Annonce
Kultur

Folk står på venteliste til foredrag: Folkeoplysningens juvel runder 25 år

Det stolteste øjeblik i Kunst- og Kulturhøjskolens første 25 års virke er overrækkelsen af kommunens kulturpris i 2017, fastslår foreningens formand Svend Strunge uden tøven. Her ses han i midten med kulturudvalgsformand Dan Arnløv Jørgensen (K) til venstre og højskoleforstander Jørgen Eilskov til højre. Arkivfoto: Mette Mørk
19. til 21. oktober markerer Kunst og Kulturhøjskolen sit jubilæum. Siden 1994 er skabt en succes med stor tiltrækningskraft.

Vejle: Der er lagkage til deltagerne i Kunst- og Kulturhøjskolens arrangementer under højskoledagene mandag, tirsdag og onsdag. "Menu'en" passer til titlen på de tre dages foredragstilbud i næste uge: "Da lysekronen faldt ned i lagkagen" af forfatter og tidligere højskoleforstander Niels Ole Frederiksen.

Anledningen er højskolens 25 års jubilæum. Epoken rundes i stor form og med evne til at kunne spærre enhver kalender med gode og nødvendige tilbud inden for foredrag, kunst, opera, musik, udflugter mv.

Det hele begyndte i 1994. Harald Jørgensen var fratrådt som leder af FOF. På grund af alder. Men han ville gerne fortsætte med folkeoplysning og skabe sin egen højskole. I begyndelsen var der intet offentligt tilskud og tilbuddene blev afviklet i biblioteket. Fra mange års arbejde i FOF havde han et stort netværk, der kunne skaffe fremtrædende foredragsholdere og kunstnere til Vejle

Vi mener, det går så godt, fordi vi har gode foredrag. Men der er også noget socialt i det. Vi ser de næste 25 år i møde med fortrøstning, for der er så stor og stigende interesse for at være med, at der nok skal komme fornyelse.

Svend Strunge

Knopskydning

Den nye folkeoplysningslov i 1998 gav mulighed for kommunalt tilskud, hvis man havde en bestyrelse. Det fik Kunst- og Kulturhøjskolen så. Samtidig flyttede aktiviteterne til Domus. Al begyndelse er spæd, og efter fire år var deltagere tallet oppe på 100 pr. gang. Nu er det 380 pr. gang. Og der er venteliste på at være med. Foruden Domus bruges lokaler i Bygningen, på biblioteket og Rødkilde Gymnasium.

- Man køber hele serien af en sæsons foredrag. Vi er nødt til at sælge sådan for at få råd til de dyrere gæster. Mange af vore foredragsholdere er benovede over, hvor mange, vi kan samle, fortæller formanden siden 2006, Svend Strunge.

I 2009 var der så mange på venteliste, 209, at man skabte onsdagshøjskolen med 12 foredrag. I 2015 var den gal igen, og så fik man tirsdagshøjskolerne, der modsat de andre ligger om formiddagen. Foredragsholderne går i et vist omfang igen på de tre ugedage, men mandagshøjskolen byder dog på hele 20 foredrag.

Annonce

Meget mere end foredrag

Svend Strunge fremhæver også lørdagsbussen, der med Johanne Rahbek som leder tager rundt i Danmark til seværdigheder og nye museer. Desuden er der operaaftener, musikeftermiddage med Mogens Dalsgaard, kunstforedrag ved Signe Jacobsen samt foredragsrækker torsdag eftermiddage ved to forhenværende gymnasielærere: Leif Carlsen og Knud Erik Stauggaard.

Annonce

Fik kulturprisen i 2017

- Vi mener, det går så godt, fordi vi har gode foredrag. Men der er også noget socialt i det. Vi ser de næste 25 år i møde med fortrøstning, for der er så stor og stigende interesse for at være med, at der nok skal komme fornyelse, siger Svend Strunge.

For ham er det stolteste øjeblik i foreningens kvarte århundrede den dag, da foreningen fik Vejles kulturpris 2017. Det var også ved den lejlighed, at Kunst- og Kulturhøjskolen fik hæftet det flatterende udsagn "folkeoplysningens juvel" på sig

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Mystisk rød lastbil efterladt tæt ved turistattraktion: Chauffør er kørt til hjemland i nyindkøbt personbil - landbetjent føler sig magtesløs

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Drastisk smittestigning fortsætter: Vejle Kommune har landsdelens højeste smittetal

Kultur For abonnenter

Han kan ikke spille et instrument, men han har et monsterhit: Vejledreng har fået amerikansk pladekontrakt

forside

Sarah fik kram og chokolade af naboen som tak for omsorg: - Hun har passet godt på mig

Vejle

Vejles gågade indtaget af røde demonstranter: Sygeplejersker fører faglig kamp blandt tøjstativer og udsalgsvarer

Jelling For abonnenter

Uheld ramte golfklub på det værste tidspunkt: I kapløb mod tiden for at forhindre katastrofen - men så kom miraklet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Ægte irsk i Skyttehushaven: Gratis koncert med Shamrock

Vejle Boldklub

VB er millimeter fra ny forsvarsspiller

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Alarm 112

Drengestreger kunne være gået grueligt galt: Bål i nåleskov udviklede sig til brand

Navne For abonnenter

Masser af kommunale jubilæer den 1. august

Debat

Vi skal investere mere i sikring mod klimaforandringer

Annonce