Annonce
Vejle

Flindts Fem Fede: Fem ting hvor man burde have været der

Flindts Fem Fede er, hvad det er. Lidt agurkesaft, der kan få argurketiden til at glide lidt lettere ned. Illustration: Julius
Det er agurketid, og journalist Jørgen Flindt byder på lidt agurkesaft i sommervarmen. Han har kigget på fem fede spor fra fortiden i det område, vi kalder Vejle Kommune. Spor fra noget, han gerne selv vil have oplevet.

Det er sommer, og man kan da i Vejle-området komme med på byvandringer og se Superliga-fodbold.

Men i gamle dage kunne man nogle andre seje ting. Det ved jeg, for der er spor efter disse ting og disse tider.

Her er fem fede lokale ting, jeg gerne selv vil have oplevet. Hvis tidsmaskinen var opfundet.

Annonce

5 Da Vandelgrisen gryntede

Cykelstien, der skærer gennem Vestbyen, langs Vestbanevej og helt ud til Bindeballe, er anlagt på den tidligere jernbanestrækning, der gik fra Grejsdalen til ådalens yderste punkt. Foto: Jørgen Flindt

Når man, som jeg, er dreng af Vestbyen, så ved man, at den cykelsti, der skærer gennem bydelen, engang var jernbanespor. For her tøffede Vandelgrisen gennem Vestbyen og ud i den grønne ådal, hvor man kunne stå på og af toget mange steder, deriblandt Ravning.

Jeg ville gerne have siddet der i toget og tøffet langsomt ud langs den banelinje, man selv cykler så ofte på nu. Og jeg ville læne mig tilbage, kigge på marker og gumlende køer, og jeg ville lytte efter og høre, om toget ville sige fut fut.

4 Dyrebrøl over Trædballe

Pingvinburet anes stadig. Den zoologiske have på Himmelpind eksisterede fra 1958 til 1971. Foto: Jørgen Flindt

I Trædballe i Vejle ligger bakketoppen Himmelpind, og her for for foden af bakken boede min mor og far, endda før de blev gamle nok til at blive gift. Og de beretter gerne om, hvordan de som børn kunne høre elefanterne og løverne brøle fra Himmelpind.

Her lå nemlig en zoologisk have med pingviner, løver og elefanter. Den flyttede senere til noget større omgivelser, nemlig Givskud.

Tilbage er nogle rester af den gang, dyrene boede på Himmelpind. Jeg har som barn leget mellem ruinerne, men jeg fik aldrig selv mulighed for, som mine forældre, at opleve dyrene. Så det kunne være sjovt for en stund at hoppe i tidsmaskinen og prøve at være min far som 11-årige og tage på tur op i skoven og de stejle skrænter i Himmelpinds forunderlige verden.

3 Danmarks første badeland

Resterne af Danmarks - nok -  første badeland ses stadig ved Tinnet Krat og Gudenåens Udspring. Privatfoto

Nær Gudenåens udspring ses spor af nogle bassiner, der tilbage i 1930'erne og 40'erne var lokale badebassiner.

Det badeland er muligvis Europas første badeland, men det er dog kun et muligvis. Men uanset vil det være tøffe tilbage i tiden og hoppe i det opvarmede vand, for solen havde vist nemt ved at varme vandet op.

Der var flere bassiner, og på sådan en varm sommerdag, hvor disse ord skrives, ville det have været fedt, hvis man kunne have tøffet til Tinnet Krat og hoppet i noget svalende vand, der måske endda kom direkte fra kilden af Danmarks længste å, Gudenåen.

2 Rulletrappen hjalp badegæsterne

Trappen op til Munkebjerg. Men engang var det en rulletrappe, som man burde have prøvet. Hvis man kunne. Foto: Jørgen Flindt

Tilbage i 1933 blev rulletrappen ved Munkebjerg sat op. Den havde tidligere stået i Aalborg, så helt ny var den ikke. I 1964 blev den blev fjernet igen.

Tilbage er den trappe, som er der nu, og som er bygget der, hvor rulletrappen var. Den har i øvrigt 237 trin, hvilket da nu er en pæn slat.

Jeg ville gerne have prøvet rulletrappen. Været vejlenser og ung mand anno midten af 1950'erne. Så kunne man have taget det finde søndagstøj på og min udkårne under armen og gået ned til havnen i Vejle og snuppet en fjordbåd til Ibæk - og så derfra hen til trappen, der rullede en op til toppen.

Og så vil jeg have stået der med min fine hat og nikket til de andre søndagsgæster, inden vi satte os foran hotellet og nød kaffe, lagkage og udsigt.

Rulletrappen var i øvrigt ikke tænkt til at fragte søndagsgæster op til hotellet, men var en måde, hvor hotellets gæster nemt kunne komme ned og bade.

1 Bag palisaderne

Så kunne det have set ud. Her en tegning af Jelling anno dengang Harald Blåtand herskede. Privatfoto

Nøj, hvor gad jeg godt for lidt over 1000 år siden have stået derude bag palisaderne i Jelling og været en viking, der kiggede ud over det vindomsuste område. Herinde bag palisaderne ville der havde været trygt og sikkert.

Og så ville jeg have set, om ham med den blå tand vitterlig havde en blå tand. Og jeg ville have set, hvordan Jellingstenene og højene blev til.

Og hey, så kunne man have spist kød stegt over bål og drukket noget mjød. Skulle der komme en tysker forbi, havde han fået lidt bøllebank, for er der noget, vi vikinger kan, er det da at uddele lidt bøllebank.

Man skulle have været der. Bare for en dag eller to.

Annonce
Vejle For abonnenter

Sådan får man bugt med den: Giftig plante skal rives op og bekæmpes nu, inden den kaster frø

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Borgmester byder bemanding for fuldt blus velkommen: Men coronarelaterede løsninger kan fortsat hænge ved fremover

Erhverv For abonnenter

Vejlensers markedsføringsbureau får eftertragtet 'løve' ombord som investor: Bestod svendeprøven ved at hjælpe tøjvirksomhed fra Løvens Hule

Vejle

Drag-banko var et hit: Vestbyens Torv kommer nok igen

Debat

Burde have været bevaret

Vejle Boldklub For abonnenter

Derfor er det vigtigt, at VB fik sit første point

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Trin-for-trin: Sådan ser processen ud, hvis Vejle skal gøre alvor af at oprette en helt ny uddannelse

Erhverv

Byrådspolitiker foreslår ny uddannelse i Vejle: - Vi er blevet landets femtestørste kommune. Det forpligter.

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Navne For abonnenter

Søren havde det som bøffen i et lunt coinoffer hos McDonald's, så han ville kun på prøve i banken

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: VB's brasilianske troldmand var den bedste mod Brøndby - flere gjorde det godt

Billund

Travbanen bliver til en helt ny bydel: Sådan kan du bidrage med dine ideer

Annonce