Annonce
Give

Katja og Kenneth: Kommunen stempler os som dårlige forældre

Katja og Kenneth Blirup har brugt megen tid og energi på at skabe tryghed og forudsigelighed i Milos hverdag. Indimellem bliver der også tid til afslappede hyggestunder. Foto: Børge Larsen
Katja og Kenneth Blirup fik 40.000 kroner for lidt i tabt arbejdsfortjeneste. Ankestyrelsen og fagforeningen hjalp med at få pengene hjem. Forældrene opfordrer andre til ikke at give op.
Annonce

Gadbjerg: Et forældrepar i Gadbjerg føler sig hængt ud som dårlige forældre af Vejle Kommune.

Det begrunder Katja og Kenneth Blirup med udtalelser på et møde mellem Institutionen ”Solen” og forvaltningen om, hvad der er bedst for deres søn Milo. De opfatter et forslag fra ”Solen” om en undersøgelse af forholdene i hjemmet som en trussel: Gør som vi siger, eller i bliver undersøgt.

Samtidig følte Katja og Kenneth Blirup at kommunen også brugte en ansøgning om tabt arbejdsfortjeneste i hele forløbet.

Den slags konflikter mellem forvaltning og forældre kan nemt blive en selvopfyldende profeti.

- Der skal bruges masser af energi og masser af timer på at få det, som lovgivningen ret tydelig siger, du har krav på. Det er tid og energi, der eller skulle have været brugt på samvær og nærhed med børnene, siger Katja Blirup.

Hun og Kenneth Blirup blev 15. oktober 2016 forældre til Milo, der blev født for tidligt. En for tidlig fødsel kan betyde en række gener med åndedræt og sanseapparat og Milo bliver da også nemt overstimuleret, hvorefter han reagerer med gråd og uro.

Milo er fra starten utryg ved for mange forandringer og for tæt kontakt "med fremmede". Han får derfor bevilget en dobbelt dagplejeplads. Det betyder, at dagplejemoderen kan have et barn mindre i hjemmet og på den måde tage sig mere af Milo. Men dagplejemoderen bliver langtidssygemeldt og der skal findes en anden løsning.

Annonce

En trussel?

Milos sarte konstitution betyder, at Katja Blirup ikke kan genoptage sin uddannelse efter endt barselsorlov og hun søger derfor tabt arbejdsfortjeneste. Hun bevilges det på basis af satsen for SU.

Milo får i stedet for dagplejen plads i specialinstitutionen "Solen", der ligger i Vejlebydelen Vinding. Det betyder lang daglig transport for ham, der i første omgang kun skal være halvanden time i "Solen".

Men det betyder, at han er hjemmefra i fire timer, og han reagerer med gråd og uro, når han kommer hjem. Han begynder også at blive udadreagerende.

- Vi er derfor langt fra enige med personalet i "Solen", da de mener Milo godt kan sættes op til fuld tid. Han er som andre børn på den måde, at de tager sig rigtig meget sammen, når de er ude. Men vi ved, at regningen bliver betalt herhjemme, siger Kenneth Blirup.

Regningen er blandt andet, at Milo "får myrer i kroppen" og derfor har svært ved at sidde stille. Og om natten vågner han flere gange, så forældrene må op med ham.

Det er også i forbindelse med institutionens ønske om at Milo skal være længere i "Solen", at konflikten mellem forældrene og forvaltningen spidser til.

Forældrene får det indtryk, at hvis de ikke accepterer, at Milo skal være længere i institutionen, så vil deres forældreevne bliver undersøgt. De føler sig derfor stemplede som dårlige forældre, fordi de forsøger at passe på deres barn.

Annonce

Hold ud

Forvaltningen læner sig 100 procent op af institutionen og sætter derfor Katja Blirups tabte arbejdsfortjeneste ned fra 37 til fem timer ugentlig. Katja Blirup klager i to omgange kommunens afgørelser til Ankestyrelsen. I begge tilfælde får kommunen besked på at genoptage sagen.

Men det er først, da Katja Blirup også inddrager sin fagforening i sagen, der findes en endelig afgørelse. Det indebærer, at Katja Blirup får efterbetalt først 10.000 kroner og siden yderligere 30.000 kroner fra kommunen.

Hun og Kenneth Blirup lægger ikke skjul på, at det har været hårdt. De føler, de har måttet kæmpe med kommunen, som de mener i stedet burde hjælpe dem.

- Men vi oplever, at der sidder sagsbehandlere og laver deres egen lovgivning. Og som bagefter trækker sagerne i langdrag for at se, om vi ikke kører trætte og bare føjer os. Vi skal hele tiden ringe og rykke, også for pengene, siger Kenneth Blirup.

Alligevel har de det råd til andre forældre i samme situation, at de skal holde ud.

- Men det kræver solid opbakning fra familie, fagpersoner, fagforening og venner. Og det kræver mange timer med at sætte sig ind i lovgivningen. Timer og kræfter, der skal tages fra samværet med børnene, siger Katja Blirup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Konspirationsteorierne er for alvor kommet til Vejle: 'Jeg kunne bare ryste på hovedet'

Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce