Annonce
Jelling

For halvandet år siden sad Eigil i kørestol - onsdag gennemførte han Jellingløbet

Eigil Jørgensen blev sendt afsted 50 minutter inden den officielle løbsstart med en forventning om, at han så ville komme i mål sammen med dem, der løb ruten. Men han klarede turen på 57 minutter og 34 sekunder - 15-20 minutter hurtigere end forventet - og der var de andre på 5,8 kilometer-distancen knap nok sendt afsted. Foto: Jellingløbet
Mens de fleste løb den 5,8 kilometer lange rute til årets Jellingløb, så klarede 72-årige Eigil Jørgensen den gående med sin rollator som hjælper. For halvandet år siden sad han i kørestol, så han overraskede sig selv ved at gennemføre turen på under en time.

Jelling: Inden starten på årets Jellingløb gik onsdag aften klokken 18.30, var den første allerede sendt ud på ruten. En særlig aftale havde gjort, at 72-årige Eigil Jørgensen kunne få mulighed for at gennemføre den 5,8 kilometer lange løberute med sin rollator som makker.

Derfor blev han sendt tidligere ud på ruten - og faktisk så tidligt, at han nærmest nåede i mål, inden de andre løbere var sendt afsted. Han havde nemlig forventet at gøre det på en time og et kvarter, men da uret ramte 57 minutter og 34 sekunder, krydsede han målstregen.

- Det var dejligt at komme i mål - og så i en bedre tid, end jeg havde regnet med. Jeg vidste, at jeg kunne gennemføre, for jeg går meget i forvejen, men det lykkedes at overraske mig selv ved at komme i mål på godt 57 minutter, siger Eigil Jørgensen, der dagen efter ikke melder om trætte ben.

Jeg havde noget at bevise for mig selv, men også for de andre beboere her på plejehjemmet. At man skal bevare håbet, uanset hvor syg man er. Man skal ikke give op. De fleste af os vil gerne leve så længe som muligt, så jeg tænkte, at jeg også kunne give beboerne hernede et frisk pust ved at vise dem, at sådan noget kan lade sig gøre.

Eigil Jørgensen, pensionist

Indlagt og i kørestol

Det skyldes nok, at han går meget stort set hver dag. Sådan så det ikke ud for halvandet år siden, hvor han kom til plejehjemmet Højagercentret i Jelling i kørestol.

- Jeg havde gået og skrantet i nogle år, og i juli 2017 blev jeg så indlagt, og derefter kom jeg på Gulkrog til genoptræning. Her sagde de, at de ikke kunne love, at jeg kom ud af kørestolen, forklarer Eigil Jørgensen.

Han måtte opgive at bo i lejlighed og indse, at det var tid til at komme på plejehjem, og valget faldt på Jelling, da han har en datter og svigersøn boende i byen.

Annonce

10 kilometer er det næste

Herefter gik det med egne ord "forbavsende hurtigt" med genoptræning og med at komme ud af kørestolen, og siden er den 72-årige Eigil Jørgensen blevet en altmuligmand på stedet, som han forklarer det.

Der bliver hjulpet med haven, med posten til beboerne og med at arrangere diverse ting på Højagercentret. Og så bliver der gået lange ture, hvilket han har gjort siden sidste sommer. Blandt andet en dårlig ryg gør dog, at han har brug for at støtte sig til rollatoren, når han skal gå langt.

- Jeg kan godt gå uden rollatoren, men jeg går ikke en kilometer uden den, og jeg har den altid med op i byen. Jeg har ikke noget imod, at jeg skal have den med, men hernede på plejehjemmet kan jeg godt stille den, hvis jeg bare bevæger mig lidt rundt, siger Eigil Jørgensen, der nu har planer om, at der skal gennemføres en 10 kilometer lang rute til Jellingløbet næste år, for han har allerede haft dage i år, hvor han har ramt den distance på sine daglige gåture.

Annonce

Man skal ikke give op

Hvem ved? Måske bliver det endda til en halvmaraton-distance en dag. Eigil Jørgensen lufter i hvert fald selv tanken. For godt nok giver det noget til ham selv at gennemføre løbene og gå lange ture, men det er også med tanke på at inspirere andre.

- Jeg havde noget at bevise for mig selv, men også for de andre beboere her på plejehjemmet. At man skal bevare håbet, uanset hvor syg man er. Man skal ikke give op. De fleste af os vil gerne leve så længe som muligt, så jeg tænkte, at jeg også kunne give beboerne hernede et frisk pust ved at vise dem, at sådan noget kan lade sig gøre, siger han.

Jellingløbet blev afholdt onsdag aften med 906 deltagere fordelt på seks forskellige ruter. Det var en deltager mere end sidste år, og man kunne jo sige, at den ene deltager var 72-årige Eigil Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Den ene gravede have - den anden ligger syg og har lånt krykker: Vandrekammerater tager ny udfordring næste år

Alarm 112 For abonnenter

87-årig døde ved brand i ældrebolig: Der var hverken røgalarm eller sprinkler i lejligheden

Annonce