Annonce
Vejle

Folk valfarter til Vejles natur: Havde vi været på arbejde nu, havde vi drukket champagne

Både på hverdage og weekender er Nørreskoven i Vejle det absolutte mest besøgte naturområde i Vejle Kommune. Det viser en ny brugerundersøgelse udarbejdet af Userneed for Vejle Kommune. En borger i Vejle Kommune har i gennemsnit 68 ture om året i naturen. Dette gennemsnit var ved sidste undersøgelse 57 ture. Arkivfoto: Mette Mørk
Besøgende i Vejles natur boomer. En ny undersøgelse viser, at kommunens samlede naturområder bliver besøgt 5,5 millioner gange årligt. Det er en stigning på 22 procent på bare fire år.

Vejle: I Vejle Kommune har de længe haft det på fornemmelsen.

At langt flere mennesker besøger kommunens naturområder. Og så landede undersøgelsen, der bekræfter dette.

Besøgene i Vejles natur ryger i vejret. Ifølge en brugerundersøgelsen bliver kommunens samlede naturområder besøgt 5,5 millioner gange om året, og det er en stigning på 22 procent fra seneste undersøgelse i 2016, hvor besøgstallet var på 4,6 millioner årlige besøg.

Derudover har 56 procent af kommunens borgere besøgt natur inden for den sidste uge. Undersøgelsen er udarbejdet af virksomheden Userneed for Vejle Kommune, og 512 personer deltog.

Stigningen vækker glæde i kommunens afdeling for Natur & Fritidsliv.

- Havde vi været på arbejde nu, havde vi drukket champagne, siger Klaus Enevoldsen, der er afdelingsleder i Natur & Fritidsliv.

- Vi kan se, at folk er glade for vores naturområder og tilbud, og som udgangspunkt bruger vejlenserne hele kommunens natur. Vi kan også tydeligt mærke de flere besøg ved, at vi har fået mere vedligehold og rengøring og flere henvendelser fra borgere, siger han.

Annonce

Folk søger Vejles natur

  • Userneed har for Vejle Kommune undersøgt borgernes brug af natur.
  • 512 personer i alderen 18 til 75 år er blevet spurgt om deres brug af kommunens naturområder det seneste år.
  • Brugerundersøgelsen blev foretaget i vintermånederne december / januar.
  • Af undersøgelsen konkluderer Userneed, at naturområderne i Vejle Kommune bliver brugt cirka 5,8 millioner timer om året - svarende til cirka 5,5 milioner besøg.
  • Fra sidste målning i 2016 er det samlede antal af besøgende steget med 22 procent. Det samlede antal besøgstimer er samtidigt steget med 16 procent.
  • Nørreskoven er det mest besøgte område både på hverdage og weekender. Øvrige ofte besøgte områder er Kongen Kær og Knabberup Sø, Grejsdal, Fårup Sø, Sønderskoven, Randbøl - Springbjerg og Munkebjerg.
  • 75 procent af borgerne i Vejle Kommune svarer, at friluftsaktiviteter i høj eller meget høj grad forbedrer deres fysiske form og helbredstilstand

Kilde: Userneed, Brugerundersøgelse af borgernes brug af Vejles naturområder.

En tendens i tiden

Ikke nok med, at vandrestier, mountainbikespor og fugletårn bruges mere. De besøgende bruger også mere tid. Det samlede antal besøgstimer er steget fra 5,0 til 5,8 millioner timer årligt - en stigning på 16 procent.

Hvorfor flere borgere søger mod det grønne, har Klaus Enevoldsen ikke en forklaring med dobbeltstreg under.

- Vi gør meget for at øge adgangen til friluftsliv og vores naturområder, men jeg tror også, at det skyldes en tendens i tiden, der går i retningen af, at flere gerne vil røre kroppen i naturen eller stresse af, siger han.

Hvor i kommunen borgerne søger hen, afhænger af, om det er hverdag eller weekend.

I hverdagene er Nørreskoven, Kongens Kær, Grejsdalen, Fårup Sø og Sønderskoven et hit. Mens folk i weekenden atter vælger Nørreskoven, Kongens Kær og Grejsdalen - men nu også Munkebjerg, Frederikshåb Plantage, Syvårssøerne og Randbøl Hede.

- I weekenderne vil vi gerne i weekenderne rejse længere væk for at opleve natur, hvor vi i hverdagene bruger de mere bynære skove, og de mange besøg hænger også sammen med, at flest mennesker bor i Vejle og søger det, der tættest på, siger Klaus Enevoldsen.

Ris til mængden af affald

Det, der vækker mest utilfredshed blandt de adspurgte, er, mængden af affald. Der er ifølge afdelingsleder Klaus Enevoldsen en klar sammenhæng mellem, at jo flere mennesker bruger naturen, desto mere skrald smides rundtomkring.

Kommunen har på forskellige lokationer udsat gribetænger og affaldsposer, så frivillige indsamlere kan hjælpe med at rydde op.

Et andet punkt, der splitter vandene, er kommunens mountainbikespor. Det modtager både ris og ros, og det er også et punkt, forvaltningen vil arbejde videre med.

Man vil blandt andet gerne i dialog med private jordejere om at leje arealer til at anlægge nye spor, ligesom kommunen vil forbedre oplysninger om, hvor der er aktive og stille zoner.

- Kommunen har en ambition om at være Danmarks bedste cykelkommune, og mange er rigtig glade for vores tilbud, men der er også nogen, der finder motionisterne forstyrrende. Vi arbejder nu med til at blive bedre til at skilte, hvor der kører mountainbikes i skovene. Og vi arbejder jo også med at udvikle Sundhedsskoven. Et sted til dem, der søger ro og fordybelse, siger Klaus Endevoldsen.

Du kan finde information om sheltere, vandrestier og cykelruter i kommunen på udeliv.vejle.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce