Annonce
Kultur

Folkeoplysningsråd har det svært med idé om gratis haller: Det åbner en ladeport

FHK Håndbolds ligespillere må benytte Thansen Arenaen gratis til træning og kampe, alle andre skal betale. Men FHK har også ladet deres sekundære hold benytte arenaen uden at betale for de haltimer. Det er ikke rimeligt, slår Folkeoplysningsrådet fast. Arkivfoto: Søren Gylling
Det er ok, at eliteidrætten får stillet idrætsanlæg gratis til rådighed, men ikke at håndboldklubben lader andre end ligaholdet træne i den gratis arena. Det er unfair overfor andre klubber, er der enighed om i Folkeoplysningsrådet.

Fredericia: Der skal være lige forhold for alle, der dyrker idræt, går til spejder eller ror i en kajak. Det mener Folkeoplysningsrådet, som derfor ser forslaget om gratis haller til alle som lidt af en udfordring.

- Det er sympatisk, men vi er i rådet enige om, at det bliver svært at løfte. Hvis de foreninger, der har lokaler i haller, skal slippe for husleje, hvad så med dem der bor i lejede lokaler? Hvad med Fredericia Roklub eller kampsportsklubberne, som man ikke havde plads til længere i Fredericia Idrætscenter? Og hvad med spejderne, skal de så ikke have dækket deres udgifter fuldt ud, spørger formand for Folkeoplysningsrådet, Leif Urhøj.

Rådet var samlet forleden og drøftede uden for dagsordenen spørgsmålet om gratis haller, der er blevet rejst politisk.

Annonce

- Man skal overveje nøje, hvad man gør, for det åbner for en større drøftelse af betingelserne for kommunens foreninger. I dag er der lokaletilskud til foreningerne, som har egne lokaler. Det er det mindste tilskud, kommunen kan give, og det, kunne man overveje, om skulle øges, siger Leif Urhøj.

Elite må ikke udnytte aftale

Overordnet er medlemmerne i rådet enige om, at det væsentligste princip er, at foreningerne er ens stillet.

- Det er i orden, at politikerne ønsker at støtte eliteidrætten med særlige tilskud, men det er uacceptabelt, at FHK (Fredericia Håndbold Klub, red.) tilsyneladende udnytter, at de gratis kan gøre brug af den store arena. De bruger den også til andre hold end ligaspillerne, og det er en skævhed i forhold til andre klubber, siger Leif Urhøj.

Det er muligt for andre klubber at benytte arenaen, men der skal betales haltimer. En opgørelse, Fredericia Dagblad har fået fra Fredericia Idrætscenter, viser, at FHK ikke betaler for brug af arenaen, men kun for de øvrige haller i idrætskomplekset, som klubben benytter.

Leif Urhøj ved ikke, om FHK har gjort brug af hallen til de øvrige spillere uden at tænke over det.

- Men det dur ikke, så det, må vi gå ud fra, er stoppet, siger han.


Det er i orden at politikerne ønsker at støtte eliteidrætten med særlige tilskud, men det er uacceptabelt, at FHK tilsyneladende udnytter, at de gratis kan gøre brug af den store arena. De bruger den også til andre hold end ligaspillerne, og det er en skævhed i forhold til de andre klubber i hallen.

Leif Urhøj, formand for Folkeoplysningsrådet


Annonce

Ens tilskud til alle

Byrådet vedtog for et par år siden en ny tilskudsmodel til foreningerne - Fredericia Ordningen. Den betød, at alle badmintonspillere, gymnaster og spejdere får det præcis samme tilskud. Ordningen udløste kritik, men via en overgangsordning er der faldet ro på, og foreningerne er tilfredse.

- Det er en bedre ordning end den tidligere. Der fik spejderne et beløb til fordeling,  idrætsforeningerne og de øvrige foreninger hver deres beløb. Det gav en skævhed, som blev rettet op med den nye ordning, siger Leif Urhøj.

Tilskudsområdet er komplekst, konstaterer Leif Urhøj, men Folkeoplysningsrådet er opmærksomme på husleje-spørgsmålet.

- Vi er i gang med at se på det, men det er ikke let. Vi kender ikke til kommuner, der har fundet de vises sten, vurderer han.

Skulle politikerne beslutte at give idræt, spejdere og andre foreninger gratis husleje, bliver regningen høj. Alene gratis haller vil koste i omegnen af fem mio. kroner, viser en beregning fra Fredericia Kommune.

- Hvis svømmehaller, spejderhytter og andre lokaler også skal stilles gratis til rådighed, så løber det stærkt. Vi kender ikke den faktiske pris, men det vil være mange penge. Spørgsmålet er også, om det faktisk er det, vi ønsker. Det kan udløse, at man skal finde et system, så man kan sikre, at foreningerne også benytter de lokaler og haller, de gratis kan bruge, siger Leif Urhøj.

I Vejle Kommune, hvor der er gratis haller, er der et bødesystem, så klubber og foreninger får en regning, hvis de booker en hal, som ikke benyttes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Give

Sundhedschef er tryg ved smitteudvikling i coronaramt område: - Indbyggerne har taget det alvorligt

Annonce