Annonce
Vejle

Folketingskandidater i debat på Rosborg

Ni folketingskandidater fra Sydjyllands Storkreds debatterede onsdag integration, folkeskoler og fravær på Rosborg Gymnasium & HF. Flere gange undervejs blev der blandt eleverne grint, rystet på hovedet og diskuteret, når kandidaterne havde sagt noget. Foto: Mia Staal Pedersen
Der var gang i debatten, da ni folketingskandidater mødtes til paneldebat i Rosborg Gymnasiums kantine. Integration, fravær og folkeskole var hovedemnerne.

Vejle: Der blev både blev bandet, råbt og grint, da ni folketingskandidater fra Sydjyllands Storkreds onsdag mødtes til halvanden times debat på Rosborg Gymnasium & HF - sammen med en flok håbefulde 1.g'ere og 2.g'ere.

Det, der optog eleverne mest, var fraværsbekendtgørelsen. Her udfordrede eleverne flere gange panelet, som bestod af Christoffer Melson (V), Lotte Rod (R), Birgitte Vind (S), Marie Krarup (DF), Rasmus Vestergaard (EL), Niels Flemming Hansen (K), Britta Bitsch (SF), Rune Bjerremand (AL) og Henrik Dahl (LA).

Det er fuldstændig hen i hegnet, at I får fravær, hvis I ikke når bussen og kommer to minutter for sent.

Birgitte Vind, socialdemokratisk folketingskandidat

Fravær fyldte det meste

Fraværsbekendtgørelsen betyder, at eleverne får 100 procent fravær, hvis de kommer for sent - uanset hvor mange eller få minutter de misser af lektionen. Derfor sad flere også klar med hånden i vejret, da debatten nåede det spørgsmål.

Da Dansk Folkepartis Marie Krarup fortalte, at hun var begejstret for netop den regel, blev hun mødt af grin og hovedrysten.

Birgitte Vind (S) var sammen med blandt andre Christoffer Melson (V) klar til at kigge på fraværsbekendtgørelsen.

- Det er fuldstændig hen i hegnet, at I får fravær, hvis I ikke når bussen og kommer to minutter for sent, sagde Birgitte Vind (S), inden hun blev mødt af klapsalver.

Christoffer Melson (V) var overbevist om, at skolerne selv kan styre fraværet.

Annonce

Integration skabte debat

Marie Krarup (DF) havde tidligere under debatten snakket om kultur og integration, og en elev ville derfor gerne vide, hvad der afgør, om man er dansk.

- Det afgør man selv. Føler du, at du er dansk? Hepper du på det danske landshold i fodbold? Ville du gå i krig for Danmark? Har du taget alle de danske værdier ind, så er det der, du hører til. Så er du dansk, sagde Marie Krarup.

- Problemet er, at man i mange år har givet statsborgerskab uden at føre kontrol med, hvem der fik det. Derfor er jeg også glad for de stramninger, der er blevet indført. Jeg synes ikke, at man i det offentlige skal skilte med religion eller politisk overbevisning. Derfor synes jeg heller ikke, at offentligt ansatte skal have tørklæde på. Tørklæder er et symbol for noget ekstremt, sagde Marie Krarup.

Snakken bredte sig hurtigt blandt de studerende, mens Marie Krarup var nødt til at gå. Rasmus Vestergaard (EL) tog derfor ordet og høstede dagens største klapsalve.

- Marie Krarup bad tidligere i valgkampen en pige på Rødkilde Gymnasium om at tage sit tørklæde af. Det skal Dansk Folkeparti og Marie Krarup ikke bestemme. De skal ikke bestemme, om folk skal tage burka af og på, eller om de skal tage tørklæde af og på, sagde Rasmus Vestergaard.

Debatten var tvungen for 1.g'ere og 2.g'ere, men nogle få 3.g'ere frivilligt var mødt op. Eleverne havde undervejs mulighed for at stille spørgsmål til politikerne. Foto: Mia Staal Pedersen
Annonce

Et los i skridtet

Da roen igen sænkede sig over publikum, gled debatten over på folkeskolerne. Den socialdemokratiske kandidat i Vejle Syd-kredsen, Birgitte Vind, angreb den siddende regerings besparelser på området. Det tog Niels Flemming Hansen (K) i ordets bogstaveligste forstand meget hårdt.

- Jeg er glad for, at der gik så længe, inden jeg fik ordet igen. Så havde jeg tid til at sunde mig over det spark i skridtet, som jeg fik af Birgitte. Birgitte, du er fuld af løgn. Vi bruger flere penge på folkeskolerne end under det røde regime, sagde Niels Flemming Hansen, inden det ganske kort lød fra Birgitte Vind:

- Det var da ikke så pænt sagt.

Flere emner skabte undervejs debat, og særligt integration og fraværsregler kunne få de studerende til at stikke hånden i vejret. Foto: Mia Staal Pedersen
Annonce

Mere klima, tak

Fire 3.g'ere havde fundet vej til debatten, selvom huen venter ude i horisonten, og der er eksamen på programmet. De skal alle stemme ved et folketingsvalg for første gang og havde derfor en vis forventning til dagens debat.

- Vi manglede lidt mere om klima. Og så kaster de for meget mudder. Det bliver meget: det vil vi gøre, det vil I ikke gøre, sagde Sofie Vejling Hansen, 19 år.

Tre af de fire piger var blevet mere i tvivl og syntes ikke rigtigt, at der var et parti, der passede ind i de ting, som de vægter højest.

- Debatten giver dog en god mulighed for, at få en ekstra fornemmelse af, hvad det er de står for. Også når de er samlet og bliver udfordret. Det giver noget alsidighed, sagde Kristine Rødsgaard Christensen, 20 år.

De var alle enige om, at der manglede flere konkrete forslag.

- Jeg mangler nogle flere løsninger. Hvordan vil I gøre de ting, I siger?, sagde Emma Bauer, 19 år, mens Sofie Vejling Hansen bød ind:

- De lover en masse og tegner et glansbillede nu. Men efter valget er det det samme igen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Alarm 112

Politiet blev kimet ned: Der kørte en ung mand over Vejlefjordbroen på et elløbehjul

Jelling

Børnefamilierne strømmer til: Nu er der ventelister til alle byens institutioner

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Vejle For abonnenter

Gør dig klar til fem måneders støj-inferno i midtbyen: Fra denne dato går det løs, når der skal bankes pæle i til nyt byggeri

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Annonce