Annonce
Vejle

For skråt eller ej: Vejlenserne får lov at prøvesidde nyt rådhustorv

Skitsen her giver en fornemmelse af faldet på den fremtidige plads. Nu vil et prøvefelt vise, hvordan hældningen tager sig ud i virkeligheden. Illustration Vejle Kommune og Schønherr

Borgermøde skal inspirere politikerne før de endelige beslutninger om torvets udformning. I næste uge får vejlenserne lov at se og mærke en prøve.

Vejle: Hvor voldsomt bliver faldet på et nyt rådhustorv. Kan man sidde på en stol og drikke en kop kaffe?

Det får vejlensere og andre interesserede mulighed for at teste fra torsdag i næste uge. Den 7. marts skulle et nyt prøvefelt på det nuværende torv være klart. Feltet bliver belagt med den nye belægning, som efter planen skal smykke pladsen fra engang i efteråret. Samtidig vil prøvefeltet få den hældning, som det nye torv bliver designet med.

Netop hældningen har været i fokus i debatten. Omlægningen af torvet vil som udgangspunkt skabe en samlet flade, der skråner ned fra rådhuset mod gågaden. Men hvor voldsomt bliver faldet? Det skal prøvefeltet give en fornemmelse af.

Annonce

Planerne for rådhustorvet

Siden 2015 har de nuværende politikere og forvaltningen arbejdet med en omlægning af Rådhustorvet. Startskuddet var en offentlighedsfase, hvor borgere, handelsliv og politikere fik mulighed for at komme med bud på et nyt og mere moderne torv.I den fase var hovedtanken et torv bestående af en flade, imødekommende og grøn - og det har planlæggerne arbejdet videre med i samarbejde med landskabsarkitektfirmaet Schønherr.

Skitserne viser et torv, der strækker sig fra facade til facade på den kvadratiske plads. Trafikken med cykler og biler skal stadig foregå langs den sydlige facade. Adskillelsen er et af de emner, der stadig diskuteres, mens der er enighed i teknisk udvalg om grundidéen med en samlet flade.

Da de endelige skitser dukkede op, blev den islandske kunstner Sigurjón Ólafssons skulpturer et hedt emne. De var ikke tænkt ind i pladsen, men flere udvalgsmedlemmer og ikke mindst et flertal af avisens læsere mente, at den 64 år gamle skulpturgruppe skal blive på pladsen.

19. marts er der lagt op til, at teknisk udvalg træffer endelige beslutning om pladsens udformning.

Plads flades ud

På avisens debatmøde mandag aften kom det frem, at hældningen bliver til at overse. Det er nemlig planen at grave 20-30 centimeter af torvet omkring rådhuset. Det skal blandt andet sikre, at der bliver niveaufri adgang til toiletterne under bygningen. Afgravningen tager samtidig toppen af niveauforskellen på den kommende plads.

Under mødet blev faldet sammenlignet med det, der under alle omstændigheder skal etableres på en plads for at sikre, at regnvandet kan løbe af. Men selv et meget beskedent fald kan mærkes, når man skal sidde på pladsen - og hvordan det kommer til at føles, bliver der altså mulighed for at få en fornemmelse af, når prøvefeltet står klart.

Møde inden 19. marts

Samtidig vil byens borgere få endnu en chance for at drøfte torvets fremtid. Måske ikke de helt store linjer. Ifølge formanden for teknisk udvalg, Christoffer Melson (V), er den helt overordnede beslutning om at skabe en flad og sammenhængende plads taget - med mindre nogen af teknisk udvalgs medlemmer ændrer holdning i sidste øjeblik:

- Men vi holder et borgermøde, hvor der er mulighed for at drøfte indretningen af torvet med byudstyr, skulpturer og så videre. Ved samme lejlighed får folk en orientering om planerne. Det er mit indtryk, at mange ikke ved helt præcist, hvad projektet går ud på, siger Christoffer Melson.

Der var fredag morgen ikke sat endelig dato på mødet, der kommer på initiativ af socialdemokraterne i teknisk udvalg - men mødet bliver holdt på rådhuset inden næste udvalgsmøde den 19. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce