Annonce
Erhverv

Flinkelisten: 287 lokale virksomheder får belønning for at oprette elev-pladser

Jansson El i Vejle får 350.000 kroner fra AUB-ordningen, fordi virksomheden har mange lærlinge. Arkivfoto: Jørgen Outzen
Jansson El i Vejle får 350.000 kroner for at tage flere lærlinge, end virksomheden er forpligtet til. - Vi har et socialt ansvar for at sikre kvalificeret arbejdskraft i fremtiden, siger direktøren.
Annonce

Vejle: 287 Vejle-virksomheder har været så gode til at oprette lære- og praktikpladser, at de får kontante belønninger.

Det fremgår af en aktindsigt fra ATP, der administrerer den såkaldte AUB-ordning (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag).

Ordningen, der blev vedtaget af den tidligere regering og arbejdsmarkedets parter i 2016, belønner virksomheder, som lever op til måltalene for, hvor mange elever og praktikanter de skal tage, og straffer virksomheder, der ikke lever op til måltalene.

Som omtalt forleden har 577 lokale virksomheder fået bøder fra et par hundrede kroner til 1,2 millioner kroner for ikke at oprette nok praktik- og lærepladser, men der er altså også virksomheder, som tilsvarende bliver belønnet med kontanter.

AUB-ordningen

  • AUB står for Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.
  • I henhold til ordningen får virksomhederne enten bonus eller bøder, alt efter hvor mange elever de ansætter.
  • Virksomheder får hvert år et måltal for, hvor mange elever de skal ansætte. Tallet afhænger blandt andet af, hvor mange faglærte medarbejdere, der er ansat i virksomheden, ligesom det spiller ind, hvor stor mangel på faglærte i de enkelte faggrupper, der vil være i fremtiden.
  • Måltallet opgøres i elevpoint, og for hvert elevpoint, virksomheden mangler at opfylde, skal den betale 27.000 kroner i bøde.
  • Pengene, der kommer ind fra bøder, går til at betale bonus til de virksomheder, der ansætter nok elever.
  • 62.097 virksomheder var i 2018 omfattet af ordningen. 41.639 fik en bøde, mens 18.869 virksomheder fik en bonus.
  • AUB-ordningen blev vedtaget af den daværende regering og arbejdsmarkedets parter i forbindelse med trepartsforhandlingerne i 2016.
  • Målet med ordningen er at skaffe 8000-10.000 flere praktikpladser i 2025.

Øverst på listen over lokale virksomheder er Vejle Kommune, der får omkring 386.000 kroner fra ordningen.

På andenpladsen finder man Jansson El, der får cirka 350.000 kroner fra AUB-ordningen.

Her forklarer direktør Michael Rix, at virksomheden, der har omkring 140 medarbejdere, har over 20 elektrikerlærlinge ansat, som hver står i lære i virksomheden i fire år.

- Vi har 13 lærlinge i Vejle, syv i Kolding og derudover et antal - og jeg kan desværre ikke på stående fod huske tallet - lærlinge i Horsens og Billund, fortæller Michael Rix.

Han tilføjer, at virksomheden beholder en del af sine lærlinge som fastansatte, når de er udlærte.

- Arbejdsløsheden blandt elektrikere er på under en procent, og når vi som branche gerne vil have kvalificeret arbejdskraft i fremtiden, så er vi også nødt til selv at tage det sociale ansvar og sørge for at få udlært nogle lærlinge. Man kan sige, at det både er et socialt ansvar og egeninteresse, fortæller Michael Rix.

Han tilføjer, at de 350.000 kroner, som virksomheden modtager under AUB-ordningen, ikke er afgørende for, hvor mange lærlinge Jansson El vil tage i fremtiden.

- Der er nogle udgifter ved at have lærlinge, og det er da fint at få lidt penge til at dække det, men det har ingen indflydelse på vores politik i forhold til lærlinge, fortæller Michael Rix.

AUB-ordningen er selvfinansierende, så de virksomheder, der får bonus, får pengene fra de virksomheder, som betaler bod.

I Vejle og på landsplan er det cirka to tredjedele af virksomhederne, der får bøde, mens den sidste tredjedel får bonus.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce