Annonce
Vejle

Folketingspolitiker midt i coronakrise: Jeg kan mærke ansvaret tynge

Fra en mere munter tid på Christiansborg - mere præcist den sommerdag i juni sidste år, hvor de nye folketingsmedlemmer skulle skrive under på, at de ville overholde grundlovens bestemmelser. Foto: Yilmaz Polat
Niels Flemming Hansen (K) føler virkelig presset fra den politiske kamp mod corona - og hans to vejlensiske kolleger Birgitte Vind (S) og Christoffer Melson (V) mærker også ansvaret.
Annonce

Vejle: Da Niels Flemming Hansen natten til onsdag kørte fra Christiansborg med kurs mod hjemmet i Vejle kom reaktionen.

Den konservative politiker havde lige været med til at behandle hastelovgivning, der skal være med til at bringe Danmark så godt gennem krisen som muligt:

- Men jeg kunne virkelig mærke ansvaret presse på. Alt hvad vi beslutter har utroligt store konsekvenser. Jeg havde lidt samme fornemmelse, som da jeg som forsvarsordfører for mit parti gik på talerstolen for at anbefale, at vi sendte soldater på mission i Mali. Der går det for alvor op for en, at der er stor forskel på at følge den slags på tv og så være med til at sætte folks liv på spil, siger Niels Flemming Hansen.

Afstemning afstemt efter corona-regler

For at sikre, at Folketinget fortsat kan fungere under de nye vilkår, som regeringen af meldt ud, har Folketingets formand efter aftale med tingsekretærerne derfor besluttet, at Folketingets afstemninger, indtil videre, vil foregå på følgende måde:

  1. Ved åbningen af forhandlingerne ved 2. og 3. behandlinger henstiller formanden til, at det kun er ordførere og ministeren, der er til stede i folketingssalen. Eventuelt kan en ordfører tale på vegne af flere ordførere, eller ordførerne kan dele sig op, således at halvdelen overværer behandlingen fra medlemmernes læseværelse, og at man bytter plads med en af ordførerne i Folketingssalen efter behov.
  2. Når der ringes til afstemning bedes medlemmerne gå ned i Vandrehallen og stille sig i kø ved indgangen til Folketingssalen med en afstand på 2 meter mellem hvert medlem.
  3. De ordførere og den minister, der allerede er i Folketingssalen stemmer først.
  4. Tingssekretærerne vil lukke 7-10 antal medlemmer ind i Folketingssalen ad gangen.
  5. Afstemningen kommer til at foregå ved hjælp af det elektroniske afstemningsanlæg, der er ved medlemmernes pladser.
  6. Medlemmer, der har stemt, skal forlade Folketingssalen via en af de øvrige udgange. Er der flere afstemninger efter hinanden, bedes medlemmerne gå tilbage i køen og afvente den næste afstemning.
Annonce

Ros til sammenhold

Også hans to vejlensiske folketingskolleger, Birgitte Vind (S) og Christoffer Melson (V) kan mærke ansvaret og historiens vingesus. Alle tre er i princippet stadig nye i jobbet efter valget i juni sidste år. Men de er ikke i tvivl om, at de sammen med de 176 kolleger på Borgen befinder sig i en helt ekstraordinær situation:

- Det er en anelse surealistisk. Jeg oplever, at alle forstår omfanget af den mulige katastrofe, vi kæmper for at undgå. Og optimismen har vi i behold, lyder det fra Birgitte Vind, der i samme åndedrag roser sammenholdet på tværs af alle partier:

- Folkestyret viser sig fra sin bedste side i disse dage. Jeg oplever en opposition, der er grundige og dygtige i forhold til regeringens udspil. De borgerlige spiller godt ind.

Annonce

Utroligt store konsekvenser

Den ros kan Venstre-politikeren Christoffer Melson passende tage til sig. Mandag så han tilbage på en meget travl uge - ikke mindst som medlem af Folketingets børne- og undervisningsudvalg:

- Vi har arbejdet intenst med blandt andet hele efterskole - og højskoleområdet. Hvordan sikrer vi, at de kommer igennem krisen - for eksempel det problem, at de mister retten til statstilskud, hvis de ikke fortsat har en vis forældrebetaling. Vi har også fuldt fokus på tilmeldingerne til næste skoleår i en meget usikker tid, siger Christoffer Melson om bare en enkelt detalje blandt de utroligt mange konsekvenser af nedlukningen af Danmark.

Han oplever, at kollegerne er meget konstruktive. Alle arbejder for at finde de bedste løsninger, og der er ikke samme fokus på at kommunikere ud, hvilket parti der lige præcis har fået et eller andet punkt forhandlet igennem.

Folketingsmedlemmerne - her Birgitte Vind (S) - stillede sig pænt i kø for at få lov at stemme hastelovene igennem. Privatfoto
Annonce

Møder per skærm og telefon

Alle tre politikere kan fortælle om en meget anderledes mødeform. Eksempelvis deltog Christoffer Melson for første gang i et udvalgsmøde, hvor det 29 medlemmer store udvalg var delt i flere lokaler:

- Halvdelen af os fulgte mødet via video i et sideværelse til mødelokalet, fortæller Christoffer Melson.

I det hele taget foregår langt de fleste møder per telefon eller videokonference. Men ved enkelte lejligheder er det nødvendigt, at politikerne mødes fysisk - blot med den nødvendige afstand.

Birgitte Vind kan fortælle, at blandt andet Landstings-salen er taget i brug til udvalgsmøder. Lokalet er så stort, at der kan holdes meget god afstand mellem mødedeltagerene. Og også når det gælder selve proceduren i forbindelse med ny lovgivning er der ændringer - for eksempel i sundheds- og ældreudvalget, hvor hun har plads:

- Fredag var der 74 spørgsmål til ministeren i forbindelse med ny lovgivning. Efter reglerne skal de behandles inden vedtagelsen, men der var opbakning til, at vi først fik nogle af svarene efterfølgende, fortæller Birgitte Vind.

Christoffer Melson (V) måtte som alle andre stille sig i kø til Folketingssalen i den lange vandrehal. Privatfoto
Annonce

Glæder sig til det bliver hverdag

Viljen til at få lovgivningsarbejdet til at fungere er med andre ord stor. Men det socialdemokratiske folketingsmedlem håber, at man kommer tilbage til partipolitikken, når vi er igennem krisen:

- Det er gennem den politiske diskussion, vi sikrer bedre beslutninger, siger hun.

Christoffer Melson glæder sig også, til man kommer tilbage til den politiske hverdag. Han savner ikke mindst input udefra i form af de høringer, der er en normal del af lovgivningsarbejdet:

- Som det er nu, har omverdenen ikke mulighed for at byde ind med deres kommentarer. Det øger ikke kvaliteten af lovgivningsarbejdet, siger Christoffer Melson.

Input kommer der dog. Alle tre politikere kan fortælle om mange borgerhenvendelser og som Birgitte Vind siger:

- Jeg sørger for at samle dem sammen og sende dem videre til den rette ordfører eller ministerium.

Annonce

Der vil ske fejl

Niels Flemming Hansen roser som sine kolleger det samarbejdende folkestyre. Det betyder dog ikke, at han er enig i alt, hvad regeringen foretager sig. Som det eneste folketingsmedlem, der efter eget udsagn har fuld indsigt i detailhandlens vilkår, vil medejeren af Holst Sko have fuldt fokus på den blødende branche:

- Og jeg føler ikke, at man er så lydhøre på det punkt. Vi skal have sikret kompensation for det tab, alle oplever, siger den konservative skohandler.

Ellers føler han, at Folketinget gør, hvad det kan. Men han og de øvrige to vejlensiske folketingsmedlemmer er fuldt bevidst om, at der sker fejl, og at der er ting, der ikke kommer med, når alt går så stærkt i en politisk hverdag, der er mindst lige så forandret som den, hele nationen oplever.

Selv afstemningsproceduren i Folketingssalen er ændret i overensstemmelse med de ny bestemmelser. Folketingsmedlemmerne står i kø i den lange vandrehal udenfor salen - med behørig afstand mellem de enkelte medlemmer. Så lukkes de ind syv ad gangen og ud igen via en anden dør:

- Når vi er inde, kan vi lige nå at tjekke, hvad den øvrige gruppe har stemt, inden vi selv stemmer, fortæller Niels Flemming Hansen, der sammen med sine kolleger har været igennem den ene ansvarstunge afstemning efter den anden de seneste uger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Midt i oprykningsfest: Minde om VB's storhedstid - og Brøndbys bratte fald - rykkes ned

Hedensted For abonnenter

Triax med stort underskud i årsregnskabet: - Det er vi ikke tilfredse med

Annonce