Annonce
Vejle

Forældre til udviklingshæmmede er bekymrede: Hvornår skal vores børn egentlig vaccineres?

Mange aktiviteter er i denne tid lukket ned på de kommunale botilbud for handicappede. Mellem jul og nytår fik beboerne på Bredballe Byvej dog besøg af den lokale kunstner Søren Raffnsøe. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Det er ekstra svært at tackle nedlukningen for de udviklingshæmmede på de kommunale botilbud. Det mener deres forældre, der har skrevet et bekymringsbrev til flere ministre og Vejle Kommunes borgmester.

Vejle: Hvornår skal vores børn vaccineres? Sådan spørger de pårørende til 127 beboere i Bo-Vejles 11 bofællesskaber i Vejle og Give gennem deres støtteforening.

Deres voksne børn har et udviklingshandicap. Mange af dem forstår ikke, hvad coronavirus er, og kan hverken holde afstand eller spritte hænder af. Derfor bør de få vaccinen hurtigst muligt, lyder argumentet.

Bekymringen går især på, at de pårørende ikke kan se deres kære på Sundhedsstyrelsens prioriterede liste. Det fortæller støtteforeningens kasserer Henk Knots fra Horsens, der er far til en 37-årig hjerneskadet kvinde, der bor på Bredballe Byvej.

- Vi er nervøse for, at de er glemt og først skal vaccineres som nogle af de sidste i kategorien "øvrig befolkning over 16 år", siger han.


Vi er nervøse for, at de er glemt og først skal vaccineres som nogle af de sidste i kategorien 'øvrig befolkning over 16 år'.

Henk Knots, far til handicappet kvinde på 37 år


Annonce

Bekymringsbrev

I så fald er det ifølge de pårørende ikke rimeligt. De har skrevet et bekymringsbrev til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), regionsrådsformand i Region Syddanmark Stephanie Lose (V) og Vejle Kommunes borgmester, Jens Ejner Christensen (V).

Sådan prioriteres vaccinerne

1. Borgere i plejebolig mv.

2. Borgere over 65 år som får både praktisk hjælp og personlig pleje

3. Borgere over 85 år

4. Udvalgt frontpersonale i sundheds-, ældre- og dele af socialsektoren

5. Udvalgte patienter med særligt øget risiko, f.eks. kræftsyge, svært immunsupprimerede og personer med meget svær hjerte- lunge eller leversygdom

6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko

7. Borgere 80-84 år

8. Borgere 75-79 år

9. Borgere 65-74 år

10. Borgere under 65 år med tilstande, som giver øget risiko

11. Personale, som varetager samfundskritiske funktioner

12. Øvrig befolkning over 16 år

"Manglen på kontakt, mangel på beskæftigelse og angsten for corona, som alle snakker om, gør livet ekstra udfordrende. Nogle reagerer på det ved at forsvinde ind i sig selv, andre ved at blive særligt udfarende og sommetider voldsom overfor andre. Deres handicap gør det blandt andet meget vanskeligt for dem at tilpasse sig til en ikke normal levevis. De forstår ikke, hvorfor livet ikke kan leves, som man plejer," noterer de pårørende i brevet.

Annonce

Store konsekvenser

Henk Knots ved godt, at datteren og hendes bofæller ikke nødvendigvis alle sammen er i særlig risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb. Alligevel mener han, at de bør stå næst i køen.

- Rent forståelsesmæssigt er mange af dem småbørn. Mange er bange, og andre er bogstaveligt talt ved at dø indvendigt. Det kan få store konsekvenser, hvis de først skal vaccineres som nogle af de sidste, mener han.

Han har set, at Horsens og Sønderborg kommuner er begyndt at vaccinere udviklingshæmmede på botilbud.

Men der er Vejle Kommune ikke nået til endnu. Det fortæller handicapchef Peter Anders Larsen, der forstår forældrenes bekymring og kalder den for legitim. Han kan heller ikke se beboerne fremgå af myndighedernes liste.

Annonce

Tegn ovenfra

Til gengæld ved han, at antallet af vacciner fortsat er begrænset, og mens prioriteringen foregår på nationalt plan, står regionerne for den koordinerende indsats.

- Det er derfor ude af vores hænder, desværre, men det er ingen hemmelighed, at vi gerne vil i gang snarest muligt, siger Peter Anders Larsen.

Mange af beboerne er ifølge handicapchefen sunde og raske bortset fra det fysiske handicap - men har fysiske sundhedsudfordringer som alle andre.

- Men andre bruger kørestol og er lungesvage. Fælles for dem alle er imidlertid, at de bor i plejehjemslignende rammer og er dermed mere udsatte for smitte end andre, mener han.

Handicapchefen er optimistisk og tror selv på, at de er nogle af de næste til at få vaccinen.

- Jeg har fået nogle tilkendegivelser ovenfra, så jeg håber, at vi kan gå i gang indenfor de næste par uger. Vi er i al fald klar. Vi har spurgt, om de vil have vaccinen, indhentet samtykke og gjort det indledende pædagogiske arbejde. Så regionen skal bare give besked, fortæller Peter Anders Larsen, der er glad for at modtage bekymringsbrevet, der er sendt videre fra borgmester Jens Ejner Christensen.

- De pårørende rykker på det her. Det er vigtigt for dem - ligesom det er for os, påpeger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Give

Corona sender 45 elever og 9 lærere hjem

Sport

OL-billetter på spil i Vejle

Annonce