Annonce
Jelling

For første gang siden 2003: Jellings verdensarv er med i ny frimærkeserie

Her er det nye Jelling-frimærke, som er en del af Postnords nyeste prestigehæfte med fem danske verdensarvssteder. Det blev udgivet 2. januar 2020 og koster 30 kroner, som er den porto, der kræves for at sende et brev til udlandet. Foto: Postnord
Nu kan du sende breve til udlandet med Jelling-palisaden som motiv. Postnord har netop udgivet nye frimærker, hvor fem danske steder verdensarvssteder vises frem.
Annonce

Jelling: Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, Kronborg, Stevns Klint, Christiansfeld og Jellingmonumenterne.

De fem steder har alle til fælles, at de medvirker på Unescos verdensarvsliste. Og nu har de også til fælles, at de indgår i som frimærker i et nyt prestigehæfte, som Postnord har udgivet torsdag 2. januar 2020.

Verdensarvsmotiverne udkommer med værdien 30 kroner. Det svarer til portoen, hvis man vil sende et brev til udlandet.

På motivet fra Jellingmonumenterne er der et foto af den hvide palisade med det grønne græs på hver side. Palisaden blev først optaget på Unescos verdensarvsliste i juli 2018, så det er dermed første gang, den vises frem på postvæsenets frimærker.

Før i tiden var det meget populært at samle på frimærker, men i dag er der næsten ikke nogen samlere længere.

Erik Refsgaard, frimærkesamler

Annonce

Fra runesten til rockmusik

Til gengæld er det langt fra første gang, at Jellings monumenter at finde på frimærker.

Vi skal tilbage til 2003 for at finde de seneste eksemplarer, da Post Danmark udgav et prestigehæfte med flere forskellige Jelling-motiver. Her blev både runestene og højene afbildet, mens der blandt andet også var motiver af Jellingbægeret, kirken og skibssætningen. I alt fire frimærker blev udgivet med værdierne 4,25, 5,50, 8,50 og 11,50 kroner.

Dengang var der langt større opmærksomhed på de nye frimærker sammenlignet med i dag. Eksempelvis havde Kongernes Jelling med daværende museumschef Hans Ole Matthiesen i spidsen inviteret frimærkesamlere og andre interesserede forbi til præsentationen.

Jelling har tidligere lagt motiver til to andre frimærker. I 1953 udkom et ti-øres mærke med runesiden af den store Jellingsten, og i 1977 udkom et frimærke med Jelling Kirke.

I en lidt anden boldgade blev der i 2013 fremstillet et andet frimærke med relation til Jelling. Det var et ottekroners frimærke med en hyldest til dansk rockmusik, hvor Kashmirs forsanger, Kasper Eistrup, havde tegnet et begejstret publikum fra Jelling Musikfestival.

Annonce

En uddødende race

Engang var der noget, der hed Jelling Frimærkeklub, men den blev lukket for flere år siden. Erik Refsgaard, der er tidligere formand for klubben, var ikke selv klar over, at det nye Jelling-frimærke netop er lanceret.

Han regner dog med at få tilføjet det nye frimærke til samlingen derhjemme snarest muligt.

- Før i tiden var det meget populært at samle på frimærker, men i dag er der næsten ikke nogen samlere længere. Officielt nedlagde vi først Jelling Frimærkeklub for tre-fire år siden, men inden da havde den ligget passiv i omkring fem år, så jeg tror, det er 10 år siden, vi sidst har mødtes i klubben. Til gengæld er frimærkeklubben i Vejle rimelig aktiv, og det er den største klub uden for København. Her mødes vi for at bytte frimærker, holde auktion eller høre foredrag, siger 62-årige Erik Refsgaard.

- I Vejle Frimærkeklub er jeg en af de yngste, så frimærkesamlere er efterhånden ved at være en uddødende race, siger han.

Senere i 2020 udgiver Postnord flere frimærker. Her vil der være to styks, som illustrerer, at det er 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark.

Jelling-palisade som frimærke

  • Udgivelsesdag: 2. januar 2020
  • Landskabsarkitektonisk værk: Kristine Jensens Tegnestue og Ingvar Cronhammar
  • Design: Postnord Frimærker/Ella Clausen
  • Farver: 4-farvet offset
  • Papir: Selvklæbende
  • Format: 36,6 x 26,5 mm
  • Værdi: 30 kroner

Kilde: Postnord

I en lidt anden genre var Jelling senest repræsenteret i 2013 på et frimærke fra Postnord (dengang Post Danmark). Her blev de første publikumsrækker til en Kashmir-koncert på Jelling Musikfestival foreviget. Tegningen var lavet af Kasper Eistrup, som er forsanger i netop Kashmir. Foto: Postnord
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give For abonnenter

Sygepleje-elev under den spanske syge: Jeg stod alene med den døde mand - og alle de andre patienter

Annonce