Annonce
Kultur

Folk står på venteliste til foredrag: Folkeoplysningens juvel runder 25 år

Det stolteste øjeblik i Kunst- og Kulturhøjskolens første 25 års virke er overrækkelsen af kommunens kulturpris i 2017, fastslår foreningens formand Svend Strunge uden tøven. Her ses han i midten med kulturudvalgsformand Dan Arnløv Jørgensen (K) til venstre og højskoleforstander Jørgen Eilskov til højre. Arkivfoto: Mette Mørk
19. til 21. oktober markerer Kunst og Kulturhøjskolen sit jubilæum. Siden 1994 er skabt en succes med stor tiltrækningskraft.
Annonce

Vejle: Der er lagkage til deltagerne i Kunst- og Kulturhøjskolens arrangementer under højskoledagene mandag, tirsdag og onsdag. "Menu'en" passer til titlen på de tre dages foredragstilbud i næste uge: "Da lysekronen faldt ned i lagkagen" af forfatter og tidligere højskoleforstander Niels Ole Frederiksen.

Anledningen er højskolens 25 års jubilæum. Epoken rundes i stor form og med evne til at kunne spærre enhver kalender med gode og nødvendige tilbud inden for foredrag, kunst, opera, musik, udflugter mv.

Det hele begyndte i 1994. Harald Jørgensen var fratrådt som leder af FOF. På grund af alder. Men han ville gerne fortsætte med folkeoplysning og skabe sin egen højskole. I begyndelsen var der intet offentligt tilskud og tilbuddene blev afviklet i biblioteket. Fra mange års arbejde i FOF havde han et stort netværk, der kunne skaffe fremtrædende foredragsholdere og kunstnere til Vejle

Vi mener, det går så godt, fordi vi har gode foredrag. Men der er også noget socialt i det. Vi ser de næste 25 år i møde med fortrøstning, for der er så stor og stigende interesse for at være med, at der nok skal komme fornyelse.

Svend Strunge

Annonce

Knopskydning

Den nye folkeoplysningslov i 1998 gav mulighed for kommunalt tilskud, hvis man havde en bestyrelse. Det fik Kunst- og Kulturhøjskolen så. Samtidig flyttede aktiviteterne til Domus. Al begyndelse er spæd, og efter fire år var deltagere tallet oppe på 100 pr. gang. Nu er det 380 pr. gang. Og der er venteliste på at være med. Foruden Domus bruges lokaler i Bygningen, på biblioteket og Rødkilde Gymnasium.

- Man køber hele serien af en sæsons foredrag. Vi er nødt til at sælge sådan for at få råd til de dyrere gæster. Mange af vore foredragsholdere er benovede over, hvor mange, vi kan samle, fortæller formanden siden 2006, Svend Strunge.

I 2009 var der så mange på venteliste, 209, at man skabte onsdagshøjskolen med 12 foredrag. I 2015 var den gal igen, og så fik man tirsdagshøjskolerne, der modsat de andre ligger om formiddagen. Foredragsholderne går i et vist omfang igen på de tre ugedage, men mandagshøjskolen byder dog på hele 20 foredrag.

Annonce

Meget mere end foredrag

Svend Strunge fremhæver også lørdagsbussen, der med Johanne Rahbek som leder tager rundt i Danmark til seværdigheder og nye museer. Desuden er der operaaftener, musikeftermiddage med Mogens Dalsgaard, kunstforedrag ved Signe Jacobsen samt foredragsrækker torsdag eftermiddage ved to forhenværende gymnasielærere: Leif Carlsen og Knud Erik Stauggaard.

Annonce

Fik kulturprisen i 2017

- Vi mener, det går så godt, fordi vi har gode foredrag. Men der er også noget socialt i det. Vi ser de næste 25 år i møde med fortrøstning, for der er så stor og stigende interesse for at være med, at der nok skal komme fornyelse, siger Svend Strunge.

For ham er det stolteste øjeblik i foreningens kvarte århundrede den dag, da foreningen fik Vejles kulturpris 2017. Det var også ved den lejlighed, at Kunst- og Kulturhøjskolen fik hæftet det flatterende udsagn "folkeoplysningens juvel" på sig

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce