Annonce
Vejle

Fodbold, sikker stil og godt humør: Kære læser - vis os dit yndlings-mundbind

Kreativiten kan slippes løs med stofmundbind. De kan fås med glitter, broderi, de kan hylde dit lokale fodboldhold, matche dit tøjvalg - sådan som journalist Mie Sparre demonstrerer her - eller noget helt andet. Foto: Michelle Madsen
Fra torsdag skal alle borgere have mundbind på i supermarkeder, butikker, biografer, museer og så videre. Men hvilke mundbind er bedst? Og hvordan ser præcis dit mundbind ud?
Annonce

Vejle: Der er de farverige, de miljøbevidste, og så er de kvalitet-sikrede engangsløsnigner.

Om du skal vælge genanvendelige stofmundbind eller de blå/hvide CE-mærkede mundbind er op til dig selv. Der er fordele og ulemper ved begge dele.

De CE-mærkede mundbind må som tommelfingerregel kun bruges én gang og skal derefter smides i skraldespanden. Ved kortere brug som en tur på toilettet, et stop med bussen eller ind ad døren til restaurante, siger Sundhedsstyrelsen dog god for, at de bruges igen.

Vis os dit mundbind

  • Et stofmundbind er ikke bare beskyttelse mod coronavirus. Det er også et statement, hvor du viser din personlige stil, fortæller om din fodboldklub, eller bare giver den gas for at holde humøret oppe i en trist tid.
  • Vi vil gerne se dit mundbind - og vise det til alle vores læsere i en stor mundbinds-kavalkade senere på ugen.
  • Har du lyst til at være med? Så tag et billede af dig selv (eller en anden) - iført mundbindet - og send det til journalist Michelle Madsen, michm@vafo.dk.
  • Husk at medsende navn og adresse, og tilføj gerne et par ord om mundbindets oprindelse.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er de CE-mærkede mundbind dokumenteret til at have høj filtreringsgrad og beskytter dermed bedre. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor de CE-mærkede mundbind ved tre situationer:

1. Hvis du er smittet eller i risiko for at være smittet med ny coronavirus og undtagelsesvist er nødt til at bryde din selvisolation.

2. Hvis du bruger mundbind, fordi du er i øget risiko for et alvorligt forløb ved covid-19.

3. Hvis du skal være sammen med en person i øget risiko.

Annonce

Vaskes ved 60 grader

Ellers må man godt iføre sig stofmundbind som en beskyttende maske. Stofmundbind åbner for, at man kan vælge imellem et vælg af farver, mønstre og logoer - og vise sit eget personlige statement. Desuden må de genanvendes.

Vælges stofmundbindet, er det en god idé at sikre sig, at  det består af tre lag tætvævet stof, for eksempel bomuld, er forsynet med elastikker til ørerne og kan sidde tæt til ansigtet, så det dækker både næse og mund. Efter brug anbefales det, at stofmundbindet vaskes ved 60 grader.

For langt de fleste stofmundbind findes der ikke dokumentation for filtreringsgraden.

Det er derfor ikke sikkert, at beskyttelsen for dig og andre er ligeså høj som ved CE-mærkede mundbind, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Dog anses et godt stofmundbind til at være bedre end intet mundbind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Jesper hænger syv kilometer julebelysning op hvert år: Han giver et stjernegodt råd til vejlenserne

Annonce