Annonce
Kultur

2019 forventes at blive rekordår: Folk flokkes om kommunens shelterpladser

Der er rift om kommunens shelters. De tre shelters ved Andkær Vig er eftertragtet i sommermånederne, og de stod for samlet 297 overnatninger i 2018 ifølge Vejle Kommune. Der findes toiletfaciliteter ved mange af kommunens shelters. Fra påske til og med uge 42 er der udsat toilet ved pladserne i Andkær Vig. Foto: Yilmaz Polat
Flere og flere benytter shelterpladser i Vejle Kommune. 2018 år var rekordåret med 1627 overnatninger, og dette år tyder allerede nu på at slå den rekord.

Vejle: Tæt på naturen, mad over bål og sove i shelter.

Den kombi hitter i Vejle Kommune, hvor kommunen hvert år kan melde om et stigende antal overnatninger i shelter. Sidste år var der 1627 overnatninger, og i år har der indtil videre været cirka 1400 overnatninger.

- Jeg synes, det er meget flot, når vi kun er i slutningen af juli, og alt tyder på, at vi når sidste års antal overnatninger og nok også slår det, for folk booker frem til oktober. Men det kommer selvfølgelig helt an på vejret, siger Trine Hedemand, som er driftskoordinator i Vejle Kommunes afdeling "Natur og friluftsliv".

Indenfor de seneste år har kommunen haft en generel stigende efterspørgsel på dets udendørs faciliteter.

- Det bliver mere og mere populært at være ude i naturen og dermed også mere attraktivt at sove udenfor. Folk har fået øjnene op for, at det er smadder hyggeligt at sove i shelter, siger Trine Hedemand.

I begyndelsen var det især par og vandrere, som benyttede overnatningsstederne, men nu hører Trine Hedemand om flere børnefamilier, som tager på sheltertur.

Annonce

Overnatninger i shelter

Vejle Kommune råder over 18 shelterpladser fordelt over hele kommunen, og pladserne skal bookes på forhånd.

Det er gratis at overnatte i shelterne.

Du må tænde bål på lovlige bålpladser, pånær hvis der er forbud på grund af tørke.

Siden Vejle Kommune lancerede bookingportalen Udeliv, har den kunne følge med i antallet af overnatninger og bookinger. Det nye system kan også tildeles en del af årsagen til, at antallet overnatninger er steget kraftigt i perioden 2016-2018.

Antal overnatninger i shelter i Vejle Kommune:

2016: 916

2017: 1482

2018: 1627

2019 midt juli: 1391 (Dette tal er ikke renset for eventuelle aflysninger)

Kilde: Vejle Kommune

Tænke på natur og borgere

Vejle Kommune opfører indimellem nye shelterpladser, og der er flere ting, som skal tages højde for. Som regel opfører kommunen ikke shelterpladser uden at tilknytte toiletforhold. Derudover har naturen en stor stemme.

- Det er naturen, som har førsteret, og vi undersøger området for dyreliv og fauna, inden der bygges et nyt shelter, siger Trine Hedemand.

Generelt har Vejle Kommune haft gode erfaringer med, at folk passer på shelterpladserne og værner om naturen. Men der har også været problemer, som fået kommunen til ændre praksis.

De bynære sheltere ved Brejning strand havde for to år siden problemer med unge, som brugte pladserne som feststeder, og kommunen modtog mange klager.

- På grund af problemerne med shelterne i Brejning vil vi helst ikke placere shelter alt for bynært. Vi kan risikere, at de bliver til festpladser, og det ønsker vi ikke, fortæller Trine Hedemand.

Du finder og booker kommunens shelterpladser på hjemmesiden udeliv.vejle.dk. Hvis du overnatter i et shelter, hvor der ikke er blevet tømt skraldespand eller andre problemer, kan du hjælpe kommunen ved hjælp af tjenesten "Giv et praj", som du kan hente til mobilen eller finde på kommunens hjemmeside.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se kortet: 16 veje er fortsat helt eller delvist lukkede på grund af regnen

112

24-årig mand dræbt af skud: Otte personer anholdt

Annonce