård en bøn til politikerne. De bør gribe til lommerne, noget som de med hendes ord ikke har gjort tidligere, og gøre noget for målgruppen.

- Vejle har så mange unge, som har det rigtig svært. Vi taler misbrug, psykisk sygdom og hjemløshed. Vi skal sætte massivt ind, ellers risikerer vi at tabe vi dem, mener Sanne Bjerggård.

Selvom formanden i voksenudvalget ikke vil kommentere yderligere på sagen, så er hun begejstret for interessen for at etablere og drive et tilbud for byens unge udsatte.

- På nuværende tidspunkt vil jeg bare glæde mig over, at så engagerede mennesker ønsker at gøre en forskel, siger Gitte Frederiksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Vejle

Se de nyeste smittetal her: Nu er Vejle kommet under en nærmest magisk grænse

Annonce