Annonce
Vejle

Forældre vil have bedre hjælp til børn med angst for at gå i skole

Lisa Mylius er mor til en elev på Skibet Skoles centerafdeling, og hun kritiserer skolen for ikke at tage hånd nok om de elever, som rammes af skolevægring, - en angst for at gå i skole. Foto: Mette Mørk

Flere skoleelever lider af angst for at gå i skole - såkaldt skolevægring. Problemet er tydeligt på Skibet Skoles centerafdeling. Flere forældre kritiserer skolen for ikke at gøre nok for at hjælpe deres børn.

Vejle: Når en elev rammes af skolevægring betyder det, at barnet ikke formår at komme i skole enten på grund af ubehag eller angst. Barnet er ofte eller gennem længere tid helt eller delvist fraværende fra skolen.

Omfanget af skolevægring er ukendt, men en undersøgelse fra Landsforeningen for Autisme viser, at to ud af tre forældre har oplevet, at deres barn ikke magter at gå i skole.

Og antallet af forældre, hvis barn ikke kommer i skole i flere uger, måneder og år er stigende: 28 procent i 2017 mod 22 procent i 2016.

Direktør for ADHD-foreningen Camilla Louise Lydiksen fortæller i en artikel til Information, at problemet med skolevægring var sjældent for fem år siden.

- De seneste år har det været et voksende problem, at de her sager om skolevægring løber helt af sporet. Hvis et barn har mere end tre ugers fravær, så skal skolen tilbyde barnet anden form for undervisning, men det har jeg sjældent hørt om, at børnene har fået, siger Camilla Louise Lydiksen til avisen.

Det er os forældre, som skal følge op og hele tiden holde styr på, om det vi har aftalt nu også overholdes. Jeg føler ikke, at skolen har gjort nok for mit barn.

Lisa Mylius, mor til elev med autisme

Hvad er skolevægring?

I rapporten 'Ret til uddannelse - Når børn med psykiske handicap ikke går i skole' bruges begrebet skolevægring til at beskrive problematikken omkring børn med autisme og/eller ADHD, der ikke går i skole i længere perioder, fordi de ikke er i stand til det i det eksisterende undervisningsmiljø. Skolevægring handler altså ikke om at 'pjække' - børnene vil ofte gerne i skole, men de magter det ikke.

Kilde: www.menneskeret.dk

Ingen handleplan

Når en elev på Skibet Skoles centerafdeling for Autisme Spektrum Forstyrrelser rammes af skolevægring, har skolen ikke en fast handleplan, som den arbejder ud fra. Det har man ifølge leder for centerafdelingen, Irene Uhrbrand ikke, fordi skolen arbejder individuelt med hvert barn, da der ikke er to børn med autisme, som ligner hinanden.

Hvis en elev har fravær, vil personalet typisk tage hurtig kontakt til hjemmet.

- Hvis en elev har mere end ti procent fravær, kontakter vi forældrene og får en snak om, hvorfor barnet ikke er i skole, og så tager vi den derfra. Det er jo ikke sikkert, at der er tale om skolevægring, siger Irene Uhrbrand.

For Lisa Mylius, som er mor til en datter med skolevægring, er der brug for, at Skibet Skole har en konkret handleplan for, hvordan hendes datters skolevægring skal gribes an. Den manglende handleplan betyder, ifølge hende, at tiden går, uden at der bliver fulgt op på årsagen til, at hendes datter ikke kommer i skole.

- Hvis det er fordi, alle elever er forskellige, så må de lave en så fyldig handleplan, at alle elever vil kunne passe ind i den. Det ved jeg at de har på mange andre skoler og det burde Skibet Skole også have, siger Lisa Mylius.

Annonce

Skolen gør ikke nok

Når en elev rammes af skolevægring er det ifølge Institut for Menneskerettigheder, skolelederens forpligtelse at undersøge årsagen til fravær og igangsætte sygeundervisning. Skolelederen skal altså ikke afvente et initiativ fra forældrene til barnet før sygeundervisningen igangsættes.

Men det er ikke den oplevelse Lisa Mylius havde, da hendes datter i efteråret 2017 blev ramt af skolevægring.

- Det er os forældre, som skal følge op og hele tiden holde styr på, om det vi har aftalt nu også overholdes. Det var også os, som måtte bede om et tværfagligt møde, hvilket først lykkedes at få sat i stand i midten af november. Jeg føler ikke, at skolen har gjort nok for mit barn, siger Lisa Mylius, som har erfaringer med to børn med skolevægring på Skibet skole.

Linda Andersen er også mor til en elev på Skibet Skoles centerafdeling, og hun deler samme oplevelse som Lisa Mylius.

- Min søn kunne godt lide at gå i skole, inden han blev flyttet til Skibet. Herefter blev han hurtigt ked af at gå i skole, fordi der ikke blev taget ordentlig hånd om ham, når han var der. Til sidst fik han skolevægring og efter tre år, kan han stadig ikke komme i skole, siger hun.

Leder for centerafdelingen, Irene Uhrbrand, afviser kritikken, og fastholder, at Skibet Skole arbejder individuelt med hvert barn.

Linda Andersens søn modtager nu hjemmeundervisning tre timer ad gangen to gange om ugen. Men ligesom for Lisa Mylius, var det ikke en nem proces for Linda Andersen at få hjemmeundervisning til sin søn.

- Skibet Skole gjorde ingenting for at hjælpe os med at få bevilliget hjemmeundervisning til vores søn og vi mærkede aldrig nogen forståelse fra dem. Vi har kæmpet en kamp siden 2014 og vi har kæmpet den alene, fortæller Linda Andersen.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

Live: VB spiller kamp nummer 13 - kommer sejren mod FC Nordsjælland?

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Navne

Når røgkanonen fyres af ved et uheld, kan Lotte nulstille systemerne

Alarm 112 For abonnenter

Nu begynder legeplads-retssagen snart: Kommunen kan højst ende med en bøde

Navne

Den gamle landmand har drejet masser af liv ud af døde stykker træ

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Annonce